Legtöbbünk számára misztikus kérdés, és nem egyértelmű, hogyan kell bort kóstolni, hogyan lehet eldönteni egy borról, hogy az jó vagy rossz, azon felül, hogy jól esett-e a vasárnapi ebédhez, a szülinapi torta után vagy csak úgy este kiülve egy karosszékbe a napi gondokat feledni, a világ dolgain merengeni.

Hogyan kell bort kóstolni? Vizsgáld meg a színét, fényességét, a viselkedését a pohárban, az illatát és az ízét, zamatát.

Nézzünk hát, derüljenek ki a részletek a borkóstolás mikéntjéről.

Hogyan kell bort kóstolni? Mit vizsgálj rajta? (angol nyelvű videó)

Amikor lehetőséged van több féle bort megkóstolni, a következőket tudod vizsgálgatni, egymáshoz hasonlítva őket.

Borkóstolás menete

  • Ránézel a kitöltött borra és szemügyre veszed a színét. Már önmagában a szín sokat elárul a borról, annak fajtájáról, származásáról, koráról.
  • A színt követően azt vizsgálhatod, milyen a fényessége. Zavaros bort ne igyál!
  • A következő jellegzetes vizsgálati mód, hogy a pohár körkörös mozgatása során figyeled, hogyan viselkedik a folyadék a pohárban. Milyen a bor sűrűsége, a cseppjei hogyan mozognak a pohár belső felületén.
  • Ezt követheti a bor illatának vizsgálata. Szagold meg egészen közelről.
    A szaglás, az illatok az egyik legfontosabb terület, amiből eldöntheted, hogy jó vagy rossz borral van-e dolgod. A legjobb sommelier-k szaglással meg tudják állapítani, milyen bort tettél eléjük.
  • Most jött el a pillanat, amikor szádba veszed a bort és megízleled. Elég egyetlen kortyot innod belőle és azt megjáratnod a szádban, hiszen a nyelved különböző területei az ízlelés újabb és újabb dimenzióit nyitják meg. Máshol érezheted például a fanyarságot, mint a gyümölcsös jelleget. A bor különböző jellegzetességeit, komponenseit így tudod ízleléssel szintetizálni, akár egyetlen kortyon keresztül.

Most már tudod, mire kell figyelned, amikor a pincér kitölti azt a kis kortynyi bort a poharadba, és várja, hogy megízleld :)

Mi a borkóstolás megfelelő sorrendje?

Ha borkóstolóra mentek, a könnyedebb borokkal kezdd a kóstolást, és úgy haladj az egyre testesebb borok felé.

Mit jelent az, hogy egy bor testes?

Miközben a kipréselt szőlő borrá alakul, folyamatosan veszít a víztartalmából, hiszen párolog.

A borban lévő szárazanyag tartalom, más néven extrakt vagy vonadékanyag, meghatározója a bor minőségének.

Egyrészt a benne lévő savtartalom meghatározza, hogy mennyire lesz a bor savanykás, másrészt a vonadékanyagból, ha levonjuk a cukortartalmat, eljutunk a bor testességéhez.

Ha növekedés során a szőlőt több csapadék éri, illetve, ha a termőtalajnak nagyobb a tápanyagtartalma, nagyobb szárazanyag tartalom tud benne kialakulni, testesebbé válhat a belőle készült bor.

A borkóstolás kívánatos sorrendje tehát, hogy azonos cukor tartalmat feltételezve, kezdjünk olyan borokkal, amiben a szárazanyag tartalom kisebb. Az ilyen bort lazábbnak, könnyedebbnek érezhetjük. A kóstolást aztán folytassuk a testesebb, nagyobb szárazanyag tartalmú borok felé elmozdulva.

Ha fordított sorrendben kóstolnánk, akkor nagyon nehéz volna a testes, zamatos borok után  értékelni a lazább, könnyedebb borokat.

Milyen hőmérsékletű legyen a bor kóstoláskor?

A különböző borok, eltérő hőmérsékleten adják ki legjobban a zamatukat. Olvasd el a címkét, feltüntették-e rajta a fogyasztás optimális hőmérsékletét.

A nagyon lehűtött borban nem érvényesülnek az aromák.

Az optimálisnál magasabb hőmérsékletű borok pedig savasabbnak, magasabb alkoholtartalmúnak tűnnek.

A szobahőmérséklet talán egyetlen bor esetében sem optimális.

A bor hűtve jó. A borkereskedésben kérdezz rá az optimális hőmérsékletre, ha nem találnád meg a címkén.

Milyen pohárból kóstoljuk a bort?

A bort lehetőleg hosszú szárú, nem túlzottan vastag falú, alul szélesebb, felül szűkebb kelyhű üveg vagy kristály pohárból kóstold.

Lehetőleg a szárát fogd annak érdekében, hogy az optimális hőmérsékletűre hűtott bor a kezedtől ne melegedjen fel idő előtt a pohárban.

Hagyj időt magadnak, ne kapkodj a bor kóstolásával.

Az érzékszerveid leljék örömüket a jó borban. Időzz el a színénél, állagánál, fényességénél, mozgásánál, illatánál, végül az ízénél.

Ezek együtt adják a borok összetéveszthetetlen, egyedi jellegét.

Tanuld meg, gyakorold, hogyan kell bort kóstolni. Eszedbe ne jusson egyszerűen csak fogni a poharat és felhajtani a benne lévő bort. Élvezd a bort, évezd az életet, de természetesen csak felelősséggel és mértékkel!

Hogyan kell bort kóstolni – gyakori kérdések

Hogyan kell bort kóstolni étteremben?

Vizsgáld meg a színét, fényességét, a viselkedését a pohárban, az illatát és az ízét, zamatát.

Mi a borkóstolás megfelelő sorrendje?

Kezdd a könnyedebb borokkal és haladj az egyre testesebb borok felé.

Mit jelent az, hogy egy bor testes?

A borból szárazanyag tartalmából, ha levonjuk a cukortartalmat, eljutunk a bor testességéhez.

Most, hogy már ismered a borkóstolás alapjait, válasszatok egy jó grill receptet, készítsd el, és lepd meg magatokat egy hozzá illő borral.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.