A reflux diéta étrend kialakítása nagy körültekintést igényel, hiszen ha a családban valaki ezzel a betegséggel küzd, számos ételt kell mellőznie.

Családapa vagyok, nem orvos. A poszt összeállításakor mértékadó forrásokat kerestem, melyek hivatkozását is megtalálod a cikkben. Amennyiben tüneteid alapján refluxra gyanakszol, keresd fel a háziorvosodat vagy konzultálj szakértő gasztroenterológussal! Beszéld meg velük az itt olvasottakat.

Reflux diéta – mit nem szabad enni?

Elég nehéz pontos képet kapni a reflux esetén kerülendő ételekről, mert sokszor egymásnak ellentmondó információkkal találkozhatsz.

Az alábbiakban klinikai vagy egyéb orvosi forrásokból kíséreltem meg összegyűjteni a reflux esetén kerülendő ételeket.

Reflux esetén kerülendő ételek a Mayo klinika szerint

A Mayo klinika szerint a következő ételek fogyasztása gyakran okoz refluxos tüneteket, ezért kerülni javasolt őket:

  • zsíros ételek
  • bő olajban sütött ételek
  • paradicsom szósz
  • alkohol
  • csokoládé
  • menta
  • fokhagyma
  • hagyma
  • koffein

Egy másik cikkében szintén a reflux kerülendő ételek közé sorolja a Mayo klinika a következőket:

  • szénsavas italok
  • erősen fűszeres ételek
  • erősen savas ételek, mint narancs és paradicsom

Ugyanott viszont kiemelik, hogy a múltbéli teljes tiltással szemben csak azokat az ételeket javasolják teljesen kerülni, amik a betegnél ténylegesen rontják a tüneteket, vagyis fontos az egyedi mérlegelés.

Fel kell jegyezni az elfogyasztott ételeket, illetve, hogy milyen tapasztalata volt a páciensnek az étkezés után, és kerülni kell azokat az ételeket, amikről bebizonyosodik, hogy kiváltják a tüneteket.

A zsíros ételek mindenképpen kerülendők. Amellett, hogy reluxos tüneteket okozhatnak, táplálkozási értékük is alacsony.

Javasolt, hogy minden nap próbáljunk néhány újabb egészséges ételt, gyümölcsöket, zöldségeket, alacsony zsírtartalmú tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát beemelni az étkezésbe. Ha valamelyik új étel hozzáadása tüneteket vált ki, akkor azt fel kell jegyezni és el kell hagyni.

További, reflux diéta esetén kerülni javasolt ételek

Dr. Tamássy Klára cikkében a fentieken túl az irritáló ételek közé sorolja a

  • füstölt ételeket
  • általában a citrusokat, nem csak a fent említett narancsot
reflux kerülendő ételek
Reflux diéta során kerülendő ételek a Mayo Clinic és hazai gasztroenterológustól származó információk szerint.

Reflux étrend receptek

A reflux elkerülésére az alábbi recepteknek volt jó hatásuk a gyakorlatomban.

Refluxos étrend – receptek reggelire

Spenótos omlett

Összeállíthatsz egy gyors spenótos omlettet. Sajtot ne tegyél bele.

Zabpehely, zsírszegény görög yoghurttal

Örök klasszikus reggelire a zabpehely. Sovány tejjel vagy görög joghurttal. A reflux elleni diétán kívül jól illeszkedik a mediterrán étrendbe is.

Avokádó toast

Ne cifrázd túl. Az érett avókádót vágd ketté, majd kanállal szedd ki a húsát és törtd össze villával. Kicsit sózd meg, és kész, mehet a piritós tetejére.

Nem kell bele extra vaj, citrom, se koriander a tetejére… ezeket hagyd el nyugadotan nélkülük is isteni.

Gyümölcsök: szeletelt sárgadinnye, körte, áfonya, mandula, dió

Reflux diéta receptek – ebédre

Zöldségleves

Brokkoli, zöldborsó, sárgarépa és más kímélő zöldségek egy egyszerű levesben, minimális fűszerezéssel.

Grillezett lazac és zöldségek

A zöldségeket lehetőleg minél etrmészetesebben, egyéb fűszerek nélkül készítsd.

Spenótos olasz tészta

  1. Kerüld az erős fűszereket: Bár sok olasz étel gazdagon fűszerezett, a reflux diéta során érdemes kerülni az erős és irritáló fűszereket, mint a chili, a bors vagy a fokhagyma.
  2. Alacsony zsírtartalom: Használj minimális olajat vagy vajat a főzés során. Ha olajat használsz, válassz kímélőbb, egészséges zsírokat, mint az olívaolaj.
  3. Friss alapanyagok: Használj friss spanótot és kerüld a túlzottan sós vagy savas összetevőket, például a konzerv paradicsomot.
  4. Kerüld a paradicsomszószt: A paradicsom savas termék, így a reflux diéta során irritáló lehet a gyomor számára. Ha mégis paradicsomot szeretnél használni, válaszd a friss paradicsomot és használd mérsékelt mennyiségben.
  5. Sajt mérsékelten: Ha sajtot használsz, válassz alacsonyabb zsírtartalmú változatot és csak kis mennyiségben.

Csirkemell salátával

Párolt vagy grillezett csirkemell fűszerezés nélkül, párolt brokkolival, zöldborsóval. A salátához használj olívaolajat és egy kevés sót, de kerüld a túl erős fűszereket.

Párolt hal filé főtt burgonyával és grillezett gombával

Készítheted például lazacból, tőkehalból vagy tilápiából.

Főtt csirke vagy pulyka

Bizonyosodj meg róla, hogy nem sütöd meg túlságosan olajosan vagy zsírosan. A sültek vagy sült húsok növelhetik a savtermelést.

Tofu stir-fry

Párolj tofut zöldségekkel, mint a cukkini, a répa és a bab. Használj kókuszzsírt vagy olívaolajat a sütéshez, és kerüld az erős szószokat vagy fűszereket.

Rizses csirke zöldségekkel

Párolj csirkemellet minimális fűszerezéssel (kerüld a borsot), és szolgáld fel főtt rizzsel és párolt zöldségekkel, mint például sárgarépa vagy brokkoli.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.