Szüleimnél látogatóban időről-időre megjelenik a reggeliző asztalon a sült papszelet.

Kicsit, de egyáltalán nem zavaróan, zsíros sertés hús, amit felszeletelve, nagy élvezettel fogyasztunk kenyérrel, tormával,  paprikával, paradicsommal, lila vagy zöldhagymával, időnként oliva olajos madársalátával.

A gyerekek is megszerették egészen kis korukban ezt a “mama husit”.

Gondoltam megpróbálkozom a papszelet sütésével, legyen ez is része a családi hagyományoknak, és az apához köthető ételeknek.

Első kérdésként rögtön az merül fel, hogy a papszelet melyik része a disznónak?

Mi a papszelet?

A papszelet a sertéshúsnak egy nem mindenki által könnyen megtalálható része.

A bolti sertéspultokon én még nem láttam, de, ha kint jársz a piacon, kérd a hentesedtől (ugye neked is van egy olyan hentesed, akihez vissza-vissza jársz, mert bízol benne, hiszen a mútban is mindig szép hússal tértél haza tőle, soha nem vágott még át? ).

A lapocka, a borda (oldalas) és a hasaalja (dagadó) szögelésben található ez a kis, vékony hús darab, amit papszeletnek hívnak.

A papszelet nem szín hús, lesznek rajta zsírosabb részek is. Pont ezért tudod majd úgy kisütni, hogy nem kell hozzáadnod további zsíradékot. Saját zsírjában meg lehet sütni.

Papszelet recept, ahogy édesanyámtól tanultam

Papszelet előkészítése sütésre

Megmosom és sózom a papszeletet, majd egészben beleteszen egy tepsibe.

tepsibe kerül a papszelet a sütés előtt

Húskéreg képzése a papszeleten

Megsütöm az egyik oldalán lefedés vagy bármilyen folyadék hozzáadása nélkül, amíg piroskás kéreg nem képződik rajta.

Ezt követően átfordítom és megsütöm a másik oldalán is, míg húskéreg nem képződik rajta.

Miután mindkét oldalára vékony kérget sütöttem, kiveszem a sütőből.

kezdésként kérget sütök a papszeletre

Folyadék a sütéshez: bor és víz

Még a fűszerezés előtt, 1,5 dl fehér borral locsolom meg a papszeletet, hogy minden részén érje.

Alá öntök annyi vizet, hogy a pároláshoz elegendő legyen.

Papszelet fűszerezése

Fűszerként elsősorban fokhagymát és borsikafüvet használok, de kevés kakukkfű is illik hozzá.

Ha nincs otthon borsikafű, őrölt bors a megfelelő fűszer.

A fokhagymát nyomóval készítem elő. Bedörzsölöm vele a hús felül lévő oldalát.

Ezt követően rászórom a borsikafüvet vagy kevés örölt borsot, utána a kevés kakukkfű következik.

A papszelet sütése

A fűszerezést követően a tepsit lefedem alufóliával, és kezdetét veheti a nagyjából egy órás sütés.

Időről-időre egy hegyes kés vagy villa beleszúrásával ellenőrzöm, hogy mennyire puha már a hús.

Akkor jó, ha mint a vajba, úgy megy bele a villa.

Ha megsült, még egy fontos lépés

Amikor kiveszem a sütőből a megsült papszeletet, a levével meglocsolom, és rajta hagyva a fóliát hagyom kihűlni.

Ne hagyd ki ezt a lépést, nehogy kiszáradjon a hús!

felszeletelt papszelet sütés után

Hogyan készül a makói papszelet?

Sokat hallottam a makói papszeletről is.

Egy recept, ami sertés lapockát használ a makói papszelet készítéséhez. Fűszerként sót, borsot használnak benne. A pároláshoz csontlé, zsíradékként kevés olaj szerepel a receptben.

A sült papszelet hamar a család kedvencévé válik a reggeliző asztalon, ha megtanulod jól elkészíteni.

Summary
Recipe Name
Sült papszelet
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Legfrissebb a Youtube csatornán.
Iratkozz fel Te is!

Itt tudsz feliratkozni Ottó Youtube csatornájára.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.

Ez a weboldal sütiket használ a forgalom elemzésére és a látogatói élmény növelésére. A használatról információkat kapnak a közösségi média, hirdetési és analitikai partnerek. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi szabályzat További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi szabályzat

Bezárás