Tudjuk, hogy szeretsz új dolgokat felfedezni, amivel időt spórolhatsz, hogy több időt tölthess a családoddal. Most megismerheted, hogyan teheted a tanulást szórakoztatóvá és hatékonnyá a ChatGPT-vel, kihasználva a játékmenet prompt mintát.

Amikor új készségeket szeretnél tanulni, legyen szó személyes fejlődésről vagy akár időgazdálkodásról, a játék a legjobb módja lehet az új ismeretek elsajátításának.

A ChatGPT lehetővé teszi számodra, hogy olyan játékot hozz létre, ahol te diktálod a szabályokat és közben tanulsz, a ChatGPT pedig eljátssza a digitális játékmester szerepét.

Játékmenet prompt minta – videó

A videóban a prompt engineering témájában láthatsz egy ChatGPT játékmenet promptot, és ezen a példán keresztül nézheted végig a ChatGPT használatát, viselkedését.

A megismert módszert most már könnyen alkalmazhatod a saját céljaidhoz is.

Hogyan használhatod a játékmenet promptot, az időgazdálkodásod javításához?

Ahogy a videóban láttad, két fontos része van ennek a prompt mintának:

  1. Első lépésként meg kell fogamaznod, milyen témában szeretnél játszani.
  2. Ezután egy egyszerű vázlatot kell készítened a játék szabályairól.

Képzeld el, hogy egy játékot tervezel az időgazdálkodásról. A játék során egyszerű, de hatékony módszerekkel kell megoldanod különféle feladatokat, úgy, hogy feladatokat kapsz a ChatGPT-től. Leírod, hogy legjobb tudásod szerint hogyan oldanád meg. Utána a ChatGPT visszajelzést ad, hogy szerinte mennyire sikerült jól a megoldásod, és ha nagyon nem sikerült jól, akkor javasol 2 módszert, amivel még jobb lehetsz.

Hogyan nézhet ki a ChatGPT prompt ehhez a játékmenethez?

Készíts nekem egy játékot az időgazdálkodás témájában. 
Adj nekem egyszerű élethelyzeteket, amik otthon, egy négy fős család (apa, anya, 8 éves kislány, 10 éves kisfiú) életében előfordulhatnak, és amit jó időgazdálkodással oldhatok meg.
Én leírom, hogy mit tennék.
Minősíted a válaszomat 1 és 5 között, ahol 1-es, ha egyáltalán nem oldja meg, és 5-ös, ha tökéletesen megoldja a helyzetet.
Utána elmondod, hogy szerinted mennyire oldotta meg a válaszom az élethelyzetet.
Ha a minősítésed 1-es vagy 2-es volt, javasolsz két időgazdálkodási módszert, amivel jobban lehetne megoldani a helyzetet, mint ahogyan én tettem.
Utána adsz egy következő élethelyzetet. Addig adsz élethelyzeteket, míg azt nem mondom, hogy végeztünk. 
Várom az első élethelyzetet.

Egy játékos beszélgetés a ChatGPT-vel

Az első élethelyzet:

A család éppen egy hétvégi nagybevásárlásra készül. Az anya és az apa szeretnének minél gyorsabban végrehajtani minden feladatot, hogy több idő maradjon a családi programokra. A bevásárlólista már kész, és tartalmaz élelmiszereket, háztartási cikkeket, és a gyerekeknek szánt meglepetéseket. A bevásárlóközpontban több boltot is meg kell látogatniuk.

Hogyan osztanád be az időt és a feladatokat a családtagok között, hogy a bevásárlás minél hatékonyabban menjen végbe?

User
Jaj, fogalmam sincs.

ChatGPT
A válaszod nem tartalmaz konkrét megoldást, így értékelésem szerint ez 1-es. Az időgazdálkodás ebben az esetben kulcsfontosságú lenne, így itt van két javaslat, amely segíthet jobban kezelni a helyzetet:

Feladatmegosztás alapján: Az anya és az apa oszthatják fel a bevásárlólistát aszerint, hogy melyik boltban mit kell vásárolni, és külön-külön elvégezhetik a bevásárlást. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre több helyen is jelen legyenek, így gyorsítva a folyamatot. A gyerekek maradhatnak az egyik szülővel, aki a kevésbé zsúfolt boltokat választja, hogy a gyerekek ne unatkozzanak.

Időzítés: Próbáljátok meg a bevásárlást olyan időpontban tervezni, amikor a bevásárlóközpont kevésbé zsúfolt, például korán reggel vagy késő délután. Ez csökkenti az időt, amit sorban állással töltötök, és általában gyorsabbá teszi a bevásárlást.

Következő élethelyzet:

A család szeretné a hétvégén kitakarítani a házat, de mindenki szeretne szabadidőt is magának. Hogyan osztanád be a takarítási feladatokat és az időt, hogy mindenki elégedett legyen, és a ház is tiszta legyen?

User
Felosztanám a helyiségeket a családtagok között.

ChatGPT
A válaszod, bár rövid, jó irányba mutat. Felosztani a helyiségeket a családtagok között egy hatékony stratégia lehet a takarítási feladatok gyors és eredményes elvégzésére, miközben mindenki megőrzi a személyes idejét. Ezen megközelítés alapján értékelésem egy 4-es, mivel a feladatmegosztás elősegíti a hatékonyságot, de fontos lenne még a konkrét feladatok és az időbeosztás megtervezése is.

A feladatok és helyiségek pontos felosztása, a realisztikus időkeretek megállapítása, és talán egy közös "takarítási sprint" bevezetése, ahol mindenki egyidejűleg takarít, lehetővé teszi, hogy a család gyorsan és hatékonyan végezze el a munkát, majd több idejük marad együtt vagy egyénileg eltölteni.

További javaslatok:

Időbeosztás: Határozzatok meg egy konkrét időtartamot, például délelőtt 10-től délig, amikor mindenki a ráosztott feladatokkal foglalkozik. Ez segít fenntartani a fókuszt és csökkenti az esélyét annak, hogy az idő elszalad más tevékenységekkel.
Jutalmazás: Teremtsetek motivációt a gyors és alapos munkához, például azzal, hogy a takarítást követően közös programot terveztek, ami mindenki számára vonzó.
Következő élethelyzet:

A család tervezi, hogy közösen elkészíti a vasárnapi ebédet, de mindenki különböző időpontokban ér rá a konyhában segíteni. Hogyan szerveznéd meg a főzési folyamatot, hogy az ebéd időben elkészüljön, figyelembe véve mindenki egyéni elfoglaltságait?

...

Nem egyszerú helytállni apaként a családi élet sokszor váratlan és összetett helyzeteiben.

Használhatod a ChatGPT-t is, benne a játékmenet prompt mintával, ha szeretnél egyre felkészültebb és rutinosabb lenni, és játékos, szórakoztató formában fejlődnél.

Kapcsolódó tartalom: Testreszabott, egyedi GPT készítés ChatGPT-vel

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.