A prompt definíciója a használat környezetétől függően változhat, de általában egy olyan utasításra, kérdésre vagy állításra utal, ami választ, reakciót vagy kreatív hozzájárulást kér a fogadó féltől.

Néhány példa a különböző kontextusokra, amiből könnyebben megértheted, mik azok a promptok:

Írás és kreatív projektek: Ebben az esetben a prompt egy téma vagy ötlet, ami inspirációt nyújt az íróknak, művészeknek vagy kreatív szakembereknek. Például egy írói prompt lehet egy rövid mondat, mint „Egy titokzatos idegen érkezik a városba”, ami alapján a résztvevők történeteket alkothatnak.

Oktatás: Az oktatásban egy prompt gyakran egy kérdés vagy állítás, amihez a diákoknak írásbeli vagy szóbeli választ kell adniuk. Ez segíthet a tanulók kritikai gondolkodásának és megértésének értékelésében.

Technológia és programozás: A programozásban és a számítástechnikában a prompt egy parancssori interface része, ami jelzi, hogy a rendszer kész rá, hogy parancsokat fogadjon a felhasználótól. Gyakran egy karakter vagy szöveg formájában jelenik meg, mint a $ vagy >.

Pszichológia és terápia: Pszichológiai vagy terápiás kontextusban a prompt egy eszköz vagy technika, ami segít az embereknek emlékeket felidézni vagy gondolatokat és érzéseket kifejezni, amit egyébként nehéz lenne megfogalmazni.

Mindegyik kontextusban az a prompt célja, hogy elindítson egy gondolati folyamatot vagy cselekvési láncot, ami a kívánt válaszhoz vagy eredményhez vezet.

Prompt jelentése a mesterséges intelligenciánál

A mesterséges intelligencia (MI / AI) kontextusában a prompt jelentése egy olyan bemenet, amely iránymutatást vagy utasításokat ad az MI rendszer számára, arra ösztönözve, hogy válaszoljon, tartalmat generáljon vagy egy adott feladatot hajtson végre.

Ezek a promptok lehetnek szöveges utasítások, kérdések, leírások, vagy akár képi jelek is, attól függően, hogy milyen típusú MI rendszerről van szó.

Itt van néhány példa az MI-hez készült promptokra:

Szöveg generálása

Prompt:

Írj egy rövid történetet egy elveszett kutyáról

Az MI itt a szöveg alapján dolgozik, és kreatív tartalmat hoz létre, figyelembe véve a megadott utasításokat és stílust.

Kép generálása

Prompt:

Generálj egy képet egy tengerparti naplementéről, ahol delfinek ugrálnak a hullámokban.

Az MI ezt a leírást használja, hogy viszonylag pontosan megalkossa a kért képet.

Fordítás

Egy fordítási prompt esetén a bemenet egy adott nyelven írt szöveg, amit egy másik nyelvre kell fordítani.

Itt a prompt maga a fordítandó szöveg.

Ajánló rendszerek

Ajánló rendszerekben a prompt lehet egy felhasználó korábbi tevékenységeinek, érdeklődési körének vagy vásárlási előzményeinek adatai, ami alapján az MI személyre szabott ajánlásokat generál.

Ezekben az esetekben a prompt nem csak egy utasítás, hanem az MI és a felhasználó közötti interakció kiindulópontja.

Az MI rendszerek tervezésekor a promptok kezelése, tervezése (prompt engineering) kulcsfontosságú része annak, hogy a rendszer hogyan értelmezi a felhasználói szándékokat és hogyan válaszol rájuk.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.