Farsang környékén a családi hagyományoknak általában része a fánk sütés is. Nincs ez másként nálunk sem. Ilyenkor jó, ha kéznél van a családi recept gyűjteményben pár egyszerű fánk recept, és már jöhet is a móka, természetesen a gyerekek bevonásával.
Itt az általunk legfinomabbnak és legegyszerűbben elkészíthetőnek ismert fánkok receptjeit osztjuk meg veled.
A fánk, ez az édes sütemény általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kerül az asztalra. Magyarországon a fánk a 19. század tájékán terjedt el.
1. Egyszerű fánk recept: nagymama fánk recept
Ha visszagondolsz a nagymamád főztjére, esélyes, hogy beugrik a nagymama fánkja is. Ennyi év után is érezheted mellé a nagyi saját eltevésű sárgabarackjának felejthetetlen illatát, talán még az is bevillan, amikor az unokatesóiddal megmásztátok a barackfát az együtt töltött nyári délutánokon.
Ha elkészíted ezt a nagymama fánk receptet, gondolj a nagyira, és ha olyan szerencsés vagy, hogy nem csak az emlékek között kell érte keresgélned, ebéd után hívd is fel, és beszélgess vele egy jót :)
Élesztő felfuttatása tejben
Első lépésként előkészítek 3 dkg élesztőt (amit előtte a hűtőszekrényben tartok, semmiképpen nem kint a konyhában, ha nem akarom kinyiffantani benne az élesztőgombákat), és összekeverem egy kevés cukorral (kb. egy mokkáskanálnyival), aztán hozzáadok 2 dl kissé előmelegített, langyos tejet. A keveréket hagyom 15-20 percig állni, hogy aktiválódjon benne az élesztő. Akkor kész, ha felfutott és buborékos a teteje.
Itt lehet elszúrni az élesztő felfuttatását:
- ha hideg vagy nagyon forró tejet adok hozzá
- ha nem tartom hűtőben az élesztőt
- ha cukor helyett valami más édesítőszerrel próbálkozok
- ha kicsi pohárba teszem, és kifut belőle
A fánk tészta dagasztása
Ha felfutott az élesztő, beleborítom egy nagy kelesztő tálba (feltéve, hogy a kézi dagasztást választom), vagy a robotgép dagasztójába, aztán mehet bele a többi hozzávaló:
- 1/2 kg búza finomliszt
- 5 dkg vaj, amit megolvasztok előtte
- 2 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 8 dkg cukor (ami kb. 4 evőkanálnak felel meg)
- 1 közepes citrom reszelt héja
- nagymama szokott bele tenni kevés (egy finom kanyarításnyi) sütőrumot is, ki ne hagyd
- csipet só
A fentieket mind belerakom a robot táljába. Alacsony fokozaton, a dagasztó szárat használva, úgy 5 perc alatt el szokta nyerni a megfelelő állagát.
Ha ugyanezt a kelesztő tálban dagasztom ki kézzel, az is teljesen rendben van, de itt azért gyorsan el tudja veszteni a recept a „könnyű” jelzőjét. Annyira azért nem felhőtlen móka kézzel dagasztani, bár ugye nagymama is megküzdött vele a kedvünkért annak idején. Ha kész a dagasztás, kicsit még pihentetem a tésztát.
A fánkok szaggatása és sütése
Megszórom a sodródeszkát egy kis liszttel, aztán ráborítom a jól kidagasztott, megkelt tésztát. Lisztezett sodrófával addig nyújtom, míg kisujjnyi vastagságúra nem vékonyodik.
Elő egy legalább közepes pogácsa szaggatóval, és mehet is a fánkok szaggatása. Itt nem kell bűvészkedni, a legjobbb választás a sima, kerek pogácsa szaggató, de ha a gyerekekkel készítitek a fánkot, ne ellenkezz, ha a dínós, macis, virágos vagy hasonló szaggatókkal állnak elő.
Csak akkor próbáld meggyőzni őket másról, ha valami nagyon apró szaggatóval állnának elő, hiszen a fánk készítés azért nem nanotechnológia, kell, hogy legyen megfelelő mérete a fánknak. Igaz, hogy megnő sütés közben, de nem mindegy, honnan indulunk.
A kiszaggatott fánkokat hagyom a deszkán, had keljenek akár egy fél órát.
Bő, jó meleg, de nem szuper forró olajban kell sütni a fánkot, így felteszem az olajat melegedni. Nem kell rohanni, van idő, míg kelnek a kiszaggatott fánkok a deszkán.
Ha túlzottan forró az olaj, akkor hamar megéghet, miközben nem sül meg a fánk belseje.
