Legtöbbünk számára misztikus kérdés, hogyan lehet eldönteni egy borról, hogy az jó vagy rossz, azon felül, hogy jól esett-e a vasárnapi ebédhez, a szülinapi torta után vagy csak úgy este kiülve egy karosszékbe a napi gondokat feledni, a világ dolgain merengeni.

Hogyan kell a bort kóstolni, hogy kiderüljön, az a bor jó vagy rossz?

Nézzünk hát körül együtt, derüljenek ki a részletek a bor kóstolás mikéntjéről.

Hogyan kóstolj bort? Mit vizsgálj rajta? (angol nyelvű videó)

Amikor lehetőséged van több féle bort megkóstolni, a következőket tudod vizsgálgatni, egymáshoz hasonlítva őket.

  • Ránézel a kitöltött borra és szemügyre veszed a színét. Már önmagában a szín sokat elárul a borról, annak fajtájáról, származásáról, koráról.
  • A színt követően azt vizsgálgatod, milyen a fényessége. Zavaros bort ne igyál.
  • A következő jellegzetes vizsgálati mód, hogy a pohár körkörös mozgatása során figyeled, hogyan viselkedik a folyadék a pohárban. Milyen a bor sűrűsége, a cseppjei hogyan mozognak a pohár belső felületén.
  • Ezt követheti a bor illatának vizsgálata. Szagold meg egészen közelről. A szaglás, az illatok az egyik legfontosabb terület, ahol eldöntheted, hogy jó vagy rossz borral van-e dolgod. A legjobb sommelier-k szaglással meg tudják állapítani, milyen bort tettél eléjük.
  • Most jött el a pillanat, amikor szádba veszed a bort és megízleled. Elég egyetlen kortyot innod belőle és azt megjáratnod a szádban, hiszen a nyelved különböző területei az ízlelés újabb és újabb dimenzióit nyitják meg. Máshol érezheted például a fanyarságot, mint a gyümölcsös jelleget. A bor különböző jellegzetességeit, komponenseit így tudod ízleléssel szintetizálni, akár egyetlen kortyon keresztül.

Most már tudod, mire kell figyelned, amikor a pincér kitölti azt a kis kortynyi bort a poharadba, és várja, hogy megízleld.

Mi a borkóstolás megfelelő sorrendje?

Az egyik legtöbbet hallott javaslat, hogy a könnyedebb borokkal kezdd a kóstolást, és úgy haladj az egyre testesebb borok felé.

De mit jelent az, hogy egy bor testes?

Miközben a kipréselt szőlő borrá alakul, folyamatosan veszít a víz tartalmából, hiszen párolog.

A borban lévő szárazanyag tartalom, más néven extrakt vagy vonadékanyag meghatározója a bor minőségének. Egyrészt a benne lévő sav tartalom meghatározza, hogy mennyire lesz a bor savanykás, másrészt a vonadékanyagból, ha levonjuk a cukor tartalmat, eljutunk a bor testességéhez.

Ha növekedés során a szőlőt több csapadék éri, illetve, ha a termőtalajnak nagyobb a tápanyagtartalma, nagyobb szárazanyag tartalom tud benne kialakulni, testesebbé válhat a belőle készült bor.

A borkóstolás kívánatos sorrendje tehát, hogy azonos cukor tartalmat feltételezve kezdjünk olyan borokkal, amiben a szárazanyag tartalom kisebb. Az ilyenbort lazábbnak, könnyedebbnek érezhetjük. A kóstolást aztán folytassuk a testesebb, nagyobb szárazanyag tartalmú borok felé elmozdulva.

Ha fordított sorrendben kóstolnánk, akkor nagyon nehéz volna a testes, zamatos borok után  értékelni a lazább, könnyedebb borokat.

Milyen hőmérsékletű legyen a bor kóstoláskor?

A különböző borok, eltérő hőmérsékleten adják ki legjobban a zamatukat.

Olvasd el a címkét, feltüntették-e rajta a fogyasztás optimális hőmérsékletét.

A nagyon lehűtött borban nem érvényesülnek az aromák.

Az optimálisnál magasabb hőmérsékletű borok pedig savasabbnak, magasabb alkohol tartalmúnak tűnnek.

A szobahőmérséklet talán egyetlen bor esetében sem optimális.

A bor hűtve jó. A borkereskedésben kérdezz rá az optimális hőmérsékletre, ha nem találnád meg a címkén.

Milyen pohárból kóstoljuk a bort?

A bort lehetőleg hosszú szárú, nem túlzottan vastag falú, alul szélesebb, felül szűkebb kelyhű üveg vagy kristály pohárból kóstold.

Lehetőlega szárát fogd annak érdekében, hogy az optimális hőmérsékletűre hűtott bor a kezedtől ne melegedjen fel idő előtt a pohárban.

Hagyj időt magadnak, ne kapkodj a bor kóstolásával.

Az érzékszerveid leljék örömüket a jó borban. Időzz el a színénél, állagánál, fényességénél, mozgásánál, illatánál, végül az ízénel.

Ezek együtt adják a borok összetéveszthetetlen, egyedi jellegét.

Tanuld meg, gyakorold, hogyan kell bort kóstolni. Eszedbe ne jusson egyszerűen fogni a poharat, és felhajtani a benne lévő bort. Élvezd a bort, évezd az életet, de természetesen csak felelősséggel és mértékkel!

Legfrissebb a Youtube csatornán.
Iratkozz fel Te is!

Itt tudsz feliratkozni Ottó Youtube csatornájára.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.

Ez a weboldal sütiket használ a forgalom elemzésére és a látogatói élmény növelésére. A használatról információkat kapnak a közösségi média, hirdetési és analitikai partnerek. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi szabályzat További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi szabályzat

Bezárás