Egy előző posztban beszéltünk róla, hogy a fordított interakció promptban a nagy nyelvi modellt rá lehet venni arra, hogy folyamatosan kérdéseket tegyen fel egészen addig, míg elegendő információja nem lesz, hogy megadja a választ a problémánkra. Arra gondoltam, megnézem, mi van, ha nem megy az internet, segít-e a mesterséges intelligencia kitalálni, hogy mi lehet a problémám.

És ha már lúd, legyen kövér, ahogy mondani szokták. Nem csak a rivaldafényben lévő ChatGPT-t próbáltam ki ilyen helyzetben, hanem a Google nagy nyelvi modelljét is, a Geminit is, ami a videó készítésekor még a Bard nevet viselte.

Prompt, ha nem megy az internet

Mindkét nagy nyelvi modellnek a következő promptot adtam meg:

Tegyél fel kérdéseket, amik segítenek megoldani az internet elérési problémámat. Addig kérdezz, amíg elég információd nem lesz, hogy azonosítsd a két legvalószínűbb okot. Egyszerre egy kérdést tegyél fel, tedd fel az első kérdést.

Itt jól felismerhető a fordított interakció prompt minta.

  1. Átadom a kérdezés feladatát a nagy nyelvi modellnek.
  2. Megadom a problémát, amit meg kell oldania.
  3. Kijelölöm, hogy mi az a pont, amíg kérdezzen.
  4. Ragaszkodom hozzá, hogy ne ömlessze rám egyszerre a sok-sok kérdését, hanem egyszerre csak egy kérdést tegyen fel.

Hogyan oldja meg a kérdést ChatGPT és a Bard? – videó

A videóban megnézheted, hogyan viselkedik a prompt hatására a ChatGPT és a Bard.

Mindkettő úgy viselkedik, ahogyan vártuk.

Gond nélkül felveszik a kért pozíciót és elkezdenek kérdezgetni. Gyűjtik az információt, és a válaszaim függvényében újabb és újabb kérdéseket fogalmaznak meg egészen addig, míg meg nem tudják fogalmazni, hogy szerintük mi a legvalószínűbb oka, hogy nincs internetem.

Annyi különbség van a viselkedésükben, hogy a ChatGPT végig tartja az egyszerre egy kérdés feltevésének tempóját, míg a Bard egy idő után „elveszíti a türelmét”, és több kérdést is egyszerre rám zúdít.

De végeredményben mindegyik boldogul a kért feladattal.

Hol használható még jól ez a viselkedés?

az internet nem máködik, Bard, chatGPT

Ha megnézed, pontosan úgy viselkedik, mint egy ügyfélszolgálatos, akit telefonon megkeres az ügyfél egy számára nem megoldható problémával, és az a feladata, hogy szépen, nyugodtan kérdezgesse az ügyfelet, míg elég infója nem lesz, hogy válaszoljon.

A videóban használt promptot lehet még ennél is jobbá tenni, ha például kombinálod a szerepjáték prompt mintával, vagy egy szakterületre vonatkozó folyamat leírást, kezelési utasítást vagy ehhez hasonló speciális dokumentumot adsz be neki bemenő dokumentumként, amit használhat tudásbázisként.

Kapcsolódó videók: Itt tudod követni az újabb chatGPT-vel kapcsolatos videókat a Youtube csatornán.

Kapcsolódó ChatGPT tartalom: Így készíthetsz te is testreszabott, egyedi GPT-t.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.