A szakácskönyvek és gasztroblogok többsége tele van képekkel. Ha szereted a jó ételeket és szeretnéd őket fényképen is megörökíteni, az alábbi ételfotózás trükkök sokat segíthetnek ételfotózáskor.

Használj friss hozzávalókat az ételfotókon

friss zöldségek ételfotózáshoz

Az ételfotók általában közelről mutatják a hozzávalókat. Ilyenkor a legkisebb hiba is jól látható rajtuk, ezért egészséges, friss hozzávalókat válassz a fényképezéshez.

Az étel minőségét is alapvetően meghatározza az étel frissessége, ezért ebből a szempontból is fontos a jól válogatott zöldségek használata.

A friss hozzávalók felülete sokkal jobban mutat.

Minden az étel megvilágításán múlik

Ételfotó készítésekor érdemes a szembe fénnyel kísérletezni.

Szép textúrát ad az ételnek és a felszálló gőzöket is kiemeli.

főzés - lazac
Fotó: Pixabay

Törekedj az egyszerűségre az étel környezetének megalkotásakor

Tedd félre a felesleges dolgokat az étel mellől.

Elég, ha csak egy tányér ételt fényképezel.

Ha a tányér étel egésze nem elég vonzó a képen, akár fényképezheted csak egy részét.

Használj egyszerű kiegészítőket a tányér mellett

Szépen megkomponálhatod a képet, ha teszel a tányér étel mellé kiegészítőket.

ételfotó rántotta, bacon, paprika, napraforgó magok

Használhatsz például:

  • evőeszközt
  • nyers hozzávalót
  • magokat
  • fűszereket (akár főszertartóban)

Készíts képet az étel elkészítése előtt és után

A receptek mellett jól funkcionálnak az egyes lépésekről készült képek.

Segíti az embereket az étel elkészítésének megértésében.

Mutasd meg az ételt főzés közben

ételfotózás készítés közben

Nincs sehol előírva, hogy csak elkészült ételek lehetnek az ételfotókon.

Mutass képeket a készítés fázisairól.

Az étel több, mint egy kaja. Mutasd meg az emberi oldalát

A képek személytelensége ellen segít, ha látszik rajta egy fakanállal, habverővel dolgozó kéz.

Ne főzd meg teljesen, amikor az ételt fotózod

Ha elkészül az étel, még akkor is tovább fő, miután kiteszed a tányérba, edénybe a fotózáshoz.

Előfordulhat, hogy emiatt már nem a legtökéletesebb időpontban jutsz el az exponáláshoz.

Ezt megelőzheted, ha egy kicsit korábban kiveszel belőle fényképezéshez.

Ha kész vagy, és úgy ítéled meg, hogy ráfér még egy kis főzés, tedd vissza a főzőedénybe, és főzd készre.

(Tipp: Vigyázz ma apa főz – recept sorozat, amivel neked is sikered lesz)

Az edény legyen makulátlanul tiszta

Lehet, hogy ezt nem is kellene kiemelni, de a tálaló edénynek, tányérnak, a kompozícióba illesztett evőeszközöknek tökéletesen tisztának kell lennie a közeli képen, különben agyon vágja a nagy gonddal készített ételfotót.

ételfotózás trükk: makulátlan tányér

Jellemző hiba, hogy a lábasban fényképezik az ételt, ahol az edény falán lerakódott a főzés, keverés közben az étel.

Ez sem mutat jól. Tedd inkább az elkészült ételt egy tiszta tányérba.

Ételfotózás trükkök: Használj különböző kamera szögeket ételfotózáskor

A következő az ételfotózás trükkök sorában: sokat dobhat az ételfotóidon, ha nem mindig ugyanabból a szögből készíted a felvételeket.

Legyél kreatív, próbálgasd különböző szögekből, különböző irányú fényekkel.

A digitális fényképezés korában nem oszt-nem szoroz hányat exponálsz.

Ha sok képet készítesz, lesz miből kiválasztanod a legjobban sikerültet, legkülönlegesebbet.

Adj az ételhez egy kis olajat, amikor fényépezed

onts olajat az ételre, jobban csillog ételfotózáskor

Ha öntesz egy kis olajat a zöldségekre, fokozhatod vele a felületek csillogását, élénkségét.

Frissebbnek hatnak vele a fotózott zöldségeid.

Használj minél többet a fentiek közül ételfotózáskor, hogy gyönyörűek és étvágygerjesztőek legyenek az ételfotóid.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.