Igazi tavaszi, friss zöldségekből készülő, olaszos tészta étel a pasta primavera (vagy spagetti primavera), de természetesen nem csak tavasszal fogyasztható, készíthető.

Magam is sokszor nekifutok, hiszen az egyik kedvencemmé vált, miután egyszer elkészítettem. Egy-egy fárasztó munkanap után akár felüdülésként

Sok-sok változatban készíthető, a piacról éppen beszerezhető friss zöldségek felhasználásával.

Itt most az eredeti változatot mutatom meg, ahogyan a Tastemade Youtube csatornán találkoztam vele.

Pasta primavera recept

Kezdd egy nagy fej vöröshagymával

Fogj egy nagy fej, friss vöröshagymát, és szedd le a külső héját, amiből nem mellesleg akár hagyma teát is készíthetsz, ha valaki ne adj isten köhög a családban.

Aprítsd fel a hagymát apróra, majd tedd serpenyőbe.

Önts rá kizárólag kézi sajtolással készült extra szűz olívaolajat.

Sózd meg, majd forgasd fakanállal, míg üvegesre nem párolódik.

pasta primavera oliva olajon párolt vöröshagyma
Fotó: Sipos Ottó – Vöröshagyma párolásával kezdődik a Pasta Primavera készítése

Friss zöldségek a piacról – a pasta primavera lelke

Vágj fel apróra 2-3 friss, érett, ízletes paradicsomot.

Tegyél fel vizet egy nagy fazékba, hogy felforrjon, miközben a zöldségek majd egymás után a raguba kerülnek. A vizet ne felejtsd el megsózni, hogy a benne megfőzött spagetti finom, ízletes legyen.

Vissza a zöldségekhez!

Következik az egyik kedvenc zöldségem a cukkini. Ezt is kis darabokra vágom, majd rádobom a párolt hagymára.

Mehet mellé a felvágott paradicsomok fele.

Azért csak a fele, mert lényeges, hogy két féle ízt adj a paradicsommal a zöldség ragunak.

Azzal, hogy a paradicsom két adagban, két féle főzési idővel kerül az ételbe, két ízhatás jelenik meg benne.

Következő zöldségként jöhet a fiatal sárgarépa. Tisztítsd meg, aztán ezt is vágd apróra. Küldheted a serpenyőbe.

Ha felforrt a víz, dobd bele főni a spagettit.

Végül jöhet a brokkoli, ami nálam időnként kimarad, így meg tudom erősíteni, hogy nélküle is remek pasta primavera készíthető, de ha teheted, használj brokkolit is. Több, jobb íz, több vitamin a jutalmad érte.

A brokkoli apróra vágott szára mehet a raguba, a rózsája pedig főni a spagetti mellé a forró vízbe.

A ragut ne felejtsd el gyakran kevergetni, nehogy leragadjon, leégjen.

A brokkoli után beleteheted a paradicsom másik felét, ami nyersebb, savasabb lesz a rövidebb főzés miatt.

pasta primavera, benne paradicsom, cukkini, sárgarépa, brokkoli
Fotó: Sipos Ottó – Zöldséges ragu a Pasta Primavera olaszos étel lelke

Ha megfőtt a brokkoli, szűrőkanállal tedd át a raguba. 

Pasta primavera összeállítása

Készíts elő mozzarella sajtot, darabold fel.

Szűrőkanállal tedd át a megfőtt spegettit a ragura.

Locsold meg oliva olajjal (ami az egészséged érdekében kizárólag mechanikus sajtolással készül, így bővelkedik telítetlen zsírsavakban …).

Forgasd össze a zöldség raguval.

Dobd rá a mozzarella sajtot, vagy a reszelt parmezánt, hogy rá tudjon olvadni.

Ha van otthon bazsalikomotok, tépj le pár levelet, és felébe, harmadába szaggatva dobáld rá az elkészült pasta primaverára. Persze, jó a zacskós, szírított is, de ha teheted, elsősorban friss fűszernövényeket használj. Garantált vele az ellenőrzött minőség.

Forgasd át az egészet, majd tálalhatod.

Hozzávalók

  • spagetti vagy penne tészta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 paradicsom
  • 1-2 fiatal cukkini
  • 2-3 fiatal sárgarépa
  • kis fej brokkoli
  • mozzarella sajt (vagy parmezán)
  • 2-3 evőkanál kizárólag mechanikus eljárással sajtolt extra szűz olívaolaj
  • 6-8 levél friss bazsalikom

Ha egyszer megkóstoljátok, jó eséllyel nálatok is a család kedvencévé válik az olasz konyha remek tészta étele, a pasta primavera.

Cím
recipe image
Recept neve
Pasta primavera
Megosztva
Előkészítési idő
Főzési idő
Összes elkészítési idő
Átlagos értékelés
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.