prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

Ó azok a nyári kerti grillezések!

Kiváló és egyben különleges nyáresti  hangulatban készülnek a finomságok a grillsütőn.

Ha csak megemlítitek, összefut  a nyál a családtagok szájában.

Ha kerti grillezésről van szó, három féle típussal találkozhatunk. A faszenes, az elektromos és a gázt használó grillsütőkkel.

A többség a faszenes grillsütőt használja.

Ha össze akarod hasonlítani a hármat, akkor az üzemeltetési költségüket, a rajtuk készített ételek ízét és a használhatóságukat érdemes figyelembe venned.

Elektromos grillsütő

Az elektromos grillsütők legnagyobb hátránya, hogy elektromossághoz kötött a használatuk.

Az erkélyen vagy a teraszon gyorsan (de akár a konyhában is) használatba lehet venni, de a kert hátsó végében vagy sátorozáskor nem mindig lehet kényelmesen használni.

Az elektromos grillsütő előnye:

  • Nagyon hamar eléri a sütési hőmérsékletet és nagyjából tartani is tudja.
  • Jól szabályozható a hőmérséklete.
  • Egyenletesen tudod vele sütni a grillhúsokat, zöldségeket, grill sajtokat. Ellentétben a gázos és faszenes sütőkkel, ahol forróbb és kevésbé forró területei vannak a sütő felületnek.

Gázos grillsütő

A gázos grillsütő legnagyobb előnye, hogy ha begyújtod, szinte azonnal készen állsz a grillezésre. Még az elektromosnál is gyorsabban felmelegszik.

A gond vele, hogy figyelned kell, hogy elegendő gáz van-e a palackban, különben könnyen úgy járhatsz, hogy elkezded a sütést, aztán a közepén hoppá, kifogy, és ott állsz leégve a vendégség közepén a grillezésre váró vacsorával.

Ha a gázos sütőt választod, érdemes odafigyelned a tapadásmentes változatra, és nem célszerű a legolcsóbb változatnál leragadnod. A gázsütő a legkényesebb a három grillsütő változat közül. Itt a legnagyobb a meghibásodás esélye.

Ez a legdrágább grillsütő.

Faszenes grillsütő

A faszenes grillsütő a legolcsóbb, de ha sokat használod, a beszerzendő faszén és gyújtó eszközök szinte észrevétlenül viszik a pénzt.

Faszénen tart legtovább az előkészület. Mire elkészül a parázs, bőven van idő a beszélgetésre és a poharazásra.

Ha sok sütnivalód van, gondot jelent, hogy újra táplálni kell a tüzet.

Mindezek ellenére utolérhetetlen, füstös íze lesz a grillezett ételeknek. Ezt sem az elektromos, sem a gázos sütő nem tudja produkálni.

Sokan vannak ugyanakkor, akik nem szeretik ezt az ízt, inkább a kevésbé füstös és megégett ételekre szavaznak.

Amikor grillsütőt választasz, vedd figyelembe a családtagok ízlését is.

Válaszd bármelyiket, a kert grillezés hangulata annyira egyedi, hogy ha teheted, ne hagyjátok ki a grillezést a családi, baráti programok közül.

Te melyik grillsütő típusra esküszöl és miért?

Fotó kredit: adactio

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.