A technológia korában élünk, ahol a programozási készségek egyre fontosabbá válnak mindenki számára. A programozás gyerekeknek is jó szórakozás és támogatás a fejlődésükhöz.

Felmérések bizonyítják, hogy a programozás nagyban fejleszti a problémamegoldó képességet, analitikus gondolkodást és a kreativitást.

Mi lenne, ha a programozást családi tevékenységgé alakítanánk, ahol a szülők és gyermekeik együtt tanulhatnak és fejlődhetnek?

A kódolás nem csupán egy hasznos készség, hanem lehetőséget biztosít a családok számára, hogy az együtt töltött időt értékesen és produktív módon töltsék el. 

Néhány tipp, hogy mikor és milyen módon kezdj el együtt kódolni a gyerekeiddel.

Milyen korban kezdhető a programozás gyerekeknek?

Már egészen kis kortól nagy eltérések vannak a gyermekek fejlettségi üteme, édeklődése tekintetében.

Nem lehet egy mindenkire vonatkozó életkort meghatározni, vedd figyelembe saját gyermeked egyedi igényeit.

Az MIT ajánlása szerint optimális, ha 5-7 éves korban kezdjük el játékos módon megismertetni a gyerekeket a programozás alapjaival.

Természetesen, sosincs túl késő elkezdeni megtanítani a kódolást gyerekeknek. Az idősebb gyerekek már több ideig képesek egy feladatra koncentrálni és izgalmasabb közös projekteket találhatsz ki nekik.

Milyen programozási platformot válasszunk?

Számos online platform kínál programozási lehetőséget. Akármilyen korosztályba tartozik a gyermeked, találsz olyat, ami a képességeinek, tudásszintjének és érdeklődésének megfelelő.

Kisebb gyerekek esetén mindenképpen a játékos programozás irányából közelítsük meg a témát, idősebb reál beállítottságú gyerekekkel már a matematika és fizika órán felmerülő problémákra is írhatunk közösen programot.

A programozás kezdőknek elsőre kész útvesztőnek tűnhet, hiszen számtalan programozási nyelv és keretrendszer létezik. Nézzük meg, melyek azok, amik alkalmasak kezdő programozás tanulásra.

Scratch és Blockly

Népszerű kezdő programozási nyelvek gyerekeknek a Scratch vagy a Blockly, amik vizuális nyelvek, és segítenek megérteni a programozás alapjait anélkül, hogy bonyolult szintaxissal kellene foglalkozni. 

A Scratch programozás gyerekeknek is vonzó platform, mert színes és átlátható a szerkesztő felület, aranyos karaktereket lehet irányítani, még tetszőleges háttérképet is be lehet állítani. Így a programozás játék lesz számukra, amit élveznek és lelkesen várnak.

Regisztráció nélkül elérhető és a kényelmes webes szerkesztő használatával azonnal elkezdhetitek a vele való ismerkedés. Böngésszétek át az elérhető kódblokkokat és készítsétek el az első közös programotokat.

A Blockly ezzel szemben egy robosztusabb platform, használata több konfigurációt igényel. (Érdekesség, hogy a Scratch is a Blockly technológiájára van felépítve a háttérben.)

A Blockly programozás idősebb gyerekek számára ajánlott, mint a Scratch programozás. Ennek oka, hogy kevesebb előre gyártott blokk áll rendelkezésre, viszont saját, egyedi működésű kódblokkok is definiálhatóak, ami sokkal komplexebb programok fejlesztését teszi lehetővé.

Python

Ahogy fejlődik a család, áttérhettek a szövegalapú nyelvekre. A több, mint 30 éves múltra visszatekintő Python gyerekeknek tökéletes, kezdőbarát választás.

A Python programozás gyerekeknek remek lehetőséget a nyújt, hogy a vizuális nyelveknél megtanult logikát egy egyszerű szintaxist követő, szöveges utasításokkal dolgozó nyelvre ültessétek át.

A későbbiekben a megszerzett tudást többek között adatelemzési és backend fejlesztési célokra is fel lehet használni.

Swift

Az Apple által kifejlesztett programozási nyelv, a Swift is népszerű választás, mert Swift Playgrounds mobil és iPad applikáció segítségével jól összeszedett tudásanyag és izgalmas gyakorló feladatok állnak rendelkezésre.

LEGO programozás

Vannak gyerekek, akiket jobban leköt a programozás, ha nem csak a virtuális világban történik, hanem például egy robotnak adhatnak utasításokat.

