Igazi tavaszi, friss zöldségekből készülő, olaszos tészta étel a pasta primavera (vagy spagetti primavera), de természetesen nem csak tavasszal fogyasztható, készíthető.
Magam is sokszor nekifutok, hiszen az egyik kedvencemmé vált, miután egyszer elkészítettem. Egy-egy fárasztó munkanap után akár felüdülésként
Sok-sok változatban készíthető, a piacról éppen beszerezhető friss zöldségek felhasználásával.
Itt most az eredeti változatot mutatom meg, ahogyan a Tastemade Youtube csatornán találkoztam vele.
Pasta primavera recept
Kezdd egy nagy fej vöröshagymával
Fogj egy nagy fej, friss vöröshagymát, és szedd le a külső héját, amiből nem mellesleg akár hagyma teát is készíthetsz, ha valaki ne adj isten köhög a családban.
Aprítsd fel a hagymát apróra, majd tedd serpenyőbe.
Önts rá kizárólag kézi sajtolással készült extra szűz olívaolajat.
Sózd meg, majd forgasd fakanállal, míg üvegesre nem párolódik.
Friss zöldségek a piacról – a pasta primavera lelke
Vágj fel apróra 2-3 friss, érett, ízletes paradicsomot.
Tegyél fel vizet egy nagy fazékba, hogy felforrjon, miközben a zöldségek majd egymás után a raguba kerülnek. A vizet ne felejtsd el megsózni, hogy a benne megfőzött spagetti finom, ízletes legyen.
Vissza a zöldségekhez!
Következik az egyik kedvenc zöldségem a cukkini. Ezt is kis darabokra vágom, majd rádobom a párolt hagymára.
Mehet mellé a felvágott paradicsomok fele.
Azért csak a fele, mert lényeges, hogy két féle ízt adj a paradicsommal a zöldség ragunak.
Azzal, hogy a paradicsom két adagban, két féle főzési idővel kerül az ételbe, két ízhatás jelenik meg benne.
Következő zöldségként jöhet a fiatal sárgarépa. Tisztítsd meg, aztán ezt is vágd apróra. Küldheted a serpenyőbe.
Ha felforrt a víz, dobd bele főni a spagettit.
Végül jöhet a brokkoli, ami nálam időnként kimarad, így meg tudom erősíteni, hogy nélküle is remek pasta primavera készíthető, de ha teheted, használj brokkolit is. Több, jobb íz, több vitamin a jutalmad érte.
A brokkoli apróra vágott szára mehet a raguba, a rózsája pedig főni a spagetti mellé a forró vízbe.
A ragut ne felejtsd el gyakran kevergetni, nehogy leragadjon, leégjen.
A brokkoli után beleteheted a paradicsom másik felét, ami nyersebb, savasabb lesz a rövidebb főzés miatt.
Ha megfőtt a brokkoli, szűrőkanállal tedd át a raguba.
Pasta primavera összeállítása
Készíts elő mozzarella sajtot, darabold fel.
Szűrőkanállal tedd át a megfőtt spegettit a ragura.
Locsold meg oliva olajjal (ami az egészséged érdekében kizárólag mechanikus sajtolással készül, így bővelkedik telítetlen zsírsavakban …).
Forgasd össze a zöldség raguval.
Dobd rá a mozzarella sajtot, vagy a reszelt parmezánt, hogy rá tudjon olvadni.
Ha van otthon bazsalikomotok, tépj le pár levelet, és felébe, harmadába szaggatva dobáld rá az elkészült pasta primaverára. Persze, jó a zacskós, szírított is, de ha teheted, elsősorban friss fűszernövényeket használj. Garantált vele az ellenőrzött minőség.
Forgasd át az egészet, majd tálalhatod.
Hozzávalók
- spagetti vagy penne tészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 paradicsom
- 1-2 fiatal cukkini
- 2-3 fiatal sárgarépa
- kis fej brokkoli
- mozzarella sajt (vagy parmezán)
- 2-3 evőkanál kizárólag mechanikus eljárással sajtolt extra szűz olívaolaj
- só
- 6-8 levél friss bazsalikom
Ha egyszer megkóstoljátok, jó eséllyel nálatok is a család kedvencévé válik az olasz konyha remek tészta étele, a pasta primavera.