A grillezés egyik klasszikusa, a grillezett oldalas jó hangulatban készülhet a nyári szezonban a kerti grillen, de az év bármely egyéb időszakában, akár a konyhai elektromos grillsütőn is.
Nyugodtan felvehetjük az igazán férfias ételek sorába, bőven megelőzve ezen a listán a grillezett csirkét vagy akár a grillezett zöldségeket.
A disznóhús magában is ízletes, de egy jól eltalált páccal előkészítve, a kerti faszenes grillen elkészítve tovább mélyíthető, fokozható az íze.
Kapcsolódó: grillezett húsok
- Grillezett oldalas receptek
- Grill könyv, ma apa főz
- Mennyi ideig kell az oldalast grillezni?
- 9 grillezési hiba, ami akár az egészségedet is veszélyezteti – letölthető PDF könyv
- Hogyan kell előkészíteni az oldalast?
- Meg kell főzni az oldalast grillezés előtt?
- Hogyan, mennyi ideig kell pácolni az oldalast grillezéshez?
- Ha a sima fűszerezést választanád, milyen fűszerek illenek a grill oldalashoz?
- Mit csinál a mustár az oldalassal?
- Milyen bor illik a grillezett oldalashoz?
- Milyen köret illik a grill oldalashoz?
- Grill könyv, ma apa főz
- Gyakori kérdések – grill oldalas
Grillezett oldalas receptek
Grill könyv, ma apa főz
Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz
Paradicsomos, hagymás szósszal készített oldalas
Ebben a grill oldalas receptben a paradicsomé és a fokhagymáé a főszerep.
Első lépésben egy fokhagymás lében kell megfőzni az oldalast, a közben elkészítendő szószban pedig a paradicsom és a fokhagyma a domináns komponens.
A megfőtt oldalasra grillezés előtt kell felvinni a szószt, majd következhet a kerti móka, a grillezés.
A jó idővel beköszöntött a grillszezon és a kerti sütögetések időszaka. Kertje, terasza sajnos nem mindenkinek van, de az étvágyát bárki kielégítheti ezekkel a finom falatokkal, mivel a konyhában is elkészíthetők.
Mézes, paprikás oldalas grillezve
Az előző, paradicsomos oldalasnál kissé édesebb ízvilágba csöppenhetsz a mézes, paprikás oldalas grillezésével.
Ebben a receptben is az oldalas előfőzésével kezdődik a folyamat. Közben készül egy mézes, paprikás pác, amibe a megfőtt oldalas szeleteket beleforgathatod vagy bekenegetheted vele.
A grillezés közben figyelj rá, hogy a méz miatt rövidebb grillezési időt, illetve már leégett, csak parázsló faszenet igényel.
Mézes, mustáros grillezett oldalas
Ez a grillezett oldalas recept szintén egy mézes ízkombináció, benne a mustár markánsabb íze is megjelenik.
Emellett a köret miatt is a figyelmedbe ajánlom. A javasolt parázsburgonya és egy könnyű saláta igazán fejedelmi étellel kecsegtet.
A mézes, mustáros pácot készítsd el a grillezés előtti napon, és pácold benne az oldalas szeleteket egészen a grillezésig. Ebben a receptben nem kell az oldalast előfőznöd, ezért egyszerűbb az elkészítése.
Ha szeretnéd, akár az otthoni sütőben is elkészítheted, nem kell feltétlenül grillezni.
Mennyi ideig kell az oldalast grillezni?
A válasz nagyban függ attól, hogy előfőzöd az oldalast vagy sem. Ha nem, akkor alacsony hőmérsékleten (100 fok) grillezve akár 1-1,5 órás sütésre is szükség van, miközben 20-30 percenként megfordítod a szeleteket a grillen.
Az előfőzött, és hozzá illő szósszal bekenegetett oldalasnak már nincs szüksége ilyen hosszú grillezésre. 15-20 perc alatt készre grillezhető.
A grill oldalasod kész, ha a belső hőmérséklete meghaladja a 60 fokot.
Hogyan kell előkészíteni az oldalast?
Az oldalast mosd meg, majd terítsd ki egy vágódeszkára.
Következő lépésként,a videón látható módon először távolítsd el a kiálló nagyobb zsíros részeket, majd a felső, zsíros hártyát.
Vannak, akik ezt követően egy éles késsel be is karcolgatják.
Ezt követően a recepttől függően következhet az előfőzés vagy pácolás vagy fűszerezés, ezzel előkészítetted az oldalast a grillezésre.
Meg kell főzni az oldalast grillezés előtt?
Ha szeretnéd lerövidíteni a grillezés idejét, az előfőzéssel megteheted, de a zamatos, illatos grill oldalas készítésének nem előfeltétele, hogy előtte megfőzd.
Pácolással, fűszerezéssel is készülhet a grillezett oldalas.
Hogyan, mennyi ideig kell pácolni az oldalast grillezéshez?
Ha a pácolást választod, előző nap készítsd el a pácot a recepted szerint és forgasd bele az oldalast.
Az ilyen jellegű húsokhoz 12-24 órás pácolás illik, figyelembe véve azt az ökölszabályt, hogy a só nagyjából 2,5 cm mélyre tud behatolni a húsba 24 óra alatt. A só mellett a páchoz adott többi hozzávaló alapvetően az ízesítést szolgálja.
Ha a sima fűszerezést választanád, milyen fűszerek illenek a grill oldalashoz?
A legegyszerűbb fűszer kombináció, ami az oldalashoz illik, a só + bors + összenyomott fokhagyma.
Mit csinál a mustár az oldalassal?
A mustár egy fajta záró réteget képez a fűszerek felett, és segít, hogy a fűszerek jobban behatoljanak a hús pórusaiba, plusz kissé ecetes jellege miatt ízesíti és puhítja is az oldalast.
Milyen bor illik a grillezett oldalashoz?
Az oldalashoz vörös bor fogyasztását ajánlom.
Egy jó Cabernet vagy Sirah tökéletesen passzolnak hozzá.
Kapcsolódó: Hogyan kell bort kóstolni?
Milyen köret illik a grill oldalashoz?
Lehet, hogy a következő listán meglep néhány tétel, de a grillezett oldalashoz jól illik köretként:
- parázsburgonya
- burgonyapüré
- zöld saláta
- lassan főtt zöld káposzta
- klasszikus makaróni és sajt
- grillezett kukorica
- zöld fűszeres burgonya saláta
- kukoricás, paradicsomos káposzta saláta
- ropogós kukorica pogácsák
- sült sajt gríz
Grill könyv, ma apa főz
Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz
Gyakori kérdések – grill oldalas
Míg a belső hőmérséklete 60 celsius nem lesz.
Leggeyszerűbb oldalas fűszer a só + bors + fokhagyma
Nem szükséges, de rövidíti a grillezési időt.