A rózsák gondozása során az egyik legfontosabb teendő a megfelelő metszés. De tudod, hogy mikor kell metszeni a rózsát? Lássuk, hogyan határozhatod meg a tökéletes metszési időpontot, hogy a rózsáid egészségesek legyenek és sok virágot neveljenek.

ÉvszakMetszési időpont
TélFebruár-március
NyárElvirágzás után

A rózsákat a téli pihenőidőszak végén kell elsősorban megmetszeni, de a nyári elvirágzás utáni metszés is szükséges a folyamatos virágzás érdekében.

Lássuk a részleteket, ismerd meg a legjobb technikákat.

Metszés a különböző évszakokban

 • A tavasz a legjobb idő a rózsák metszésére. A cél az elhalt, beteg vagy gyenge ágak eltávolítása, a növény alakjának és légáramlásának javítása. Várd meg, amikor már nem kell fagytól tartani.
 • Nyáron már csak karban kell tartani a metszéssel. Ilyenkor távolítsd el az elvirágzott részeket, ami ösztönzi az új virágok képződését.
 • Ősszel minimálisra kell csökkenteni a metszést. Az őszi metszés leginkább csak az elszáradt virágok eltávolítását jelenti.
 • Télen kerüld a metszést, mivel a hideg hőmérséklet és a fagyok károsíthatják a frissen metszett sebeket.

A rózsametszés legjobb időpontjai

A legtöbb rózsafajta esetében a kora tavaszi időszak, még mielőtt az új hajtások jelentősen megnőnének, az ideális időpont a metszésre. Ez az időszak többnyire a fagyok utáni időszakra esik.

Az olyan rózsafajták, amelyek többször virágoznak az év során, a nyári utánvirágzás utáni metszés segít a rózsának, hogy újra erőre kapjon és sok virágot hozzon.

Bár nem minden rózsatípus igényel őszi metszést, egyes esetekben enyhe formáló metszést végezhetsz.

A rózsák metszésének alaptechnikái

A rózsák metszése nem csak arról szól, hogy visszavágjuk a növényt.

Néhány alapvető metszési technika, amit érdemes ismerned:

Mindig közvetlenül egy kifelé néző rügy felett vágj, körülbelül fél cm-rel a rügy fölött, ferde szögben. Ez elősegíti a víz elvezetését a vágás felületéről.

A korona belsejében lévő, befelé növő hajtásokat el kell távolítani.

Hagyjál 3-5 erős, egészséges hajtást, amik kifelé nőnek.

Távolítsd el az elhalt, beteg vagy sérült ágakat és az egymást keresztező ágakat.

A metszéssel formáld a bokrot, hogy ösztönözd a növekedést ott, ahol sűrűbb virágzást szeretnél. A cél a kiegyensúlyozott, nyitott szerkezetű bokor kialakítása, ami mindenhonnan egyenletesen kap napfényt.

Amikor vastagabb, keményebb ágakat kell eltávolítani, használj ágvágót, hogy tiszta legyen a vágás, ne sérüljón a rózsa.

Mikor ne metsszél?

 • A rózsákat általában nem ajánlott a tél folyamán metszeni, különösen a fagyok idején.
 • A nagyon meleg, száraz időszakokban végzett metszés stresszhez vezethet a növényeknél, mivel nehezebben viselik a vízhiányt, és a metszés által okozott sebek is nehezebben gyógyulnak.
 • Bár szükség van a virágzó ágak visszavágására a virágzási időszak elnyújtása érdekében, az erőteljes virágzás közepette érdemes kerülni a metszést, hogy ne zavard meg a növény természetes növekedési és virágzási ciklusát.

A metszés hatása a rózsák virágzására

A metszés alapvetően két módon befolyásolja a virágzást:

 1. Amikor eltávolítjuk a növény elhalt vagy beteg részeit, több energia marad a friss hajtásoknak és virágoknak. Ezáltal erőteljesebb virágzás érhető el.
 2. A megfelelő metszéssel javítható a növényen belüli légáramlás.

Melyik rózsatípust hogyan kell metszeni?

Futórózsák: A futórózsáknál fontos a régi, virágozni nem képes hajtások eltávolítása, valamint az új hajtások támogatása.

Cserjés rózsák: Cserjés rózsáknál a sűrűség csökkentése a cél, így javul a növény szellőzése és egészsége. Tavasszal végezzük, eltávolítva az elhalt és beteg ágakat, valamint ritkítva a túl sűrű részeket.

Minirózsák: Minirózsák esetében a metszés inkább formai, hogy megőrizzük kis méretüket és dús megjelenésüket. Itt is tavasszal érdemes végezni a metszést.

Bokor rózsák: Ezeket általában mérsékelten kell metszeni, eltávolítva a belső, egymást keresztező ágakat. Tavasszal metszd őket, mielőtt az új hajtások jelentősen megnőnének.

Talajtakaró rózsák: Minimálisan kell metszeni őket, csak az elhalt vagy sérült ágak eltávolítására koncentrálva. Az ilyen típusú rózsák általában maguktól jól formálódnak.

Teahibrid rózsák: A teahibrid rózsákat mélyen kell metszeni, ami elősegíti a nagy, látványos virágok kialakulását. A metszést kora tavasszal végezd, amikor az idő kezd enyhülni.

Tévhitek a rózsák metszéséről

 1. A rózsákat bármikor meg lehet metszeni.
  Valójában a metszés ideális időpontja a rózsafajtától és az éghajlattól függ.
 2. Minél többet metszem, annál jobban nő.
  A túlzott metszés károsíthatja a növényt, csökkentheti az ellenálló képességét és a virágzást. A metszésnek célzottnak és mértékletesnek kell lennie.
 3. Csak a száraz, elhalt ágakat kell eltávolítani.
  Bár ezek eltávolítása fontos, a metszés során a növény formázása és a túlzsúfoltság megelőzése érdekében az egészséges ágakat is meg kell ritkítani.

Gyakori kérdések a rózsák metszéséről

Metszhetek a virágzás alatt?

Bár néhány rózsatípusnál az elvirágzott részek eltávolítása ösztönözheti a további virágzást, általában nem javasolt a növény jelentős részének metszése virágzás alatt, mivel stresszhez vezethet.

Szükséges minden évben metszeni a rózsákat?

Igen, a legtöbb rózsafajta esetében éves metszés javasolt a növény egészségének és virágzásának fenntartása érdekében.


Most már tudod, mikor kell metszeni a rózát, magabiztosan veheted kezedbe a metszőollót.

Kapcsolódó tartalom: Mikor metsszük a levendulát?

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.