A refluxos étrend kialakítása nagy körültekintést igényel, hiszen ha a családban valaki ezzel a betegséggel küzd, számos ételt kell mellőznie.
Mik a reflux esetén kerülendő ételek?
Elég nehéz pontos képet kapni a reflux esetén kerülendő ételekről, mert sokszor egymásnak ellentmondó információkkal találkozhatsz.
Az alábbiakban klinikai vagy egyéb orvosi forrásokból kíséreltem meg összegyűjteni a reflux esetén kerülendő ételeket.
Reflux esetén kerülendő ételek a Mayo klinika szerint
A Mayo klinika szerint a következő ételek fogyasztása gyakran okoz refluxos tüneteket, ezért kerülni javasolt őket:
- zsíros ételek
- bő olajban sütött ételek
- paradicsom szósz
- alkohol
- csokoládé
- menta
- fokhagyma
- hagyma
- koffein
Egy másik cikkében szintén a reflux kerülendő ételek közé sorolja a Mayo klinika a következőket:
- szénsavas italok
- erősen fűszeres ételek
- erősen savas ételek, mint narancs és paradicsom
Ugyanott viszont kiemelik, hogy a múltbéli teljes tiltással szemben csak azokat az ételeket javasolják teljesen kerülni, amik a betegnél ténylegesen rontják a tüneteket, vagyis fontos az egyedi mérlegelés.
Fel kell jegyezni az elfogyasztott ételeket, illetve, hogy milyen tapasztalata volt a páciensnek az étkezés után, és kerülni kell azokat az ételeket, amikről bebizonyosodik, hogy kiváltják a tüneteket.
A zsíros ételek mindenképpen kerülendők. Amellett, hogy reluxos tüneteket okozhatnak, táplálkozási értékük is alacsony.
Javasolt, hogy minden nap próbáljunk néhány újabb egészséges ételt, gyümölcsöket, zöldségeket, alacsony zsírtartalmú tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát beemelni az étkezésbe. Ha valamelyik új étel hozzáadása tüneteket vált ki, akkor azt fel kell jegyezni és el kell hagyni.
További, reflux esetén kerülni javasolt ételek
Dr. Tamássy Klára cikkében a fentieken túl az irritáló ételek közé sorolja a
- füstölt ételeket
- általában a citrusokat, nem csak a fent említett narancsot