Szeretnéd, ha igazán ízletes grillezett lazac kerülne az asztalotokra egy nyári grill vacsorán vagy a vasárnapi ebédkor és mindenki azt kérdezné, hogyan csináltad?
A lazac pácolása
A lazacot azért érdemes pácolni, hogy az ízek a lazac mélyebb rétegeibe is behatoljanak. A grillezés előtti egyszerű fűszerezéssel szemben, sokkal jobban átjárják az ízek a lazacot, sőt, a lazac lágyabbá, szaftosabbá is válik a pácolástól.
Pácoláskor az ízek az ozmózisnak nevezett folyamattal jutnak a halba. A pác összetevőinek apró molekulái átjutnak a lazac sejtfalain, és beépülnek annak molekulái közé, megváltoztatva a hal ízét, színét és textúráját.
Mennyi ideig kell pácolni a lazacot, mielőtt grilleznéd?
Ha valamilyen savas anyagban, például citromban vagy ecetben pácolod a lazacot, elég neki 30 perc is.
Vannak viszont nem savas alapú pácok, amiben akár egy napig is lehet pácolni grillezés előtt. Ilyen lehet, mondjuk, egy szójás, gyömbéres pác.
Grillezett lazac citrom pác
Hozzávalók lazac szeletenként:
- 1 egész citrom
- 2 evőkanál extra szűz oliva olaj
- fél evőkanál kakukkfű
Citromos lazac pác elkészítésének lépései:
- Csavard ki a citrom levét, és keverd össze a hozzávalókat
- A lazac szeletet tedd a pácba.
- 5 perceként forgasd meg a lazacot a pácban.
Édes pác grill lazachoz: hogyan készül a szójás, gyömbéres, mézes, fokhagymás pác?
Ez a fajta pác az amerikai konyhából származik.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál só
- 2 gerezd áttört fokhagyma
- 1 evőkanál fokhagymás só
- 1 evőkanál szója szósz
- 4 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 4 evőkanál víz
Szójás gyömbéres lazac pác elkészítésének lépései:
- A fenti hozzávalókat tedd bele egy mixerbe és mixeld össze
- A lazac szeleteket tedd a pácba.
- Óránként forgasd meg a lazac szeleteket a pácban.
Grill könyv, ma apa főz
Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz
A lazac grillezése
A lazac melyik oldalát kell először sütni?
A lazac bőre finom.
Ha lazacot grillezel, hagyd rajta a bőrét. Biztonságos réteget képez a lazac húsa és a grillező felület között.
A grillezést kezdd a lazac bőrös oldalával lefelé. Süsd ropogósra. Könnyebb lesz így alányúlnod és megfordítanod, hiszen a bőr nem ragad le annyira.
Milyen hőmérsékleten kell sütni a lazacot?
A halakat nagyjából 60 fokos belső hőmérsékleten ajánlott sütni, de a lazac esetében érdemesebb valamivel kisebb, 55 fokos belső hőmérsékleten már kivenni a sütőből, és 5 percig pihentetni.
Honnan tudod, hogy megsült a lazac?
Ha nincs nálad étel hőmérő, amivel a lazac belső hőmérsékletét meg tudod mérni, figyelheted a színét, illetve használhatsz kést, amivel megszúrva ellenőrizheted az állapotát.
A lazac áttetszően pirosas, nyers színe átlátszatlan rózsaszínre változik a sütés hatására.
6-8 perc után szúrd meg egy éles kés hegyével a lazac legvastagabb részén. Ha a lazac húsa már szép rózsaszín rétegesre változott, de középen még kicsit átlátszatlan, nyers hatású, elkészültél. Azt viszont figyeld, hogy ne legyen túl nagy a nyers réteg.
Grillezett lazac: mit egyél hozzá?
A grillezett lazacot gyakran tálalják párolt zöldbabbal, aszparágusszal vagy burgonya salátával.
Néhány kedvenc éttermemben a következő körettel készítik a lazacot:
- Vak varjú étterem
Korábban citrusos bulgur salátával készítették. Amikor legutóbb ott jártam, édesburgonyakrémmel és zöldséges quinoával tálalták. - Kakas étterem
Náluk ettem már lazacot édesburgonya pürével és lilahagymás brokkoli salátával, céklás-körtés római salátával, karamellizált kecskesajttal és édesburgonya hasábbal, párolt zöldségekkel és hollandi mártással is. - John Bull Pub
A grillezett lazac készült náluk rukkolás vajjal és zöldborsópürével, mézes mustármártással, sült zöldséges jázminrizzsel.
Milyen bor való a lazachoz?
Ha befejezted a lazac grillezését, jöhet a lakoma, amihez a felnőtteknek válassz egy hozzáillő bort.
Jól passzol a lazachoz egy friss és gyümölcsös Chardonnay, egy fehér Bordeaux-i, a Pinot Noir vagy a katalán Cava.
Kapcsolódó: Hogyan kell bort kóstolni?
Milyen sör való a lazachoz?
A grill partin persze nem feltétlenül a boros vonalat kell követni, bár szerintem inkább az előbb felsorolt borok illenek a grillezett lazachoz, mint a sör.
Ha ennek ellenére a sört választod, próbálj ki hozzá egy pale ale-t, elsősorban egy IPA-t (Indian Pale Ale).
A pale ale maláta tartalma átüt a lazac zsír tartalmán, kiemeli a textúráját.
Gyakori kérdések a lazac grillezésről
Mennyire egészséges a grillezett lazac?
A lazac jól ismert omega-3 forrás, ami segít, hogy a szíved és az agyad egészséges maradhasson.
Egy adag lazac kevesebb, mint 4g zsírt tartalmaz és kevesebb, mint 200 kalóriát, ami főleg a 18 g fehérjéből származik.
A táplálkozási szakértők úgy tartják, hogy a lazac jót tesz az egészségednek.
Egészséges, ha minden nap lazacot eszel?
A lazacot általában fogyasztásra javasolják, amikor az egészséges étrend kerül szóba.
Jól illeszkedik a mediterrán diétába.
Ennek ellenére vita tárgyát képezi, hogy mi a jobb: tenyésztett vagy vad lazacot enni, illetve van-e olyan fajta, ami esetleg veszélyesebb a többinél?
Általánosságban azt mondhatjuk, érdemes legalább heti kétszer 100g lazacot vagy egyéb halat illeszteni az étrendbe.
Melyik a legegészségesebb lazac?
A legegészségesebb lazacnak az alaszkai vad lazacot tartják, két dolognak köszönhetően:
- nagy mértékben szabályozott a halászatuk
- vad, természetes környezetben élnek és táplálkoznak
A vad lazacnak eleve kisebb a kalória és zsír tartalma, mint a tenyésztett lazacnak.
A grill lazac bőrét meg lehet enni?
A grill lazac bőrét nyugodtan fogyaszthatod. A bőrében is azok az ásványi anyagok és tápanyagok vannak, mint a húsában.
Amikor a lazac bőrének fogyasztását fontolgatod, inkább az érdekes, hogy a lazacod milyen forrásból származik, milyen minőségű.
A lényeg, hogy minél kevesebb káros anyag legyen abban a vízben, ahol a lazac nevelkedett.
A grillezett lazac hamar a család kedvencévé válik, ha megtanulod jól elkészíteni.
Grill könyv, ma apa főz
Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz