“Kenyérnek látszó szemetet eszünk”, írja Koncz Andrea a divany.hu cikkében.

A szomorú helyzet az, hogy a kenyerekre tényleg igaz, hogy a drágább jobb.

Rengeteg kenyér összetevőt végigböngésztem már az elmúlt években boltokban, pékségekben, weblapokon.

Ideális esetben ez nem egy bonyolult étel. Van benne liszt, víz, só és valami, amitől megkel: élesztő/kovász/öregtészta.

Van egy csomó pékség, ami ilyen kenyereket árul, de ezek mindig sokba kerülnek, legalább 4-600 forint egy fél kilós kenyér.

Van aztán egy kategória, eggyel lejjebb, amikor a kenyér összetevőihez elkezdenek mindenfélét keverni, hogy adott mennyiségű lisztből a lehető legtöbb kenyeret lehessen kihozni.

Ezek a nagyra növő, laza belű, másnapra már nem jó kenyerek, amiket a legtöbb üzletben megveszünk.

A vicc az, hogy ebben a csoportban simán találunk 400 forint/fél kilós kenyereket, amit semmiképpen sem neveznék olcsónak.

Az abszolút alja a tartós kenyér, amit szerintem pár év múlva már teljesen szintetikusan is elő tudnak majd állítani.

Egyetlen családapa sem szeretne a gyerekeivel szemetet etetni

Kenyeret sütni, amikor te állítod össze, így pontosan tudod, hogy mi van benne, viszont nem lehet egyszerű.

Vagy mégis? Tegyünk gyorsan egy próbát!

Keressünk egy lehető legegyszerűbb kenyér receptet, amin ki lehet próbálni, tényleg annyira bonyolult és időt rabló-e a kenyérsütés.

Válasszunk olyat, ami nem igényel kényérsütő gépet, vagyis nem kell hozzá semmi különösebb befektetés, csak a hagyományos sütő, egy recept és némi elszántság.

Egyszerű kenyér recept

Körülnézve a témában, találtam egy dagasztás nélküli kenyér receptet.

Épp olyannak tűnt, mint amit kerestem.

Egyszerű, ráadásul még dagasztani sem kell.

Hozzávalók

  • 40-45 dkg BL80 liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • szűk fél teáskanál szárított élesztő
  • annyi víz, hogy ne maradjon benne liszt szárazon (1,5-2 bögre) (bögre=2,5 deci)

Hohó, ebbe alig kell tenni valamit! Tökéletes az olcsó és jó kenyér előállításához.

A legnehezebb része a BL80-as liszt megtalálása volt, de ahogy azóta látom, a nagy bevásárlóközpontokban hozzá lehet jutni. Egy csomagból két kenyér jön ki.

Így készült a kenyér

Volt itthon kelesztő tál (ebben szokott készülni a csodálatos kinézetű, frenetikus ízű aranygaluska).

Ebben összekevertem a lisztet, a sót és az élesztőt. (1 perc)

Elkezdtem hozzáönteni a vizet.

Nem kellett sokat vacakolni a sok kevergetéssel. Laza masszírozással addig dolgoztam rajta, míg végeredményben egy ragacsos, nem formázható massza lett belőle, száraz lisztes részek nélkül. (2 perc)

kenyérsütés hozzávalók összekeverve

Kenyérsütés – összekeverve a hozzávalók

Légmentesre zárva a kelesztő tálat, fél napos pihenőre kell küldeni az anyagot.

Fél nappal később, a kenyérsütés folytatása

Fél nap alatt szépen megkelt a tészta.

Kritikus részéhez, a sütéshez érkezett a művelet.

A jénai tálat, amiben a kenyeret sütöttem, HIDEGEN raktam a sütőbe, majd bekapcsoltam 250 fokra a sütőt (NEM légkeverésre).

A jénainak a sütővel együtt kellett felmelegednie.

FONTOS, hogy forró legyen a jénai, amikor belekerül a kenyér massza.

Amikor előveszed a forró jénait, a forró sütőből, legyél extra gyors, nehogy kihűljön közben a jénai tál.

Gyorsan tuszkold egy fakanállal a tésztát a tűzforró jénaiba, aztán mehet vissza a sütőbe.

Ha nem forró a jénai, amikor beleteszed a tésztát, akkor egy óra múlva majd rádöbbensz, mekkora hibát követtél el. Úgy leragad az aljára, hogy szinte véső kell a darabokban való kibányászásához. Ez nem OK, tehát forró jénaival dolgozzál!

Fedd le a jénait saját tetejével, úgy tedd be a sütőbe a kenyeret.

Alulra kerüljön a rácsra.

35 percig sütöttem 250 fokon, lefedve, aztán lekerült róla a fedő, visszatéve 230 fokra a hőmérsékletet, még 20 percig sütöttem. Közben tettem rá lazán egy alufóliát, elkerülve, hogy túlzottan megpiruljon, megégjen a teteje.

A végeredmény?

Pontosan így nézett ki a megsült kenyerem.

elkészült kenyér

Az elkészült kenyér

Vélemény a kenyérkészítésről és a kenyérről

Ez egy tényleg egyszerű kenyér recept. Alig kell bele valami.

Az elkészítése sem volt problémás, de vedd komolyan, hogy forró jénaiba tedd a masszát, és gyorsan vissza a sütőbe, ne hagyd kihűlni.

Ízre is teljesen rendben volt. Egyszerű, ízletes kenyér volt, ellenőrzött alapanyagokból.

Ha én megcsináltam, neked is sikerülni fog! Fogj bele bátran.

Legfrissebb a Youtube csatornán.
Iratkozz fel Te is!

Legyél jobb apa 30 nap alatt! Töltsd le a részletes tevékenység tervedet és juss hozzá a Családapa VIP email-es újdonság értesítőkhöz!

Legyel_jobb_apa_30_nap_alatt_500x800 Írd ide, kinek és hová küldhetjük.
Utáljuk a spam-eket. Nem fogunk spam-et küldeni és az újdonág értesítőről is bármikor leiratkozhatsz.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa iOS Magazin és weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, Twitteren és a Google Plus-on.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás