Grillezett padlizsán szerepel a terveidben? Kíváncsi vagy azokra a részletekre, amitől igazán frenetikus lesz a grillezés során a padlizsán, aminek a szezonja júliustól nagyjából ősz végéig tart?
- Milyen íze van a grillezett padlizsánnak?
- 9 grillezési hiba, ami akár az egészségedet is veszélyezteti – letölthető PDF könyv
- A padlizsánt meg kell hámozni grillezés előtt?
- Grill könyv, ma apa főz
- Mikor jó a padlizsán?
- Padlizsán előkészítése
- Milyen pác illik a padlizsánhoz?
- Grill könyv, ma apa főz
- Gyakori kérdések – grill padlizsán
Milyen íze van a grillezett padlizsánnak?
A padlizsánnak sajátos íze van: a külső, lila héja enyhén keserű (főleg a nagyobb méretű, érettebb példányoké), a húsa kásás állagú és semleges íze van, a magos rész pedig kifejezetten ízletes.
Grillezett padlizsán receptek
Grillen készült padlizsán dióval, gránátalmával, chilis joghurttal
Grillezett padlizsán feta sajttal
Kiválóan harmonizál a feta saját ízvilága a meggrillezett padlizsánnal. Nem kell más hozzá, mint pár fűszer (só, bors, fokhagyma, oregánó, petrezselyem) és olívaolaj.
Grill padlizsán és cukkini
A padlizsán és a cukkini nagyjából egyszerre hozzáférhető zöldségek. Ha grilleztek, érdemes akár mindkettőt az étlapra tűzni. Készítsetek remek grillzöldség tálat, benne a különleges ízű, lila színű padlizsánnal.
Grillezett padlizsán tekercs
Látványos grillezett finomság a tekercsek formájában készített padlizsán. Lágy sajtkrém töltelékkel készül, az ízletes padlizsán ölelésében.
Grillezett padlizsán és paradicsom lilahagymával, mozzarellával
Kiváló mediterrán ebéd vagy vacsora receptre találsz ebben az összeállításban.
Grillezett padlizsánsaláta
Látványos és egészséges salátát készíthetsz grillezett padlizsán szeletek felhasználásával a nyár esti vacsorákhoz.
A padlizsánt meg kell hámozni grillezés előtt?
Bár kissé keserű a padlizsán héja, semmi szükség rá, hogy meghámozd grillezés előtt. Főleg, ha kisebb, zamatosabb, frissebb példányokat választasz a grillezéshez. Nyugodtan hagyd meg a tápanyagban gazdag héját.
Grill könyv, ma apa főz
Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz
Mikor jó a padlizsán?
Azokat a padlizsánokat válaszd, amiknek a héja sima, fényes és sötétlila színű.
Azokat kerüld, amik még túlzottan világos színűek. A másik véglet, amikor már bíborba hajlik, kifakultnak, fénytelennek látszik.
Padlizsán előkészítése
A megmosott padlizsánt vágd egy centis szeletekre, és enyhén (tényleg csak enyhén!) sózd meg. Hagyd rajta a sót 20 percig, hogy a felesleges víz kijöjjön belőle.
Milyen pác illik a padlizsánhoz?
Fokhagymás, balzsamecetes pác
Olíva olajba tegyél 2-3 összenyomott fokhagymát és néhány evőkanál balzsamecetet, kevés őrölt borsot. Ha előkészítésként lesóztad a padlizsánokat, a pácba már ne tegyél további sót.
Fokhagymás, oreganos, pirospaprikás pác padlizsán grillezéshez
Készíthetsz pácot a következő hozzávalókból is:
- 1 dl olívaolaj
- petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál oregano
- negyed teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál balzsamecet
A petrezselymet aprítsd fel, a fokhagymát nyomd össze, majd keverd el a többi hozzávalóval.
Grill könyv, ma apa főz
Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz
Gyakori kérdések – grill padlizsán
Ige, de csak enyhén.
Hagyd rajta a sót 20 percig, hogy eltávozzon belőle a víz, aztán töröld szárazra a szeleteket papír törlővel.
Nem szükséges, ha kicsi, friss, zamatos padlizsánt használsz.