prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

Jól érzed magadat a jelenlegi munkahelyeden?

Ha igen, az remek!

Miért érdemes mégis folyamatosan új állást keresned, még ha nem is gondolsz a váltásra?

Több érv is szól mellette. Vegyünk sorra néhányat!

Sokkal kisebb rajtad a kényszer, a nyomás

Ha már voltál munka nélkül, pontosan tudod, hogy mennyi idegességet, mekkora feszültséget okoz, hogy fizetned kell a csekkeket, a gyerekeknek szeretnéd biztosítani legalább azt, amit az osztálytársaik is megkapnak a szüleiktől, mindezt úgy, hogy nincs havi jövedelmed.

Ahogy telnek a hónapok, járod egymást után az állásinterjúkat.

Ha nem jársz sikerrel, egyre csökkenhet az önbizalmad, hogy valaha sikerülni fog találnod egy állást. Már azt sem bánod, ha nem olyan lesz mint az előző, csak már dolgozhatnál valahol.

Az álláskeresés soha nem könnyű, és soha nem tudhatod, hogy mikor lesz vége a jelenlegi állásodnak.

Amíg van állásod, nem vagy annyira kiszolgáltatott.Nem kell csak azért elfogadnod egy ajánlatot, mert most már tényleg dolgoznod kell. lehetőleg azonnal.

Nem kényszerülsz rá, hogy bármit elfogadj. Jobb az alku pozíciód. Könnyebben törekedhetsz olyan állásra, ami nagyobb jövedelemmel, több juttatással jár.

Könnyebben fogadhatsz el egy másik állást csak azért, mert azzal olyan tudás, képességet szerzel, ami egyrészt örömet okoz, másrészt növeli a munkaerő piaci értékedet.

Kapcsolatok építése

Érdemes minél több kapcsolatot építened az iparágban, függetlenül attól, hogy éppen van állásod vagy nincs.

Az állásinterjúkon keresztül olyan emberekkel kerülhetsz kapcsolatba, akikkel korábban nem tudtál.

Amíg állásban vagy, könnyebben jutsz el konferenciákra, szemináriumokra, ahol kapcsolatba kerülhetsz olyan emberekkel, akik a későbbi váltások során segíthetnek.

Akár ők keresnek új munkatársakat a jövőben, akár csak rajtuk keresztül értesülsz állás lehetőségekről, ezek a kapcsolatok aranyat érhetnek számodra.

Kisebb konkurencia

Ha az önéletrajzod ott fekszik másik 300 jelölté között egy kiválasztással foglalkozó HR-es előtt egyetlen új pozíció betöltésére, elég kicsi az esélyed, hogy behívjanak interjúra.

Ha behívnak, akkor is rengeteg jelölttel kell versenyezned a pozícióért.

Ha állásod van, megteheted, hogy bejelentkezel egy számodra érdekes terület vezetőjéhez egy 15 perces interjúra olyankor is, amikor egyébként nem keresnek új munkatársat. Semmi kényszer nincs egyikőtökön sem, hiszen ez csak egy beszélgetés.

Ha elfogadja a kérésedet, van egy negyed, kölcsönös érdeklődés esetén akár fél órád, hogy beszélgessetek.

Betekintést nyerhetsz a terület munkájába, munkakörülményeibe, és megmutathatod számára, hogy mit tudnál ajánlani, miben segíthetnéd a sikerüket.

Legrosszabb esetben lesz egy ismerősöd a területen és tapasztalatod szereztél.

Jobb esetben egymásra találhattok, vagy előnyt szerezhetsz egy későbbi toborzásnál.

Tudod mihez tartani magadat

Ha benne vagy egy terület munkájában, saját magadon érzed az ottani problémákat a munkád során.

Lehet, hogy szenvedsz a nyomás alatt, lehet úgy érzed, eleged van már mindenből, de ha elkezdesz jelentkezni állásokra és látod a visszajelzéseket vagy azok hiányát, lehet, hogy egészen más szemmel nézel a jelenlegi munkahelyedre.

Tanulságos lehet ez a kitekintés! Jobban meg fogod becsülni a jelenlegi helyzetedet.

Bővítsd a lehetőségeidet

Amíg állásban vagy, hazatérve ott a lehetőséged, hogy lassan, kis lépésekben elkezdj felkészülni arra a tevékenységre, amit megálmodtál magadnak.

Nincs rajtad kényszer. Nem ég a ház.

A jelenlegi állásod megajándékoz azzal a luxussal, hogy végiggondold, mit szeretnél a karriered következő szakaszában végezni és felkészülj rá, megteremtsd hozzá a háttered.

Ha vállalkozni szeretnél, megteremtsd hozzá az anyagi lehetőségeket és megszerezd a szükséges vállalkozási ismereteket.

Ha egy új területen szeretnéd magadat munkavállalóként kipróbálni, ekkor arra készülj fel.

Ha a jelenlegi területen szeretnéd építeni a karrier ívedet, akkor ahhoz szerezz tapasztalatot, tudást, kapcsolatokat.

A fentiekben 5 érvet sorakoztattunk fel amellett, „miért keress állást” akkor is, ha jól érzed magadat a jelenlegi munkahelyeden. Gondold végig melyik válhat a hasznodra, és meríts belőle előnyt magadnak!

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.