A grill nyárs azért nagyszerű, mert sokszínűséget visz a grillezésbe.
Egy egyszerű grillezett csirkemellhez, grillezett tarjához vagy éppen grillezett gombához képest, a nyársadon kombinálhatod a húsokat és zöldségeket. Egyetlen saslik egy egész ízvilág orgiát képes a szádba varázsolni.
Mire fűzd a nyársra valót?
Ha a boltba vágysz, léteznek:
- fém nyársak fa nyéllel
- teljesen fém saslik nyársak
- fentiekhez különböző kivitelű tartók, amire egymás mellé teheted a nyársakat
Ezeket beszerezhetek bármelyik üzletben, ahol kiegészítőket árulnak grillezéshez. Kétségtelen előnyük, hogy tisztítást követően újra tudod őket használni. Újrahasznosíthatóak.
Ha nem akarsz vesződni a tisztítással, vehetsz saslik pálcákat csomagban, amiről a grillezést követően leszeded az elkészült grill ételt, a pálcákat pedig kidobhatod.
Egy igazán természetbarát megoldás, ha rozmaring nyársat használsz, ami nem más, mint a szépen megbokrosodott rozmaringod vastagabb ágaiból készül. Levágod, leszeded róla a rozmaring leveleket és a sokszor kis girbe-gurba ágacskák tökéletesen alkalmasak saslik készítésre
Grill nyárs receptek
Jöjjenek a változatos, kipróbált saslik receptek, amiket neked is jó szívvel ajánlunk.
Cukkinis csirke saslik
Ízletes csirkenyársat készíthetsz a grillen cukkini, hagyma, csirkemell és a hús szárazságát ellensúlyozandó szalonna kombinációjaként. Fűszerként elegendő hozzá a só és bors.
Ha elészültek a grill nyársak, köretként adj hozzá friss vegyes vágott salátát, és egy joghurtos vagy édes-savanyú öntetet.
Vegán grill zöldség nyárs
Hús nélkül is igazán finom grill nyárs készíthető. Használj hozzá feldarabolt paprikát, lilahagymát, cukkinit és padlizsánt.
Édes-savanyú csirkenyárs ananásszal
Ennek a csirke saslik változatnak ananászlé adja az édes, BBQ szósz a savanykás jelleget. Tovább erősíti a karakterességét a fokhagyma és a gyömbér.
Igazi különlegessége, hogy a csirke darabkák közé ananász szeletek kerülnek a nyársra, és jól lehet tovább variálni a hozzávalókat. Ahányszor elkészíted, mindig lehet kicsit más a végeredmény, míg célba nem talál a családnál az ízvilága.
Gyömbéres csirkecomb nyárs
Ez a recept csirkecombot használ, a pácolásához pedig szójaszószt, ketchupot, olívaolajat és őrölt gyömbért.
Köretként vad és vörös rizs kerül mellé, de ne ijedj ettől, mert a klasszikus párolt rizzsel is nagyon finom.
Ananászos, bacon-ös csirkenyárs
Itt egy újabb ananászos grill nyárs recept, szalonnával, zöldségekkel.
Barackos kolbászos grill nyárs
Ebben a receptben a különlegességet a barack és a kolbász ízének párosítása adja. Eezeken kívül csak lilahagyma kell hozzá.
Igazi különlegesség. Kínáld zöldség körettel.
Sörben pácolt saslik
Sörös páccal készül ez a sertés tarja alapú saslik, hagyma, savanykás alma és sör alapanyagokból, balkán fűszerkeverékkel.
Köretként jól áll hozzá a grillezett édesburgonya szelet és rusztikus bagett vagy ciabatta.
Fűszeres garnélarák grill nyárs
A végére pedig jöjjön egy garnélás változat, ha az extrémitások felé mozdulnál.
Fontos, hogy a pácolási és a grillezési idő itt rövidebb, mint a húsoknál. Fokhagyna, chili és fűszerpaprika megy bele és egy kis méz.
Tippek a grill nyárs készítéséhez
- A húst és a zöldségeket érdemes fűszeres pácban pihentetni legalábbkét órára, de inkább egy éjszakára, hogy jól átvegyék az ízeket.
- A zöldségeket úgy kell felszeletelni, hogy minél nagyobb felületük érintkezzen a grillel, a kockázás itt nem a legjobb megoldás.
- A zöldségnyárs készítésénél fontos, hogy azonos elkészülési idejű zöldségeket húzzatok a nyársra, vagy főzzétek elő a hosszabb sütést igénylőket.
- A faszénnek nem szabad lángolnia, csak izzania. A túl magas hőmérséklet miatt a hús és a zöldség kiszáradhat.
- A nyársat többször kell forgatni grillezés közben.