Szüleimnél látogatóban időről-időre megjelenik a reggeliző asztalon a sült papszelet.
Kicsit, de egyáltalán nem zavaróan, zsíros sertés hús, amit felszeletelve, nagy élvezettel fogyasztunk kenyérrel, tormával, paprikával, paradicsommal, lila vagy zöldhagymával, időnként oliva olajos madársalátával.
A gyerekek is megszerették egészen kis korukban ezt a „mama husit”.
Gondoltam megpróbálkozom a papszelet sütésével, legyen ez is része a családi hagyományoknak, és az apához köthető ételeknek.
Első kérdésként rögtön az merül fel, hogy a papszelet melyik része a disznónak?
Mi a papszelet?
Papszelet recept, ahogy édesanyámtól tanultam
Papszelet előkészítése sütésre
Megmosom és sózom a papszeletet, majd egészben beleteszen egy tepsibe.
Húskéreg képzése a papszeleten
Megsütöm az egyik oldalán lefedés vagy bármilyen folyadék hozzáadása nélkül, amíg piroskás kéreg nem képződik rajta.
Ezt követően átfordítom és megsütöm a másik oldalán is, míg húskéreg nem képződik rajta.
Miután mindkét oldalára vékony kérget sütöttem, kiveszem a sütőből.
Folyadék a sütéshez: bor és víz
Még a fűszerezés előtt, 1,5 dl fehér borral locsolom meg a papszeletet, hogy minden részén érje.
Alá öntök annyi vizet, hogy a pároláshoz elegendő legyen.
Papszelet fűszerezése
Fűszerként elsősorban fokhagymát és borsikafüvet használok, de kevés kakukkfű is illik hozzá.
Ha nincs otthon borsikafű, őrölt bors a megfelelő fűszer.
A fokhagymát nyomóval készítem elő. Bedörzsölöm vele a hús felül lévő oldalát.
Ezt követően rászórom a borsikafüvet vagy kevés örölt borsot, utána a kevés kakukkfű következik.
A papszelet sütése
A fűszerezést követően a tepsit lefedem alufóliával, és kezdetét veheti a nagyjából egy órás sütés.
Időről-időre egy hegyes kés vagy villa beleszúrásával ellenőrzöm, hogy mennyire puha már a hús.
Akkor jó, ha mint a vajba, úgy megy bele a villa.
Ha megsült, még egy fontos lépés
Amikor kiveszem a sütőből a megsült papszeletet, a levével meglocsolom, és rajta hagyva a fóliát hagyom kihűlni.
Ne hagyd ki ezt a lépést, nehogy kiszáradjon a hús!
Hogyan készül a makói papszelet?
Sokat hallottam a makói papszeletről is.
Egy recept, ami sertés lapockát használ a makói papszelet készítéséhez. Fűszerként sót, borsot használnak benne. A pároláshoz csontlé, zsíradékként kevés olaj szerepel a receptben.
A sült papszelet hamar a család kedvencévé válik a reggeliző asztalon, ha megtanulod jól elkészíteni.