A levendula varázslatos növény, ami nem csak az illatával, hanem gyönyörű látványával is elbűvöl. De vajon mikor lehet ültetni a levendulát, hogy a legjobban érvényesüljenek ezek a tulajdonságai? Nézzük, mikor van a legideálisabb időpont a levendula ültetésére, hogy a kertetetk dísze lehessen.

A levendula ültetése kora tavasszal kezdődik, amikor a fagyveszély már elmúlt, általában március és május között. Ez az időszak ideális, mivel a talaj már elég meleg ahhoz, hogy elősegítse a gyökerek növekedését, de még nem túlzottan, hogy stresszt okozhasson a fiatal növényeknek.

A levendula nem csak szép és illatos, hanem számos előnye is van. Olvass tovább, nézzük át együtt a legizgalmasabb felhasználási módjait, a szárítástól az aromaterápiáig.

Levendula szárítása

A levendula szárítással hónapokon át megőrzi a növény illatát és szépségét. Néhány egyszerű lépés, hogyan kezdj hozzá:

 1. A szedés ideális ideje a délelőtt, miután az esetleges harmat már felszáradt, de még nem süt teljes erővel a nap. Keresd a teljesen kinyílt, de még friss virágokat.
 2. Köss össze 5-10 szárat, és figyelj arra, hogy ne legyenek túl sűrűn, hogy a levegő könnyen átjárhassa őket.
 3. Lógasd fel őket száradni. Válassz sötét, száraz helyet a szárításhoz. A levendula szárának lefelé kell lógnia, hogy a virágok formáját megőrizze.
 4. A szárítási folyamat általában 2-4 hétig tart. Ellenőrizd rendszeresen, hogy a szárak már szárazak-e.
 5. Miután a levendula teljesen megszáradt, tárold papírzacskóban vagy légmentesen záródó dobozban, hogy megőrizze az illatát.

Akár egy szép vázában dekorációként, akár szekrényillatosítóként, de más célokra is használhatod.

Aromaterápia levendulával

Ennek az illatos növénynek a nyugtató hatása közismert, segít csökkenteni a stresszt, elősegíti a pihentető alvást és javítja az általános hangulatot. Néhány mód, ahogy beviheted az aromaterápiát a mindennapjaidba.

 • Levendula párnák: Tölts meg egy kis vászonzsákot szárított levendulavirágokkal, és helyezd a párnád mellé éjszakára. Az illat segít ellazulni és nyugodtan aludni.
 • Levendula illóolaj: Pár csepp levendulaolajat adhatsz egy aromadiffúzorba vagy a fürdővízbe.
 • Szobafrissítő: Keverj össze vizet és levendula illóolajat egy spray-palackban, és használhatod természetes szobafrissítőként.

Levendula a konyhában

A levendula finom, virágos ízével különleges csavart adhatsz a süteményeknek, italoknak és még egyes főételeknek is.

 • A levendulás limonádé frissítő nyári ital, ami tökéletes egyensúlyt teremt a savanyú citrom és az édes levendula között.
 • Ha a levendulavirágokat mézbe teszed, egyedi ízű mézet kapsz, ami szuper teákhoz vagy süteményekhez.
 • Ha levendulás cukrot készítesz (levendulavirágok és kristálycukor keverékével), használhatod sütekhez, muffinokhoz ízesítőnek.

Kezdj kísérletezni bátran, de a levendula karakteres ízű, csak mértékkel használd.Élvezd az új ízek felfedezését.

Levendula a kertben – természetes rovarriasztó

Levendulával segíthetsz távol tartani a káros rovarokat is (de a méheket például erősen vonzza).

 • Ültesd a levendulát oda, ahol a legtöbb rovar megjelenik. A levendula illóolajai természetes rovarriasztóként működnek.
 • Helyezz friss levendulaágakat az ablakpárkányokra vagy az ajtók közelébe, hogy távol tartsd a rovarokat.
 • Készíthetsz levendula alapú tinktúrákat, amiket rovarriasztó spray-ként használhatsz.

A levendula használata a kertben nemcsak hatékony módja a rovarok távoltartásának, hanem egészséges és környezetbarát alternatíva is a kémiai rovarirtókkal szemben.

Amellett, hogy megnéztük, mikor lehet ültetni a levendulát, a levendula ültetése és gondozása sokoldalú lehetőséget kínál, használd ki ezeket.

Kapcsolódó tartalom: Mikor metsszük a levendulát?

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.