Téged is érdekel, hogyan működhet a vállalkozás otthonról?

Főleg 3 dolog jut eszünkbe, amikor arról álmodozunk (vagy teszünk is érte), hogy olyan vállalkozást hozunk létre, amit otthonról tudunk végezni:

  • úgy osztjuk be az időnket, ahogy szeretnénk
  • nem kell másokhoz alkalmazkodnunk
  • magunknak határozhatjuk meg, hogy mit csináljunk, nincs felettünk főnök

Fontos azonban, hogy megértsük: az otthonról való vállalkozásnak megvannak a fenti előnyei, de ez nem jelenti, hogy ne volnának kőkemény nehézségei is.

Ha otthonról vállalkozol, kell, hogy legyen világos, hosszú távú elképzelésed2020, ha tényleg szeretnéd sikerre vinni, amibe belekezdesz.

Az Enterpreneur Magazin cikkében négy olyan területet emeltek ki, ami egyértelmű nehézséget jelent mindenkinek, aki otthonról vállalkozik.

Érdemes ezekre tudatosan odafigyelned!

Nem ismerik el teljes értékűnek az otthoni munkádat

Hamar megkapod, főleg a kezdeti időben, hogy mivel otthon vagy, az nem is „igazi munka”.

Úgy tekintenek rád, mint aki bármikor ráér megfőzni az ebédet, elugrani a gyerekért, elintézni ezt-azt…

Vállalkozás otthonról: eltűnnek a hétvégék, ünnepnapok

Magadon is megtapasztalhatod, amit vállalkozó társaid mesélnek, hogy egyre több hétvégét, karácsonyt, születésnapot fogsz munkával tölteni.

Igen, jobbára úgy oszthatod be az idődet, ahogyan szeretnéd. A főnök nem fogja megmondani, mikor mit tegyél, hiszen saját főnököddé válsz. De mindez áldozatokkal jár.

Magadnak kell menedzselned az idődet.

strategiai-tervet-keszitenel

Nap mint nap el kell kezdened a munkát, ami előre viszi a vállalkozást, de azt is kordában kell tartanod, hogy meddig dolgozol, mikor hagyod abba a napi munkát.

Ha nem teszed, nem csak hamar kiégsz, hanem a környezeted is kárát láthatja.

Nagyon hamar belecsúszhatsz az állandó munkába, holott szükséged volna a megfelelő mennyiségű pihenésre, feltöltődésre.

Magába szív a vállalkozói lét

Ha egyszer elkezded, a vele járó bizonyos mértékű szabadság miatt egyre nehezebb és nehezebb lesz visszatérni a „normális karrierhez”, ha úgy hozza az élet.

Nem csak, mert Te akarod vagy sem a visszatérést, hanem mert „megtörik a karrier íved”, lyuk keletkezik az önéletrajzodban, amit biztosan magyaráznod kell. Minden HR-es kíváncsi lesz rá, hogy miért adtad fel a vállalkozást.

Vélhetően úgy tartják majd, még ha nem is mondják ki, az ok a sikertelenség lehet. Mert ugye, miért akarnál visszatérni, ha sikeres lettél volna?

A sikertelenség legkisebb gyanúja versenyhátrányt jelenthet egy munkavállalói pozícióra való kiválasztáskor.

Soha nem lesz olyan, hogy kész vagy

Ha egy projekted végéhez közelítesz, már azt tervezed, hogyan bővítsd a vállalkozást, hogyan szerezz új ügyfeleket, mi legyen a következő munka.

Én még nem láttam olyan vállalkozót, aki, miután jól megszedte magát, egyszer csak befejezi.

Olyat viszont annál inkább, aki átlépve a nyugdíj korhatárt, folytatja a vállalkozást, dolgozik tovább nap mint nap. Ebben él tovább még akkor is, ha nem volna rá szüksége.

A vállalkozás otthonról egy teljesen új életmód, ami nagyfokú szabadsággal jár, de megannyi nehézséget is tartogat, amihez magas fokon kell használnod az időmenedzselést, ha pozitívan szeretnél kijönni belőle.

Otthonról dolgozol vállalkozóként vagy távmunkásként?
Neked mi okozza a legnagyobb kihívást?

strategiai-tervet-keszitenel

Fotó: Logan Ingalls @ Flickr CC

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.