Sokat hallhatod mostanában a „prompt engineering” kifejezést, ami a mesterséges intelligencia modellek képzésének és kommunikációjának folyamatához kapcsolódik. Mi a prompt engineering jelentése?

A prompt engineering tevékenység során a fejlesztők jól megtervezett bemeneteket (promptokat) hoznak létre, hogy az MI/AI (mesterséges intelligencia/artifical intelligence) modellek konkrét válaszokat vagy cselekedeteket generáljanak rá.

Ezek a bemenetek lehetnek szöveges vagy vizuális promptok, amelyek iránymutatást nyújtanak a modelleknek a felhasználói kérések értelmezéséhez és a helyes válaszok létrehozásához.

A prompt tervezés lehetővé teszi a modellek viselkedésének testreszabását, és segít optimalizálni a teljesítményüket.

Minél jobban fogalmazzák meg a promtokat, annál pontosabb és jobb minőségű válaszokat készít a modell a felhasználók számára, miközben minimalizálja a nem kívánt vagy félrevezető válaszokat.

A videóban példák mutatják be a prompt tervezés különböző alkalmazásait, mint például a szöveggenerálást, kódgenerálást, érzelmi elemzést és termékajánlást. Az egyszerű és összetett promptok segítségével az AI modellek egy sor feladatot képesek elvégezni.

Az etikai szempontoknak is fontos szerepet kell játszaniuk a prompt tervezés során, mivel elfogult vagy káros promptok negatív eredményekhez vezethetnek.

A prompt engineering egy olyan terület, ahol rengeteg jkutatás és fejlesztés várható a közeljövőben, mivel az MI/AI modellek egyre elterjedtebbek és egyre kifinomultabbak lesznek.

A megfelelő promptok tervezése kulcsfontosságú a technológia felelős és hatékony alkalmazásához.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.