Gondolom Te is szívesen nézegeted a Holdat az égen, és nem egyszer eszedbe jutott már, hogy le kellene fényképezni, sőt próbálkoztál már nem egyszer. De vajon a Hold fényképezése hogyan sikerülhet jól?

Én legutóbb Balatonkeneséről hazafelé jövet, a balatonakarattyai emelkedőn felfelé hajtva láttam olyannak, hogy az igazán lencsevégre való lett volna. Éppen szuper telihold volt aznap este.

Előkaptuk a fényképezőgépet. Próbáltuk kitámasztani egy fa törzséhez, de csak nem lett sem éles, sem igazán látványos az elkészült fénykép.

Vajon hogyan lehet sikeres a Hold fényképezése?

Hold a kikötő felett

Fotó: Anita Ritenour, Flickr CC

A Hold fényképezése egyáltalán nem egyszerű. A legtöbb esetben az elkészült kép inkább hasonlít valami olyanra, mintha egy lámpát fényképeztél volna telibe, legkevésbé hasonlít a Holdra.

Lássuk, mit tehetsz, hogy jól sikerüljön a kép?

Nem mindegy, milyen eszközzel fényképezel

A sikert nagy mértékben növelik a következő eszközök:

 • Zoom lencse
  Ha a fényképeden a Hold csak egy kicsinyke kör volt, valószínűleg kis fókusz távolsággal dolgoztál. A hétköznapi széles látószögű lencsékkel a tárgyak, különösen, amik egyébként is távol vannak, kisebbek lesznek, mint valójában. Ezért érdemes egy jó közeli képhez nagy fókusztávolságot használni. 200mm vagy még nagyobb esetén számíthatsz jó eredményre.
 • Állvány
  A kis zársebesség és a lencse súlya megkövetelik, hogy a fényképezőgépedet rögzítsd egy jó állványon, ha a Holdat szeretnéd fényképezni.
 • Távkioldó
  A távkioldó előnye, akár vezetékes, akár vezeték nélküli, hogy nem kell exponáláskor nyomkodnod a fényképezőgép gombját. Ez segít, hogy ne mozduljon be a gép.
  Ha nem lehet a fényképezőgépedhez távkioldót használni, akkor próbálkozz az időzített felvétellel.

Exponálj jól

A Hold változatos felszínű.

szuperhold sötét égbolton fényképezve

(Fotó: Sonara Arvan – Flickr CC)

Ha csak egy fényes kör jelenik meg a fényképen, akkor valószínűleg túlexponáltad, aminek az oka jellemzően, hogy a környezet sötétsége miatt a fénymérés nem lesz megfelelő.

Két megoldással is segíthetsz a dolgon:

 1. Ha van a gépeden spot mérés, akkor azt a Holdra állítva jobban be lehet állítani a gépet a tényleges fényviszonyokra.
 2. Ha van a gépeden beállítási lehetőség az expozíció kompenzálására, teszteld a lehetséges beállítások melletti eredményt.

Szerencsére a Hold nem szalad el, legfeljebb az sürgethet, ha a felhőket is figyelembe kell venned, így van időd a digitális fényképezőgépeddel kísérletezni.

Érdemes készítened egy képet az automatikusan javasolt beállításokkal.

Ezt követően készíthetsz egy-egy változatot +0,5EV majd -0,5EV expozíció kompenzálás mellett. Ismételd meg +-1EV és +-1,5EV választással.

Vannak gépek, ahol eleve van olyan funkció, ami elkészíti ezeket az expozíciós variánsokat.

Az így készült 7 kép közül aztán válaszd ki a legjobbat. Ne válassz a fényképező géped kijelzőjén látott eredmény alapján, hanem majd otthon, amikor áttöltötted a számítógépre. Ott jobban, pontosabban láthatod a részleteket.

Nem mindegy, honnan fényképezed a Holdat

Ha nem akarod a várost belekomponálni a képbe, akkor inkább menj ki a városon kívülre, ahol nem zavarnak be a lakott terület mesterséges fényei.

Nem mindegy, mikor fényképezed a Holdat

Az időpont meghatározásához egyrészt fontos ismerni a Hold fázisait, hogy mikor van telihold.

Másrészt, jobb eredményre jutsz, ha nem a tök fényes Holdat a tök sötét égbolton szeretnéd lekapni.

Válaszd inkább a napnyugta utáni vagy a napkelte előtti időszakot!

A különbség óriási lesz!

Ne csak a Hold legyen a képen? Komponálj!

Hold utcai lámpa felett

Fotó: Moyan Brenn, Flick CC

Sokkal maradandóbb, érdekesebb, különlegesebb lesz a kép, ha nem csak a pucér Hold szerepel rajta.

Fényképezheted többek között a vízen tükröződő, ágak közül kilátszó, épületek felett lévő Holdat. És még száz kreatív ötleted lehet egy érdekes fénykép elkészítéséhez.

Digitális trükközés a még jobb hold felvétel érdekében

Érdekes trükk, amikor kiválasztod azt az expozíciót, ahol a Hold néz ki a legjobban. Kivágod digitálisan, majd beleteszed abba a képbe, ahol a környezet expozíciója a legjobb.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.