Léteznek olyan LEGO készletek, amik kifejezetten a játékos programozás céljával készültek.

A LEGO robot programozás minden korosztály számára (beleértve a felnőtteket is) tökéletes kezdő választás lehet, hiszen kézzelfoghatóvá válnak a kódblokkok utasításai és szórakoztató módon tanulhatjuk meg a programozási alapokat.

Arduino

Felső tagozatos vagy idősebb gyerekeknek izgalmas lehetőséget kínál az Arduino, ami egy olyan elektronikai platform, ahol mikrokontrollerek programozásával interaktív elektronikai projekteket alkothatunk meg.

Az Arduino programozás a C++ nyelvet használja, ami több gyakorlást igényel, mint a Python programozás. Ennek nyelvnek az elsajátítása remek befektetés a jövőre nézve, hiszen az elektronika és informatika számos területen használják.

Kezdjük egyszerű összeállításokkal, például különböző LED-ek ki-be kapcsolásának programozásával.

Később komplexebb áramköröket is készíthetünk szenzorok, motorok, LED kijelzők beépítésével.

Hasznos tippek a közös programozáshoz gyerekekkel

Néhány tipp és tanács, amik útmutatást adnak, hogy mindenki számára értékes és szórakoztató legyen a programozással töltött családi idő.

1. Közösen válasszátok ki, hogy mivel szeretnétek foglalkozni

Bár szülőként ismerjük gyerekünk érdeklődési körét, vonjuk be a döntésbe gyermekünket is.

Nézzünk utána a lehetőségeknek, hogy mi passzol a korosztályához és meglévő tudásához, majd kínáljunk fel neki alternatívákat.

Bátran kísérletezzünk a gyakorló feladatok jellegével is, vannak akiket inkább a tisztán logikai feladványok érdekelnek, másokat sokkal inkább a játékos programozás köt le jobban.

2. Kezdjétek egyszerű projektekkel

Annak érdekében, hogy ne hagyjon fel a kezdeti lelkesedés, ne egy komplex projekten kezdjetek el dolgozni, ahol rengeteg nehézségbe ütköztök.

Találjatok ki egyszerű problémákat, amiket a már megtanult módszerek segítségével meg tudtok oldani.

Keressetek az interneten gyakorló feladatokat, például amik kifejezetten a ciklusok vagy elágazások megértését segítik.

Ha megvannak a biztos alapok, akkor találjatok ki egy összetettebb projektet.

3. Készülj fel előre, de nem kell mindent tudnod – Tanuljatok együtt

Nem árt előre megtervezni, hogy pontosan mivel szeretnétek foglalkozni az adott közös programozási időben, főleg amíg nagyon az alapokat tanuljátok.

Ez nem azt jelenti, hogy mint egy tanár, legyetek teljesen felkészülve az anyagból, de legalább tudjátok, hogy mikor milyen forrásokhoz kell nyúlni és milyen segédeszközök állnak rendelkezésre.

A gyermek számára is jó példát mutatsz azzal, ha egy felmerülő probléma esetén nem azonnal a választ mondod meg, hanem közösen kerestek rá megoldást.

4. Használjátok ki az elérhető online tudásanyagokat

Az online programozás gyerekeknek sosem volt ilyen könnyen elérhető. Mára már programozással foglalkozó könyveken kívül nagy mennyiségű, minőségi online tudásanyag is a rendelkezésetekre áll egészen a kezdő szinttől a haladóig.

Nézzetek YouTube videókat, olvassatok jól összeállított tutorialokat vagy vásároljatok olyan online képzést, ami gyerekek számára készült.

5. Ne féljetek hibázni

A programozás során elkerülhetetlen, hogy hibákat kövessünk el. Ezek a hibák azonban remek tanulási lehetőségeket kínálnak.

Mutassátok meg a gyerekeknek, hogy a hibák javítása része a tanulási folyamatnak, és nem szabad feladni miattuk.

A programozás gyerekeknek okozhat frusztrációt, de egyben kiváló lehetőséget nyújt, hogy megtanítsuk, hogyan lehet túl lendülni egy elsőre lehetetlennek tűnő problémákon, ami egy nagyon hasznos képesség a való életben is.

Egy nehezen megtalálható hiba megoldása hatalmas sikerélményt nyújt.

6. Ünnepeljétek meg a sikereket

Minden kis lépés fontos. Ünnepeljétek meg, amikor sikerül megoldani egy problémát, vagy ha a projekt egy új szakaszát fejeztétek be.

