Farsang környékén a családi hagyományoknak általában része a fánk sütés is. Nincs ez másként nálunk sem. Ilyenkor jó, ha kéznél van a családi recept gyűjteményben pár egyszerű fánk recept, és már jöhet is a móka, természetesen a gyerekek bevonásával.

Itt az általunk legfinomabbnak és legegyszerűbben elkészíthetőnek ismert fánkok receptjeit osztjuk meg veled.

A fánk, ez az édes sütemény általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kerül az asztalra. Magyarországon a fánk a 19. század tájékán terjedt el.

1. Egyszerű fánk recept: nagymama fánk recept

Ha visszagondolsz a nagymamád főztjére, esélyes, hogy beugrik a nagymama fánkja is. Ennyi év után is érezheted mellé a nagyi saját eltevésű sárgabarackjának felejthetetlen illatát, talán még az is bevillan, amikor az unokatesóiddal megmásztátok a barackfát az együtt töltött nyári délutánokon.

Ha elkészíted ezt a nagymama fánk receptet, gondolj a nagyira, és ha olyan szerencsés vagy, hogy nem csak az emlékek között kell érte keresgélned, ebéd után hívd is fel, és beszélgess vele egy jót :)

Élesztő felfuttatása tejben

Első lépésként előkészítek 3 dkg élesztőt (amit előtte a hűtőszekrényben tartok, semmiképpen nem kint a konyhában, ha nem akarom kinyiffantani benne az élesztőgombákat), és összekeverem egy kevés cukorral (kb. egy mokkáskanálnyival), aztán hozzáadok 2 dl kissé előmelegített, langyos tejet. A keveréket hagyom 15-20 percig állni, hogy aktiválódjon benne az élesztő. Akkor kész, ha felfutott és buborékos a teteje.

Itt lehet elszúrni az élesztő felfuttatását:

  • ha hideg vagy nagyon forró tejet adok hozzá
  • ha nem tartom hűtőben az élesztőt
  • ha cukor helyett valami más édesítőszerrel próbálkozok
  • ha kicsi pohárba teszem, és kifut belőle

A fánk tészta dagasztása

Ha felfutott az élesztő, beleborítom egy nagy kelesztő tálba (feltéve, hogy a kézi dagasztást választom), vagy a robotgép dagasztójába, aztán mehet bele a többi hozzávaló:

  • 1/2 kg búza finomliszt
  • 5 dkg vaj, amit megolvasztok előtte
  • 2 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor (ami kb. 4 evőkanálnak felel meg)
  • 1 közepes citrom reszelt héja
  • nagymama szokott bele tenni kevés (egy finom kanyarításnyi) sütőrumot is, ki ne hagyd
  • csipet só
Nagymama fánk hozzávalók
Élesztő felfuttatása:
- 3 dkg élesztő
- 2dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
Tésztához:
- fél kg búza finomliszt
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 8 dkg cukor
-1 közepes citrom reszelt héja
- 2 mokkáskanál sütőrum
- csipet só
Nagymama fánk hozzávalók – egyszerű fánk recept

A fentieket mind belerakom a robot táljába. Alacsony fokozaton, a dagasztó szárat használva, úgy 5 perc alatt el szokta nyerni a megfelelő állagát.

Ha ugyanezt a kelesztő tálban dagasztom ki kézzel, az is teljesen rendben van, de itt azért gyorsan el tudja veszteni a recept a „könnyű” jelzőjét. Annyira azért nem felhőtlen móka kézzel dagasztani, bár ugye nagymama is megküzdött vele a kedvünkért annak idején. Ha kész a dagasztás, kicsit még pihentetem a tésztát.

A fánkok szaggatása és sütése

Megszórom a sodródeszkát egy kis liszttel, aztán ráborítom a jól kidagasztott, megkelt tésztát. Lisztezett sodrófával addig nyújtom, míg kisujjnyi vastagságúra nem vékonyodik.

Elő egy legalább közepes pogácsa szaggatóval, és mehet is a fánkok szaggatása. Itt nem kell bűvészkedni, a legjobbb választás a sima, kerek pogácsa szaggató, de ha a gyerekekkel készítitek a fánkot, ne ellenkezz, ha a dínós, macis, virágos vagy hasonló szaggatókkal állnak elő.

Csak akkor próbáld meggyőzni őket másról, ha valami nagyon apró szaggatóval állnának elő, hiszen a fánk készítés azért nem nanotechnológia, kell, hogy legyen megfelelő mérete a fánknak. Igaz, hogy megnő sütés közben, de nem mindegy, honnan indulunk.

A kiszaggatott fánkokat hagyom a deszkán, had keljenek akár egy fél órát.

Bő, jó meleg, de nem szuper forró olajban kell sütni a fánkot, így felteszem az olajat melegedni. Nem kell rohanni, van idő, míg kelnek a kiszaggatott fánkok a deszkán.

Ha túlzottan forró az olaj, akkor hamar megéghet, miközben nem sül meg a fánk belseje.

