Gondolkodtál már azon, hogy a családod bevételeit esetleg egy büfékocsi beindításával tudnád bővíteni? Ha igen, jó helyen jársz!

Ez a cikk egy hosszabb sorozat első része, melyben már működő büfékocsi vállalkozásoknak és még csak az út elején álló, a kezdést fontolgató vállalkozóknak szeretnénk részletes információkat adni az alapos tervezéshez. Az álmodozás első pillanataitól, egészen az üzlet beindításáig.

A sorozatot egy részletes üzleti tervezésnek tekintheted, sok-sok kérdéskör megfontolásával, mérlegelésével.

Tarts velünk Te is, hogy ha úgy döntetek, a családoddal szeretnétek minél többet profitálni egy jól menő büfékocsi vállalkozásból.

Tényleg a büfékocsi vállalkozás a jó irány?

A büfékocsi valójában nem más, mint egy mobil étterem.

Ezért először járjuk körül azt a kérdést, hogy a büfékocsis megoldás lesz-e a jó üzleti modell a számodra vagy érdemesebb inkább egy kis étteremben gondolkodnod.

Minden egyéb tervezése csak azután történik.

Ha tudatosan megfontoltad, hogy a büfékocsi lesz-e a jó irány, akkor lehet majd a részleteket megtervezni.

Mit látsz az álmaidban, ha előretekintesz?

Valahol minden gasztronómiai vállalkozás megindításakor ott áll egy ember, révetegen kinézve az ablakon, fejében egy elképzeléssel.

Az álmaiban remek ételek, egy vendéglátóhely kialakítása szerepel.

Már az álmodozási fázisban elképzeli, hogyan működteti a jól működő vállalkozását.

Elképzeli, hogy az sikeresen, örömet adóan tölti majd ki a napjait.

Neked, akinek a fejében felmerült a büfékocsi indítása, hogyan képzeled ezeket a napokat?

Tényleg az jelentene számodra örömet a nap mint nap ismétlődő munkában, ha egy mobil vendéglátóhellyel járnád a várost, akár egyik nap egyik, másik nap egy másik környéken, hol Budapesten, hol egyik tavunk vagy egy fesztivál helyszín közelében, bikinis lányokat kiszolgálva?

Vagy inkább az okozna örömet és megelégedettséget, ha egy stabil helyen fejleszthetnéd egyre jobbá és sikeresebbé az éttermedet, esetleg híres séf lehetnél egy ilyen helyen, ahová aztán törzsvendégek járnak vissza, akiket személyesen is megismerhetsz?

Hosszú távon az lehet a sikeresség mellett elégedett, aki a személyiségét, magát, az egyediségét is bele tudja tenni a vendéglátóhelybe.

Gondolod csak meg!

Hová jársz vendégként szívesebben?

Valamilyen egyedi, gasztronómiai és/vagy környezeti élményt adó helyre, ahol érzed, látod, hogy a tulajdonos a szívét is kirakja az étel mellé, vagy egy tök átlagos, tucatbüfébe, ahol tudod, hogy kávét már biztosan nem kérsz majd, mert értékelhetetlen, ihatatlan lesz, a célod csak az, hogy legyen gyorsan valami a hasadban?

Ha az álmokról beszélünk, biztosan nem az utóbbi szerepel benne!

Az első mérlegelési pont tehát, hogy ha más tényezővel nem kellene foglalkoznod, akkor hol éreznéd jobban magadat? Egy ismert, népszerű mobil büfékocsiban vagy egy kis étteremben?

Inkább vonz a változatosság, az utazás, a felfedezés, amit egy büfékocsi nyújthat vagy jobban vonzódsz egy stabil, megállapodott helyszínhez, ahol időnként baráti társaságokat, születésnapjukat ünneplő családokat láthatsz vendégül?

A fokozatosságra építenél?

Már az elején érezheted, hogy egy étterem jóval nagyobb befektetést, sokkal több szervezést igényel.

Ha kezdő vagy, nem biztos, hogy az étterem kialakítása a jó választás.

Gondolkodhatsz úgy is, hogy első lépcsőben megszerezheted a vendéglátós tapasztalatot egy büfékocsival, és ha abban jól érzed magadat és üzletileg is sikerül stabillá tenni, akkor tovább léphetsz.

Eladhatod a bejáratott büfékocsi vállalkozást, és jöhet a következő fázisban a nagyobb falat, egy étterem kialakítása, vezetése.

Bármelyik eddig felvezett változat működőképes lehet, de válassz tudatosan és építsd fel annak megfelelően a vállalkozásodat.

A vendéglátás kockázatos üzlet, jelentős befektetéssel anyagi, eszköz és személyi oldalról. Éppen ezért az álmaiddal is harmonizálva, hozzál megfontolt, alapos, számokon is alapuló döntést, mérlegelve a büfékocsi és egy étterem indításának lehetőségét, körülményeit.

Mik a különbségek büfékocsi és étterem között az induláskor?

Büfékocsi indítása

Nem kell különösebben magyarázni, hogy egy büfékocsit megvásárolni vagy bérelni, felszerelni eszközökkel, karbantartani, biztosítani hozzá az alapanyagokat, működtetni a megfelelő személyzettel, beszerezni az engedélyeket, biztosítást kötni rá, népszerűsíteni, működtetni a marketinget és így tovább, olcsóbban lehet, mint ha egy éttermet indítanál.

Étterem indítása

Ha éttermet nyitsz, biztosan nagyobb költségekkel számolhatsz, viszont csak egy helyszínre kell beszerezni az induláshoz, működéshez szükséges engedélyeket.

Most szorozd be mindezt néhánnyal, és megérkeztél a büfékocsi biznisz területére. Hidd el, megizzadsz, mire a végére érsz az engedélyek beszerzésének a büfékocsidhoz.

Ha tényleg mobil megoldásban gondolkodsz, és nem csupán egy megfelelően kiválasztott helyre akarsz kitelepülni, ahol hosszabb távon ott maradsz, akkor kis túlzással, ahány helyre mész, annyi féle helyi szabályozásnak kell megfelelni az általános, országos jogszabályi környezet mellett.

A helyszín, mint mérlegelési tényező

Ha éttermed van, a vendégeid tudni fogják hol találnak. Stabil környezetet és élményt tudsz nekik kialakítani.

Soha nem kell azon gondolkodnod, hol találsz egy helyet, ahol leparkolhatsz a büfékocsiddal.

A helyszín ebben az esetben már a legelején eldől, azon változtatni nem tudsz.

Éppen ebben rejlik az egyik legnagyobb veszély az étterem esetében.

Ha nem jól választod meg a helyszínt, azonnal kudarcra ítélted a vállalkozásodat.

Lehet bármilyen elsőrangú az étel, lehetsz bármilyen jó üzletember az étterem vezetéséhez, rendezd be akármilyen kiváló élményt adva a vendégeknek.

Ha a helyszín miatt nem lesz vendéged, akkor akár ledolgozhatatlanul nagy hátrányból indulsz.

Másik oldalról, ha büfékocsid van, akkor elméletben akár egy napon belül is helyszínt változtathatsz, ha nem megy aznap jól az üzlet.

Ha rendelkezel a megfelelő engedéllyel, akár több helyszínre is, akkor sokkal rugalmasabb megoldás a büfékocsi üzemeltetése.

Oda mész, ahol aznap nagyobb az éhes tömeg. Márpedig a vendéglátásban ez a legfontosabb faktor.

Ha a helyszín, mint döntési tényező alapján a büfékocsira esne a választásod, mindenképpen alaposan vizsgáld meg a szabályozási, engedélyezési környezetet, nehogy a büntetések vigyék el a hasznodat vagy akár a teljes vállalkozásodat!

A vállalkozás üzemeltetése

Büfékocsi üzemeltetése

Ha úgy dönt a család, hogy büfékocsi bizniszbe vágtok, azzal kell számolnotok, hogy szinte minden tevékenység a nyakatokba szakad, ami az üzemeltetéshez kell.

A legtöbb büfékocsit maga a tulajdonos, esetleg plusz egy munkavállaló vagy a házastárs viszi a hátán.

Ez rengeteg meló, amit alig-alig tudsz megosztani valakivel.

A válladon pihen:

  • az alapanyagok beszerzése
  • az étel elkészítésével, a kiszolgálással kapcsolatos dolgok
  • a konyhai tér takarítása
  • a büfékocsi karbantartása, szervízeltetése

Míg az étterem esetleg nem sínyli meg, ha ezekből nem tudod egy nap kivenni a részed, ha a büfékocsi például féltengelyes lesz és szervízbe kell vinned, akkor buktad a teljes napi bevételt, plusz a szervízben hagyhatsz egy vagy több napnyi pénzt.

Étterem üzemeltetése

Az étterem üzemeltetése értelemszerűen több emberes feladat.

Így aztán számíthatsz benne mások munkájára is.

A nagyobb konyhai és éttermi részhez kötődő feladatok, a több ember felvétele, szervezése, fizetése, képzése azonban jóval nagyobb ráfordításokat igényel.

Mi legyen a választásod? Büfékocsi vagy étterem? Vagy hagyd az egészet?

Már az eddigiekből is láthattad, nem egyszerű a döntés. Sok a kérdőjel, sok a bizonytalanság.

Nagyon sokan döntenek úgy, hogy nem vágnak bele a büfékocsi megvásárlásába, a vállalkozás elindításába.

Agyon nyomja őket a sok megválaszolandó kérdés, a sok szabály követése és a kemény munka, amivel a büfékocsi üzemeltetése jár.

A vállalkozás, mint választott vagy kényszerű életforma, már önmagában sem való mindenkinek.

Mindemellett most még olyannak látszik a versenykörnyezet, hogy egy jól átgondolt elképzeléssel, egyedi arculattal, megfelelő népszerűsítéssel, pazar ételekkel nagyot lehet hasítani egy jól megválasztott helyszínen.

Az étterem nyitástól elsősorban a nagy indulótőke igény szokta elriasztani a róla álmodozókat.

Minden embernek ennie kell. Nap mint nap. Mindig szükség lesz vendéglátósokra.

Ha kedvet, elszántságot érzel és a tervszámaid is azt mutatják, hogy eredményes lehetsz, vértezd fel magadat a szükséges ismeretekkel, hogy minél biztosabban megvalósíthasd az álmodat.

A vállalkozók viszik előre az országot.

A vállalkozók is hozzájárulhatnak, hogy különleges lehetőségek vegyenek bennünket körül és tegyék a mindennapokat változatossá, élményekben gazdagabbá.

Legfrissebb a Youtube csatornán.
Iratkozz fel Te is!

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa iOS Magazin és weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, Twitteren és a Google Plus-on.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi szabályzat További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi szabályzat

Bezárás