A fánkok közepét kissé benyomom, és úgy dobom őket az olajba, hogy a benyomott oldaluk legyen alul. Hagyom sülni, míg aranybarna nem lesz. Ekkor óvatosan megfordítom és aranybarnára sütöm a másik oldalukat is.
A fánk tálalása
Előkészítek egy jénai tálat, aminek az aljára papír törlőkendőt teszek. Erre kerülnek a kész fánkok. A papír azért kell alá, hogy felszívja a felesleges olajat.
A tálaláshoz érdemes megvárni, hogy ne legyen már forró, hiszen a tetejére kerül nagymama legendás sárgabarack lekvárja és egy kevés porcukor. Ha mindezt forró fánkkal követem el, akkor szétfolyhat a lekvár, plusz beleolvad a porcukor. Jobban néz ki, sokkal jobban és a gyomornak is jobbat tesz, ha nem forrón tálalom és esszük nagymama fánkját.
Remélem kipróbálod, ez tényleg egy egyszerű fánk recept, tele nosztalgiával.
2. Szalagos fánk recept, gyors – ha nincs sok időd
Ebben a szalagos fánk receptben a különlegesség, hogy kovász készítésével kezdődik, és kerül bele rum és citromhéj is.
Minél tovább keleszted, annál könnyebb lesz a tésztája, így könnyebben alakul ki az oldalán az elmaradhatatlan szalag.
A fánk sütésének másik titka, hogy ne használj túlzottan forró olajat, különben nem fog a fánkod belseje kellően átsülni, miközben a külső része akár meg is éghet.
A szalagos fánk mitől szalagos?
A titok a fánk tésztája megkelesztésében van.
Ha jól megkel, és levegős, könnyű lesz a tésztája, nem merül el sütéskor az olajban, hanem szépen úszik a tetején. Egyik része alul az olajban, másik része felül. Az oldalán szépen kialakul a fánk szalagja.
A szalagos fánk készítésének általános lépései
- Élesztő és cukor elkeverése langyos tejben.
- A só belekeverése a lisztbe.
- A sós liszthez az élesztős tej hozzá adása
- Tojások hozzá adása a tejes liszthez
- Tészta összegyúrása
- Simára dagasztás
- Kelni hagyás
- A megkelt tészta kinyújtása
- Fánkok kiszaggatása, formázása
- Pihentetés konyharuhával lefedve
- A fánkok kisütése forró olajban
3. Csöröge (forgács) fánk
Az egyik legjellegzetesebb megjelenésű fánk a csöröge vagy másik nevén forgács fánk. Messziről felismerheted összetéveszthetetlen alakjáról.
Egyszerű fánk recept, ellegzetessége, hogy nincs kelesztés, nincs dagasztás, ami hosszú órákat venne el a családodra vagy magadra fordítható időből. Egy fél órás pihentetésre azért számítanod kell, de ennyi még belefér, cserébe egy igazán különleges desszert kerülhet az asztalra.
A csöröge fánkot derelyevágóval rombusz alakra kell vágni. Ezt követően minden rombusz közepére készíts egy-egy vágást, amin át kell a tészta egyik csücskét húzni.
Ha vannak kis segítségeid, mutasd meg nekik, hogyan csinálják, és máris remek közös mulatság kerekedhet a fánksütésből.
Végtelenül egyszerű a receptje:
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál porcukor
- egy csipet só
Elkészítése:
- A lisztet gyúrd össze a tojássárgákkal, porcukorral, tejföllel és sóval. Rugalmas, gyenge tésztát kell kapnod.
- Formálj 20-22 kis gombócot a tésztából.
- Pihentesd egy órát.
- A kis gombócokat nyújtsd ki.
- Vágd be a közepét derelyevágóval.
- Húzd át a végét a résen. „Bogozd össze”.
- Süsd ki forró, bő olajban.
- Klasszikus: nagymama sárgabarack lekvárjával, és porcukorral megszórva tálalni:)
4. Amerikai fánk recept
Az amerikai fánk kicsit eltér a hagyományos magyar konyhában készített fánkokétól.
Mitől más az amerikai fánk? Különlegessége, hogy közepén lyukas, mázakkal öntik le, és a legtöbbön valamilyen szórás is van.
Ebből a videóból szoktuk elkészíteni az amerikai fánkot:
Ha a mázak és szórások világában szeretnél elidőzni amerikai fánk készítés előtt, érdemes itt körülnézned.
Reméljük te is kedvet kaptál, és kipróbálod valamelyik fánk receptet a fentiek közül.
A fánk kifejezetten laktató, ezért, bár finom, csak ritkán, például farsang idején illesszétek az étrendbe, különben maradjatok az egészséges ételeknél.