Ez segít fenntartani a motivációt és az érdeklődést, különösen a gyermek esetében.

7. Csatlakozzatok online közösségekhez

A családi programozás otthon, a lakás kényelméből végezhető. Így könnyen be tudjátok illeszteni a napotokba, nem kell személyesen időpontra menni. Másik oldalról, kicsit egyedül érezhetitek magatokat a kihívásokkal.

Csatlakozzatok online programozási fórumokhoz vagy közösségekhez, ahol más családokkal és kezdő programozókkal találkozhattok.

Itt megoszthatjátok tapasztalataitokat, tanácsokat kérhettek, és inspirációt meríthettek mások projektjeiből.

Ha van olyan ismerősötök, aki szintén otthon programozik a gyerekével, osszátok meg tapasztalataitokat, merítsetek egymástól ötletet.

8. Tervezzétek be előre a közös programozást

Mint minden új készség elsajátítása, a programozás is időt és gyakorlást igényel. Szánjatok rendszeresen időt a közös programozásra, akár heti egy „családi kódoló estét” is tarthattok, hogy haladni tudjatok a projektetekkel.

9. Ha eljön az ideje, vágjatok bele komplexebb projektekbe

Mikor már úgy érzitek, hogy stabil alapokon áll a programozói tudásotok, találjatok ki összetettebb projekteket.

Ez lehet egy játék, egy egyszerű weboldal vagy akár egy mobil alkalmazás is.

Fontos, hogy a nagyobb feladatot bontsátok fel kisebb részegységekre és lépésről lépésre építsétek fel a komplexebb programot.

10. Tanítsd meg, hogy tudja önállóan fejleszteni a tudását

Ha már sok közös programozás van mögöttetek és úgy érzed, hogy a gyermeked önállóan is foglalkozna a témával, add meg neki a lehetőséget, hogy maga nézzen utána a felmerülő problémák megoldásának.

Mutasd meg neki, hogy milyen weboldalakon érdemes körülnézni vagy milyen keresési kifejezések használatával talál a leggyorsabban választ a kérdéseire.

Előfordulhat, hogy új technológia kelti fel az érdeklődését. Gyűjtsétek össze a legjobb forrásokat, amiknek a segítségével önállóan elsajátíthatja a tudást.

Ne hagyd teljesen magára, ajánld fel a segítségedet, ha úgy érzi egyedül nem megy.

Mindig fordulj érdeklődéssel az programozási projektjeihez és adj lehetőséget, hogy meséljen a nehézségekről és sikerélményekről.

Összegzés

A programozás, mint családi hobbi nem csak a technológiai készségeket fejleszti, hanem erősíti a családi kötelékeket is. A közös kódolás gyerekeknek és felnőtteknek is értékes időtöltés, ahol együtt tanulhattok, fejlődhettek, bosszankodhattok és ünnepelhettek.

Adj gyermekednek betekintést a szoftverfejlesztés világába, nem biztos, hogy a szoftverfejlesztő karriert fogja választani, de a tanulás során felszedett problémamegoldó és logikus gondolkodás képessége minden esetben hasznára fog válni.

Útravalónak, a személyes tapasztalatom

Gyerekkorom óta a műszaki, technológiai világ volt az érdeklődésem középpontjában. A Műszaki Egyetemen a szaktársammal való beszélgetés során többször szóba került, hogy gyerekkorunkban milyen szinten foglalkoztunk programozással.

Meglepődve tapasztaltam, hogy egyesek milyen mély ismeretekre tettek szert már általános iskolás korukban ilyen téren. 

Voltak, akik teljesen önállóan, könyvek segítségével kezdtek bele például a Visual Basic vagy Java programozási nyelv megismerésébe, mások szüleikkel együtt oldottak meg izgalmas programozási feladatokat.

Az egyetemi barát körünkből mára egy sikeres szoftverfejlesztő cég nőtte ki magát. A PeakBit Technologies tulajdonosai egytől egyig gyermekkorukban fektették le programozási ismereteik alapjait.

Kezetben játékokat, pl. Tetris, Snake, Poker készítettek, majd később elmélyedtek a mobil alkalmazás fejlesztés, webfejlesztés és szerver alkalmazás fejlesztés rejtelmeiben is.

Az, hogy már korán elkezdtek programozással foglalkozni, nemcsak technikai tudásukat fejlesztette, hanem kreativitásukat, problémamegoldó képességüket és kitartásukat is.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Vida-Sipos Viktória

Vezető szoftverfejlesztő a PeakBit Technologies-nál.