Állj meg egy pillanatra és gondolkozz el azon, mi történne a családoddal, ha ma valami baj történne veled.

Mit jelentene, ha kiesne a fizetésed a családi költségvetésből?

Hogyan boldogulnának a mindennapokban, ha te nem tudnál benne részt venni?

Mi történne a vállalkozásoddal, ha holnaptól ott maradna nélküled?

A szeretteid hirtelen nagyon nehéz helyzetbe kerülnének. Sok terület lehet, ahol azt sem tudnák, hogy mihez kezdjenek.

Óriási segítséget adhatsz nekik erre a nem várt helyzetre, ha készítesz egy részletes tervet, teendő listát.

Mi szerepeljen a vészhelyzeti teendő listában?

Gyűjtsd össze és sorold fel azokat a hozzáféréseket, amikkel eddig rendelkeztél. Jelöld meg, hogy mi az, amit egyszerűen szüntessenek meg.

Sorold fel, hogy milyen folyamatban lévő előfizetéseid vannak szolgáltatásokra, és ezeket hogyan tudják egyszerűen megszüntetni.

Gyűjtsd össze, hogy milyen szolgáltatóknak, mikor, milyen nagyságrendben kellett díjakat fizetnetek. Ha ezek részei a család havi költségvetésének, akkor a fizetésüket valószínűleg folytatniuk kell vagy egyszerűen megszüntetni azokat, amihez már nincsen kedvük vagy lehetőségük a továbbiakban.

Gyűjts össze, sorold fel a befektetéseidet, megtakarításaidat. Fontos számukra, hogyan érhetik el ezeket, milyen formában juthatnak hozzájuk.

Ha te valamiért kiesel, a feleségednek kell tudnia fenntartani a továbbiakban a családot. Ezek a bevételek alapvető fontosságú számára.

Fontos az is, hogy tisztában legyen vele, milyen biztosításaid voltak, hiszen ezek halál esetre vagy baleset esetére is vonatkozhatnak.

Számodra teljesen természetes dolgok is okozhatnak óriási fejtörést a feleségednek vagy a gyerekeidnek.

Gondolok itt például arra, hogyan kell ősszel elindítani a fűtést, mire szoktál karbantartókat kihívni. Fontos ez, mert a továbbiakban mindezek rájuk hárulnak, és ezidáig ezzel nem kellett foglalkozniuk.

Milyen teendők vannak a vállalkozásoddal kapcsolatosan?

A vállalkozásod folytatása is óriási kérdőjelet jelenthet ilyen nehéz pillanatban. Ha munkavállalókat is foglalkoztattál, akkor valamilyen módon gondoskodni kell róla, hogy a továbbiakban is megkaphassák a fizetésüket, egészen addig, míg le nem zárul a munkaszerződésük.

Ha szállítókkal érvényben lévő szerződéseid is vannak, akkor azt is vagy folytatni kell tudni, kifizetni a számláikat vagy le kell tudni zárni a szerződéseket.

Foglald össze írásban a vészhelyzeti teendőket

Ha írásban összefoglalod a teendőket, nagy segítséget nyújthatsz a hirtelen döntésekhez.

A mai téma tehát nem egyszerű, még csak nem is vidám, de óriási segítséget jelenthet a későbbiekben a családodnak.

Állíts ma össze egy vészhelyzeti teendő listát válság helyzet esetére! A későbbiekben már csak időről-időre aktualizálnod kell majd.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.