A Jönnek a robotok videó sorozat hetente érkezik izgalmas, friss történetekkel a mesterséges intelligencia, a robotika, az új technológiák szélsebesen fejlődő világából.

Ezen a héten felfedezheted:

  • Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a tokiói olimpia biztonságát?
  • Hol tart, mire lehet jó a kvantum computer?
  • Miért lehet a hallgató dolgok a technológia következő nagy fejezete?

Itt találod a Jönnek a robotokat a Youtube csatornán.

Ui: Lájkold Ottó Facebook oldalát további izgalmas történetekért.


Inkább olvasnád, mint a videót nézed?

Ha jobban szeretsz olvasni, mint videót nézni, az alábbiakban egy szöveges változatot találsz a videóban szereplő történetekről.

tokiói olimpia biztonság - mesterséges intelligencia arcfelismerés

Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a tokiói olimpia biztonságát?

A 2020-as tokiói olimpia lesz az első, ahol arcfelismerő rendszer segíti a biztonságos beléptetést.

Tokióban nem hagyományos olimpiai falu lesz, hanem a város különböző pontjain lévő eseményeken kell megoldani a biztonságos beléptetést.

Az idei év hőségének tapasztalatából kiindulva talán a történelem legforróbb olimpiája várhatja a sportolókat és a látogatókat, így a gyors azonosítás és bejutás kritikus fontosságú lehet.

Az NEC NeoFace nevű, mesterséges intelligenciát használó arc felismerő rendszerének kell majd nagyon gyorsan és biztonságosan azonosítani mintegy 300.000 embert.

Vajon két év múlva eléggé megbízható lesz a technológia, hogy megakadályozza, hogy bárki be tudjon lépni egy eseményre más azonosító kártyájával?

NEC unveils facial recognition system for 2020 Tokyo Olympics

NEC has announced that it will be providing a large-scale facial recognition system for the 2020 Summer Olympic and Paralympic Games in Tokyo. The system will be used to identify over 300,000 people at the Games, including athletes, volunteers, media, and other staff.

kvantumszámítógép mire jó

Hol tart, mire lehet jó a kvantum computer?

Több évtizede dolgoznak a mérnökök az IBM, Intel, Microsoft, Google és más cégek laborjaiban, hogy olyan számítógépet állítsanak elő, ami a kvantum mechanika jelenségeit használja a jelenlegi szuper számítógépek lehetőségeit is sokszorosan felül múló teljesítmény eléréséhez.

A jelenlegi számítógépek bitekkel dolgoznak, aminek 0 és 1 az állapotai.

A kvantum számítógép quibiteken tárolja az adatokat. Kvantum tulajdonságokat használva az adatok ábrázolására, a múveletek elvégzésére.

Szédítően hangzik.

Mire lehet jó egy kvantum számítógép?

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a mostaniaknál gyosabb számítógépünk lehet. Érdekes, hogy vannak olyan számítások, amivel lassabban végez egy kvantum számítógép, mint klasszikus társa.

A kantum számítógép igazi hasznát például kémiai reakciók vagy az anyagok szerkezetének kutatása során lehet majd élvezni. Talán az univerzum modellezésében.

Ezeket atomok és molekulák kölcsönhatásaival lehet leírni, amik a kvantum elmélet témakörébe tartoznak.

A mesterséges intelligencia jövőjében is szerepe lehet egyszer a kvantum számítógépeknek.

Másrészről, sok titkosítási algoritmust azért tartanak ma megbízhatónak, mert nincs meg a számítási kapacitás a gyors feltörésükhöz. A kvantum számítógépek elérhetik, hogy újra kelljen gondolni ezeket a határokat.

Ha egyáltalán eljutunk odáig.

A kutatások minden esetre azt mutatják, hogy a kvantum számítógép nem csak elviekben létezik.

Már nem a fizikusok álmáról beszélnek, hanem a mérnökök rémálmáról.

Néhány quibites kvantum számítógép megépíthető, de a mérnököknek rengeteg nehézséggel kell még megküzdeniük.

Minél több quibitet használ, annél nehezebb egy kvantum számítógépet tökéletesen működő állapotban tartani.
Ördögien nehéz a hibamentességet elérni és időben fenntartani.

A kutatások folynak. Talán az unokáink számára már a kvantum számítógépek is hétköznapok részei lesznek.

Hello quantum world

Serious quantum computers are finally here. What are we going to do with them? Will Knight explains.

Hallgató dolgok - IoT

Miért lehet a hallgató eszköz témaköre a technológia következő nagy fejezete?

Képzeld el, hogy belépsz egy emberektől nyüzsgő terembe, és a füledben lévő eszközzel a társaság egyetlen, akár más nyelven beszélő tagját hallod, a környezet egyéb zajait kiszűrve, az anyanyelveden.

Még be sem lendült igazán a beszéd felismerésre épített iparág, de a nagy technológiai óriások azon dolgoznak, hogy akár a füledbe is okos eszköz kerülhessen.

Néhány év múlva az emberek már hanggal fogják vezérelni az okos eszközöket.

A következő lépés pedig az lehet, amikor a virtuális asszisztensek mások számára észrevétlenül suttoghatnak a füledbe a nap során.

A füledben lévő eszköz csak pár centire van a szádtól, így a beszéded felismerése is könnyebb lehet vele, nem beszélve arról, hogy az agyad mellett lévő hallgató eszköz idővel akár a gondolataid azonosítására is  képessé válhat.

Rémisztő?

Az lehet, de mit mondtál volna 20 évvel ezelőtt, ha valaki csak azzal jön, hogy a telefonod reggel rákérdez, hogy ugye most éppen munkába indulsz, adhatja-e a hozzá vezető, legkisebb forgalmú, leggyorsabb útvonalat?

A mesterséges intelligenciával vezérelt hallgató egy nap képes lehet rá, hogy meghallva a köhögésedet, rákérdezzen, hogy van-e otthon köhögés csillapítód vagy szállítsák a munkahelyedre, ahová éppen indulni készülsz.

Addig azonban még olyan kérdések is tisztázásra várnak, hogyan lehet a hallgató könnyű, hogyan illeszkedjen a hallójárat alakjához, mi legyen a töltésével, hogyan feleljen meg a szabályozásoknak, és hogyan fogadtassák el az emberekkel a használatát.

Mosolyoghatsz rajta, de ez a technológia is közeledik.

The future is ear: Why „hearables” are finally tech’s next big thing

In October 2016, an impressive group of tech industry royalty took the time to get a demonstration of a product from a startup called Doppler Labs. Microsoft cofounder Bill Gates and CEO Satya Nadella each got one, as did Apple Internet chief Eddy Cue and Jimmy Iovine, head of Apple’s Beats headphone group.


Csatlakozz hozzánk jövő héten is, legyél tájékozott, ha a társaságban a jövőre terelődik a szó.

Ne felejts el feliratkozni a csatornára.  Kövesd a sorozatot, hogy tájékozott legyél.

Ha lemaradtál volna a legfrissebb epizódról, itt találod. 

A videó Creative Common licensz alatt készült képeket tartalmaz.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.