A szakácskönyvek és gasztroblogok többsége tele van képekkel. Ha szereted a jó kajákat és szeretnéd őket fényképen is megörökíteni, az alábbi ételfotózás tippek, trükkök jól jönnek, érdemes őket megfontolnod.

Használj friss hozzávalókat

friss zöldségek ételfotózáshozAz ételfotók általában közelről mutatják a hozzávalókat. Ilyenkor a legkisebb hiba is jól látható rajtuk, ezért egészséges, friss hozzávalókat válassz a fényképezéshez.

Az étel minőségét is alapvetően meghatározza az étel frissessége, ezért ebből a szempontból is fontos a jól válogatott zöldségek használata.

A friss hozzávalók felülete sokkal jobban mutat.

Minden a megvilágításon múlik

Ételfotó készítésekor érdemes a szembe fénnyel kísérletezni.

Szép textúrát ad az ételnek és a felszálló gőzöket is kiemeli.

ételfotó, lazac gőzölög

Törekedj az egyszerűségre

Tedd félre a felesleges dolgokat az étel mellől.

Elég, ha csak egy tányér ételt fényképezel.

Ha a tányér étel egésze nem elég vonzó a képen, akár fényképezheted csak egy részét.

Használj egyszerű kiegészítőket

Szépen megkomponálhatod a képet, ha teszel a tányér étel mellé kiegészítőket.

ételfotó rántotta, bacon, paprika, napraforgó magok

Használhatsz például:

  • evőeszközt
  • nyers hozzávalót
  • magokat
  • fűszereket (akár főszertartóban)

Készíts képet előtte és utána

A receptek mellett jól funkcionálnak az egyes lépésekről készült képek.

Segíti az embereket az étel elkészítésének megértésében.

Mutasd meg főzés közben

szakács szusit készít - ételfotózás munka közben

Nincs sehol előírva, hogy csak elkészült ételek lehetnek az ételfotókon.

Mutass képeket a készítés fázisairól.

Mutasd meg az emberi oldalát

A képek személytelensége ellen segít, ha látszik rajta egy fakanállal, habverővel dolgozó kéz.

Ne főzd meg teljesen

Ha elkészül az étel, még akkor is tovább fő, miután kiteszed a tányérba, edénybe a fotózáshoz.

Előfordulhat, hogy emiatt már nem a legtökéletesebb időpontban jutsz el az exponáláshoz.

Ezt megelőzheted, ha egy kicsit korábban kiveszel belőle fényképezéshez.

Ha kész vagy, és úgy ítéled meg, hogy ráfér még egy kis főzés, tedd vissza a főzőedénybe, és főzd készre.

(Tipp: Vigyázz ma apa főz – recept sorozat, amivel neked is sikered lesz)

Az edény legyen makulátlanul tiszta

Lehet, hogy ezt nem is kellene kiemelni, de a tálaló edénynek, tányérnak, a kompozícióba illesztett evőeszközöknek tökéletesen tisztának kell lennie a közeli képen, különben agyon vágja a nagy gonddal készített ételfotót.

ételfotózás itpp- mindig tiszta edényeket használj

Jellemző hiba, hogy a lábasban fényképezik az ételt, ahol az edény falán lerakódott a főzés, keverés közben az étel.

Ez sem mutat jól. Tedd inkább az elkészült ételt egy tiszta tányérba.

Használj különböző kamera szögeket

A következő ételfotózás tipp, hogy sokat dobhat az ételfotóidon, ha nem mindig ugyanabból a szögből készíted a felvételeket.

Legyél kreatív, próbálgasd különböző szögekből, különböző irányú fényekkel.

A digitális fényképezés korában nem oszt-nem szoroz hányat exponálsz.

Ha sok képet készítesz, lesz miből kiválasztanod a legjobban sikerültet, legkülönlegesebbet.

Adj hozzá egy kis olajat

használj olajat az ételfotók készítésekor

Ha öntesz egy kis olajat a zöldségekre, fokozhatod vele a felületek csillogását, élénkségét.

Frissebbnek hatnak vele a fotózott zöldségeid.

Legfrissebb a Youtube csatornán.
Iratkozz fel Te is!

Itt tudsz feliratkozni Ottó Youtube csatornájára.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.

Ez a weboldal sütiket használ a forgalom elemzésére és a látogatói élmény növelésére. A használatról információkat kapnak a közösségi média, hirdetési és analitikai partnerek. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi szabályzat További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi szabályzat

Bezárás