Mi a sörkollektor?

A sörkollektor egy környezetbarát, házilag olcsón elkészíthető, sörös dobozokból felépülő napkollektor, mellyel meleg levegőt lehet előállítani.

A wikipedián így foglalják össze a sörkollektor lényegét:

Sörös dobozokból csöveket kell készíteni, úgy hogy az aljukat és a tetejüket ki kell vágni és hőálló ragasztóval össze kell őket ragasztani.

A sörkollektor tehát sörös doboz oszlopokból áll, ezek az oszlopok alul ás felül egy-egy gyűjtődobozban közös légteret alkotnak.

A sörös dobozok feketére vannak festve hőálló festékkel, hogy jobban szívják magukba a meleget.

Mesterséges üvegházhatást keltve az oszlopok egy fa, fém vagy egyéb keretben vannak elhelyezve, eléjük UV álló fényáteresztő borítás kerül, mely biztosítja hogy a meleg csapdába essen.

Az oszlopok mögé pedig többrétegű szigetelés kerül ( hőtükör-hőálló szigetelés-takarólap).

A sörkollektor készítése

Ha nekilátnál a sörkollektor készítésének házilag, tanulmányozd az elkészítés módját.

Csak akkor vágj bele, ha úgy érzed, hogy minden szempontot figyelembe vettél és tisztában vagy vele, hogyan, milyen eljárás alapján tudod megépíteni.

Az ingatlan magazin szerint a sörkollektor készítése így történik:

Először egy téglalap alakú keretet készítünk, többnyire fából, aminek a hátlapja leggyakrabban OSB-lap, mert ez viszonylag jól tűri a nedvességet. A keretre körben és a hátlapra szigetelőanyagot erősítünk, ami általában kőzet- vagy üveggyapot. Erre kerül egy hőtükör réteg, ami lehet alufólia vagy grillfólia. A sörös dobozok alját és tetejét eltávolítjuk, majd sziloplaszttal összeragasztjuk, így kapunk egy vékony falú fémcsövet. Ebből 10-15 darabot készítünk attól függően, hogy hányat akarunk egymás mellé tenni. Lefújjuk feketére, hogy később magukba szívják a nap energiáját.

A keret alján és tetején kialakítjuk a gyűjtő és osztó dobozokat, amelyek rozsdamentes anyagból készülnek (bádog vagy alumínium). Ezek valójában fémlemezből készült téglatestek, amelyekbe egyenlő távolságra lyukakat fúrnak. A csöveket betolják a lyukakba, aztán az egészet belehelyezik a keretbe. A dobozt egy üveglappal lefedik.

A sörkollektor alján lévő osztódobozon található nyílásba egy ventilátor befújja a lakásból a padlószint közeli hidegebb levegőt. Az osztódoboz szétosztja a légkollektorba áramló levegőt a csövekbe, ami a napsütés hatására felmelegszik, majd a gyűjtődobozba áramlik. A szerkezet tetején található gyűjtődoboz nyílásán keresztül a meleg levegő a szobába jut. Persze használhatunk más anyagokat is a szerkezet megépítéséhez, csak akkor nagyobb lesz az összköltség.

A sörkollektor készítés elve

sörkollektor működési elveA fűtendő helyiségből kiáramló levegőt egy osztón keresztül vezetik a sörös dobozokból felépített csövekbe.

A csöveket melegíti a nap, így a benne lévő levegő felmelegszik, és felfelé áramlik.

A fent összegyűjtött melegebb levegőt visszavezetik a fűtendő helyiségbe.

Videó a sörkollektor készítésről

A sörkollektor készítése nem ördöngösség. Alapos felkészülés, a készítés módjának elsajátítása és elszántság kérdése.

prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.