A fánkok közepét kissé benyomom, és úgy dobom őket az olajba, hogy a benyomott oldaluk legyen alul. Hagyom sülni, míg aranybarna nem lesz. Ekkor óvatosan megfordítom és aranybarnára sütöm a másik oldalukat is.

A fánk tálalása

Előkészítek egy jénai tálat, aminek az aljára papír törlőkendőt teszek. Erre kerülnek a kész fánkok. A papír azért kell alá, hogy felszívja a felesleges olajat.

A tálaláshoz érdemes megvárni, hogy ne legyen már forró, hiszen a tetejére kerül nagymama legendás sárgabarack lekvárja és egy kevés porcukor. Ha mindezt forró fánkkal követem el, akkor szétfolyhat a lekvár, plusz beleolvad a porcukor. Jobban néz ki, sokkal jobban és a gyomornak is jobbat tesz, ha nem forrón tálalom és esszük nagymama fánkját.

egyszerű fánk recept az alapja a finom, szalagos fánknak, amit akár kakaóval tálalhatsz

Remélem kipróbálod, ez tényleg egy egyszerű fánk recept, tele nosztalgiával.

2. Szalagos fánk recept, gyors – ha nincs sok időd

Ebben a szalagos fánk receptben a különlegesség, hogy kovász készítésével kezdődik, és kerül bele rum és citromhéj is.

Minél tovább keleszted, annál könnyebb lesz a tésztája, így könnyebben alakul ki az oldalán az elmaradhatatlan szalag.

A fánk sütésének másik titka, hogy ne használj túlzottan forró olajat, különben nem fog a fánkod belseje kellően átsülni, miközben a külső része akár meg is éghet.

A szalagos fánk mitől szalagos?

A titok a fánk tésztája megkelesztésében van.

Ha jól megkel, és levegős, könnyű lesz a tésztája, nem merül el sütéskor az olajban, hanem szépen úszik a tetején. Egyik része alul az olajban, másik része felül. Az oldalán szépen kialakul a fánk szalagja.

A szalagos fánk készítésének általános lépései

  1. Élesztő és cukor elkeverése langyos tejben.
  2. A só belekeverése a lisztbe.
  3. A sós liszthez az élesztős tej hozzá adása
  4. Tojások hozzá adása a tejes liszthez
  5. Tészta összegyúrása
  6. Simára dagasztás
  7. Kelni hagyás
  8. A megkelt tészta kinyújtása
  9. Fánkok kiszaggatása, formázása
  10. Pihentetés konyharuhával lefedve
  11. A fánkok kisütése forró olajban

3. Csöröge (forgács) fánk

Az egyik legjellegzetesebb megjelenésű fánk a csöröge vagy másik nevén forgács fánk. Messziről felismerheted összetéveszthetetlen alakjáról.

Egyszerű fánk recept, ellegzetessége, hogy nincs kelesztés, nincs dagasztás, ami hosszú órákat venne el a családodra vagy magadra fordítható időből. Egy fél órás pihentetésre azért számítanod kell, de ennyi még belefér, cserébe egy igazán különleges desszert kerülhet az asztalra.

A csöröge fánkot derelyevágóval rombusz alakra kell vágni. Ezt követően minden rombusz közepére készíts egy-egy vágást, amin át kell a tészta egyik csücskét húzni.

Ha vannak kis segítségeid, mutasd meg nekik, hogyan csinálják, és máris remek közös mulatság kerekedhet a fánksütésből.

Végtelenül egyszerű a receptje:

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál porcukor
  • egy csipet só

Elkészítése:

  1. A lisztet gyúrd össze a tojássárgákkal, porcukorral, tejföllel és sóval. Rugalmas, gyenge tésztát kell kapnod.
  2. Formálj 20-22 kis gombócot a tésztából.
  3. Pihentesd egy órát.
  4. A kis gombócokat nyújtsd ki.
  5. Vágd be a közepét derelyevágóval.
  6. Húzd át a végét a résen. „Bogozd össze”.
  7. Süsd ki forró, bő olajban.
  8. Klasszikus: nagymama sárgabarack lekvárjával, és porcukorral  megszórva tálalni:)

4. Amerikai fánk recept

Az amerikai fánk kicsit eltér a hagyományos magyar konyhában készített fánkokétól.

Mitől más az amerikai fánk? Különlegessége, hogy közepén lyukas, mázakkal öntik le, és a legtöbbön valamilyen szórás is van.

Ebből a videóból szoktuk elkészíteni az amerikai fánkot:

Ha a mázak és szórások világában szeretnél elidőzni amerikai fánk készítés előtt, érdemes itt körülnézned.

Reméljük te is kedvet kaptál, és kipróbálod valamelyik fánk receptet a fentiek közül.

A fánk kifejezetten laktató, ezért, bár finom, csak ritkán, például farsang idején illesszétek az étrendbe, különben maradjatok az egészséges ételeknél.

Cím
recipe image
Recept neve
Csöröge fánk recept
Megosztva
Előkészítési idő
Főzési idő
Összes elkészítési idő
Átlagos értékelés
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.