Szüleimnél látogatóban időről-időre megjelenik a reggeliző asztalon a sült papszelet.
Kicsit, de egyáltalán nem zavaróan, zsíros sertés hús, amit felszeletelve, nagy élvezettel fogyasztunk kenyérrel, tormával, paprikával, paradicsommal, lila vagy zöldhagymával, időnként oliva olajos madársalátával.
A gyerekek is megszerették egészen kis korukban ezt a „mama husit”.
Gondoltam megpróbálkozom a papszelet sütésével, legyen ez is része a családi hagyományoknak, és az apához köthető ételeknek.
Első kérdésként rögtön az merül fel, hogy a papszelet melyik része a disznónak?
Mi a papszelet?
A papszelet a sertéshúsnak egy nem mindenki által könnyen megtalálható része.
A bolti sertéspultokon én még nem láttam, de, ha kint jársz a piacon, kérd a hentesedtől (ugye neked is van egy olyan hentesed, akihez vissza-vissza jársz, mert bízol benne, hiszen a mútban is mindig szép hússal tértél haza tőle, soha nem vágott még át? ).
A lapocka, a borda (oldalas) és a hasaalja (dagadó) szögelésben található ez a kis, vékony hús darab, amit papszeletnek hívnak.
A papszelet nem szín hús, lesznek rajta zsírosabb részek is. Pont ezért tudod majd úgy kisütni, hogy nem kell hozzáadnod további zsíradékot. Saját zsírjában meg lehet sütni.
Papszelet recept, ahogy édesanyámtól tanultam
Papszelet előkészítése sütésre
Megmosom és sózom a papszeletet, majd egészben beleteszen egy tepsibe.
Húskéreg képzése a papszeleten
Megsütöm az egyik oldalán lefedés vagy bármilyen folyadék hozzáadása nélkül, amíg piroskás kéreg nem képződik rajta.
Ezt követően átfordítom és megsütöm a másik oldalán is, míg húskéreg nem képződik rajta.
Miután mindkét oldalára vékony kérget sütöttem, kiveszem a sütőből.
Folyadék a sütéshez: bor és víz
Még a fűszerezés előtt, 1,5 dl fehér borral locsolom meg a papszeletet, hogy minden részén érje.
Alá öntök annyi vizet, hogy a pároláshoz elegendő legyen.
Papszelet fűszerezése
Fűszerként elsősorban fokhagymát és borsikafüvet használok, de kevés kakukkfű is illik hozzá.
Ha nincs otthon borsikafű, őrölt bors a megfelelő fűszer.
A fokhagymát nyomóval készítem elő. Bedörzsölöm vele a hús felül lévő oldalát.
Ezt követően rászórom a borsikafüvet vagy kevés örölt borsot, utána a kevés kakukkfű következik.
A papszelet sütése
A fűszerezést követően a tepsit lefedem alufóliával, és kezdetét veheti a nagyjából egy órás sütés.
Időről-időre egy hegyes kés vagy villa beleszúrásával ellenőrzöm, hogy mennyire puha már a hús.
Akkor jó, ha mint a vajba, úgy megy bele a villa.
Ha megsült, még egy fontos lépés
Amikor kiveszem a sütőből a megsült papszeletet, a levével meglocsolom, és rajta hagyva a fóliát hagyom kihűlni.
Ne hagyd ki ezt a lépést, nehogy kiszáradjon a hús!
Hogyan készül a makói papszelet?
Sokat hallottam a makói papszeletről is.
Egy recept, ami sertés lapockát használ a makói papszelet készítéséhez. Fűszerként sót, borsot használnak benne. A pároláshoz csontlé, zsíradékként kevés olaj szerepel a receptben.
A sült papszelet hamar a család kedvencévé válik a reggeliző asztalon, ha megtanulod jól elkészíteni.





