prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

Miért érdemes tudnod, hogy mi az a sablon prompt minta, amit akár a ChatGPT-vel, akár más nagy nyelvi modellell eredményesen használhatsz?

A sablon vagy template prompt mintázatot arra tervezték, hogy segítségével pontos formátumot adhass a mesterséges intelligencia modelleknek.

Annál többről van szó, hogy előírod, formázza a kimenetet táblázatba, felsorolásba vagy éppen egy adott file formátumba. Azt szeretnéd vele elérni, hogy a kimenet kinézetét, megjelenését valamilyen általad meghatározott egyedi sablonnak megfelelően alakítsa ki.

A videóban több jellegzetes sablon formátumot is láthatsz használat közben.

sablon prompt minta az általad egyedileg meghatározott ChatGPT válasz megjelenés érdekében
Ha azt szeretnénk, hogy a ChatGPT a válaszát egy általunk meghatározott formában, megjelenéssel adja meg, a sablon prompt minta segít az elérésében.

A sablon prompt minta általános formátuma

Egészen általános formában így néz ki a prompt:

Használd a következő sablont a válaszod előállításához. A NAGYBETŰKKEL írt részt kell kitöltened. Tartsd meg a sablon általános formázását. A sablon a következő:

***Markdown formázással megadott szöveg*** <PL. NAGYBETŰKKEL KIEMELT SABLON TARTALOM, AMIT MÉG HANGSÚLYOSABBAN AKÁR KACSACSŐRÖK VAGY SZÖGLETES ZÁRÓJELEK KÖZÉ IS TEHETSZ >
***Markdown formázással megadott szöveg*** <PL. NAGYBETŰKKEL KIEMELT SABLON TARTALOM, AMIT MÉG HANGSÚLYOSABBAN AKÁR KACSACSŐRÖK VAGY SZÖGLETES ZÁRÓJELEK KÖZÉ IS TEHETSZ >

[Célként előírt feladat]

A hangsúly azon van, hogy a lehető legnagyobb pontossággal fogalmazd meg, mit és hogyan tekintsen sablon elemeknek a nagy nyelvi modell, nem azon, hogy nagybetűket használsz-e vagy éppen milyen zárójelet.

Nézd meg a példákat a videóban, és érteni fogod a template kialakítás lényegét!

A sablon(template) prompt mintával hatékonyan befolyásolhatod a ChatGPT kimenetét, ha arra van szükséged, hogy pontosan kövesse az általad elvárt formátumot.

Kapcsolódó videók: Itt tudod követni az újabb chatGPT-vel kapcsolatos videókat a Youtube csatornán.

Kapcsolódó ChatGPT tartalom: Így készíthetsz te is testreszabott, egyedi GPT-t.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.