Szüleimnél látogatóban időről-időre megjelenik a reggeliző asztalon a sült papszelet.

Kicsit, de egyáltalán nem zavaróan, zsíros sertés hús, amit felszeletelve, nagy élvezettel fogyasztunk kenyérrel, tormával,  paprikával, paradicsommal, lila vagy zöldhagymával, időnként oliva olajos madársalátával.

A gyerekek is megszerették egészen kis korukban ezt a „mama husit”.

Gondoltam megpróbálkozom a papszelet sütésével, legyen ez is része a családi hagyományoknak, és az apához köthető ételeknek.

Első kérdésként rögtön az merül fel, hogy a papszelet melyik része a disznónak?

Mi a papszelet?

Papszelet recept, ahogy édesanyámtól tanultam

Papszelet előkészítése sütésre

Megmosom és sózom a papszeletet, majd egészben beleteszen egy tepsibe.

tepsibe kerül a papszelet a sütés előtt

Húskéreg képzése a papszeleten

Megsütöm az egyik oldalán lefedés vagy bármilyen folyadék hozzáadása nélkül, amíg piroskás kéreg nem képződik rajta.

Ezt követően átfordítom és megsütöm a másik oldalán is, míg húskéreg nem képződik rajta.

Miután mindkét oldalára vékony kérget sütöttem, kiveszem a sütőből.

kezdésként kérget sütök a papszeletre

Folyadék a sütéshez: bor és víz

Még a fűszerezés előtt, 1,5 dl fehér borral locsolom meg a papszeletet, hogy minden részén érje.

Alá öntök annyi vizet, hogy a pároláshoz elegendő legyen.

Papszelet fűszerezése

Fűszerként elsősorban fokhagymát és borsikafüvet használok, de kevés kakukkfű is illik hozzá.

Ha nincs otthon borsikafű, őrölt bors a megfelelő fűszer.

A fokhagymát nyomóval készítem elő. Bedörzsölöm vele a hús felül lévő oldalát.

Ezt követően rászórom a borsikafüvet vagy kevés örölt borsot, utána a kevés kakukkfű következik.

A papszelet sütése

A fűszerezést követően a tepsit lefedem alufóliával, és kezdetét veheti a nagyjából egy órás sütés.

Időről-időre egy hegyes kés vagy villa beleszúrásával ellenőrzöm, hogy mennyire puha már a hús.

Akkor jó, ha mint a vajba, úgy megy bele a villa.

Ha megsült, még egy fontos lépés

Amikor kiveszem a sütőből a megsült papszeletet, a levével meglocsolom, és rajta hagyva a fóliát hagyom kihűlni.

Ne hagyd ki ezt a lépést, nehogy kiszáradjon a hús!

felszeletelt papszelet sütés után

Hogyan készül a makói papszelet?

Sokat hallottam a makói papszeletről is.

Egy recept, ami sertés lapockát használ a makói papszelet készítéséhez. Fűszerként sót, borsot használnak benne. A pároláshoz csontlé, zsíradékként kevés olaj szerepel a receptben.

A sült papszelet hamar a család kedvencévé válik a reggeliző asztalon, ha megtanulod jól elkészíteni.

Cím
recipe image
Recept neve
Sült papszelet
Megosztva
Előkészítési idő
Főzési idő
Összes elkészítési idő
Átlagos értékelés
4.51star1star1star1star1star Based on 39 Review(s)

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.