prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

Miért érdemes tudnod, hogy mi az a fordított interakció prompt minta, amit akár a ChatGPT-vel, akár más nagy nyelvi modellel, például a Google Bard megoldásával használhatsz?

Ez a promptolási technika segít elérni a célodat, ha a prompthoz nem ismered a megadandó szempontokat, amik egyébként nagyon fontosak ahhoz, hogy a ChatGPT úgy válaszoljon, ahogyan szeretnéd.

Vannak helyzetek, amikor kezdetben érdemes átadnunk a kezdeményezést a chat GPT-nek, hogy ő kérdezzen, ő húzza ki belőlünk, hogy pontosan mit is szeretnénk.

Aztán, ha összeszedte a megfelelőnek ítélt információkat, pontosabb válaszokat kaphatunk tőle a problémánk megoldásához.

A fordított interakcióról promptról szóló videóban szereplő példában egy chi kung gyakorlatsort állíttatok össze a ChatGPT-vel, ahol nem tudom és nem akarom előzetesen megadni azokat a szempontokat, amik egyébként szükségesek, hogy elegendően jó, teljesen rám szabott gyakorlatsort kapjak.

Rábízom a ChatGPT-re, hogy kérdezzen meg minden fontos szempontot, és ha már minden információt összegyűjtött, akkor adja meg a válaszát.

ha valamilyen célt szeretnénk elérni, amihez pontosan nem tudjuk, hogy mire van szükség, vagy mondjuk tesztelni akarjuk a tudásunkat valamilyen témában, kérdéseken, kvízeken keresztül, a fordított interakció prompt minta nagy segítséget nyújthat.

Fordított interakció prompt minta általános formátuma

Egészen általánosan, így néz ki a prompt:

Tegyél fel kérdéseket [valamilyen cél elérése érdekében]. Addig kérdezz, amíg [teljesül valamilyen feltétel vagy valamilyen cél] Ocionálisan használhatod a tedd fel az első, első két, első három … kérdést.

  1. Egyrészt átadom a kérdezés feladatát a nagy nyelvi modellnek.
  2. Megadom a problémát, amit meg kell oldani.
  3. Kijelölöm, hogy mi az a pont, amíg kérdezzen.
  4. Ragaszkodom hozzá, hogy ne ömlessze rám egyszerre a sok-sok kérdését, hanem egyszerre csak egy kérdést tegyen fel.

Hívd segítségül a fordított interakció promptot, ha valamilyen olyan célt szeretnél elérni, amihez kezdetben nem tudod, hogy milyen szempontokat kell megadni a ChatGPT-nek egy megfelelő, jó minőségű válaszhoz.

Ezzel elkerülheted, hogy a ChatGPT nagyon általános formában adja meg a válaszát, és elkerülheted, hogy utána ezt az általános választ, aztán neked kelljen finomítanod, tovább pontosítanod további részletek megadásával.

Kapcsolódó videók: Itt tudod követni az újabb chatGPT-vel kapcsolatos videókat a Youtube csatornán.

Kapcsolódó ChatGPT tartalom: Így készíthetsz te is testreszabott, egyedi GPT-t.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.