Mesterdiploma vagy alapdiploma? Ha 22-23 éves gyermekednek éppen arról kell döntenie, hogy az aktuális karrier lehetőségek és versenyhelyzet közepette folytassa-e tanulmányait a mesterdiplomáért, miután megszerezte az alapdiplomáját, a kérdés nem csupán elvi jelentőségű.

A döntés arról szól, milyen alapokkal indulhat a jövőbeli szakmai és szeméyes sikerei felé.

A gyerekeddel való beszélgetéshez próbálok segítséget adni néhány olyan terület felvillantásával, amit érdemes közösen átbeszélnetek, mert a mesterdiploma hosszútávú előnyei mellett érvelhetsz az alapdiplomával szemben, ha a karrier lehetőségeket, pénzügyi előnyöket és személyes kiteljesedést nézzük.

Karrierlehetőségek

A mesterdiploma gyakran belépési feltétel a specializáltabb, senior és vezetői pozíciók felé. Specializáltabb tudást feltételez, ami megkülönböztető előnyt jelent a telített munkaerőpiacon.

A gyermeked az alapdiplomájával a zsebében akár egy eltérő szakirányú mesterképzés felé is elindulhat, amit, ha elvégez nagyobb presztízsű állásokra jelentkezhet (főleg, ha előtte vagy mellette még gyakorlatot is szerez) olyan cégeknél, ahová nem jutna be az alapdiplomájával.

Magasabb fizetési lehetőségek mesterdiplomával

A mesterdiplomával rendelkezők jobban fizetettebb állásokba kerülhetnek, aminek az előnye az évek múlásával, a tapasztalat bővülésével aztán tovább összegződhet.

Sokon számolnak be róla, hogy „más polcra” kerülhetnek a mesterdiplomások egy cégnél, mint az alapdiplomások, akár kimondják ezt, akár nem, és ez hosszú távon is kihathat az életpályára, lehetőségekre.

Specializáltabb tudás és készségek a mesterképzésen

A mesterképzések mélyebben belemennek a szakterület részleteibe, amivel a hallgatók speciális készségekre, tudásra tesznek szert, és ennek nagy az értéke sok iparágban.

A mesterképzést elkerülők sokszor tisztában sincsenek vele, milyen specializált területekről szerezhetnének ismereteket, így aztán a munkaerő piacon sem keresik ezeket a lehetőségeket, kizárják magukat egy sor izgalmas területből vagy projektből.

Itt szokták sokan felhozni ellenérvként, hogy többet jelent, ha „unalmas” tárgyak tanulása helyett elkezd dolgozni a gyerek és tapasztalatot szerez.

Én azt gondolom, hogy ha elkezd dolgozni egy általában kifejezetten specifikus területen, és abban akár nagy gyakorlata is lesz, az idő előtti munkába állással elveszíti a mesterképzésen megszerezhető előnyt, hogy ott a szakterülete mélyebb megismerését, átlátását megszerezhetné.

A korai tapasztalatszerzés pedig megszerezhető a mesterdiploma mellett is. Ha tényleg érdelődik egy szűkebb szakterület iránt, soha nem volt annyi lehetőség online tanulni vagy saját projekteket végigvinni, mint napjainkban.

Ismeretségi hálózat, szakmai lehetőségek

A mesterképzések egyedi ismeretségi lehetőségeket nyithatnak szakemberek, mentorok, iparági vezetők, együttműködő cégek, startupok felé, ami kibővíti vagy elérhetővé teheti a másként nem is látható karrier lehetőségeket.

A képzés során végzett projekteken keresztül olyan irányokba lehet eljutni, ami jól illeszkedik a hallgató érdeklődéséhez, tudásához, képességeihez.

Mesterdiploma vagy alapdiploma? – Záró gondolatok

A mesterképzés választása az alapképzés után olyan döntési pont a gyermekünk életében, ami óriási mértékben hathat ki a karrierjére és a személyes fejlődési lehetőségeire.

A kiterjedtebb karrier lehetőségek, a magasabb kereseti potenciál, a specializáltabb tudás megszerezhetősége és az értékes személyes kapcsolatok mind ésszerű, megfontolandó érvek a mesterdiploma megszerzése felé.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.