Ha újítanál a sok grill hús, hal, grillezett zöldségek vagy sajt után, nekiláthatsz saját kolbászt készíteni (vagy beszerezni az üzletből), hogy a legközelebbi összejövetelen az is a grillre kerühessen. Az alábbiakban egy sor grillkolbász recept segít, ha a saját, házi változat mellett döntenétek, hogy az ízvilágotoknak megfelelő kolbászt tudjál tölteni.

A grilkolbász készítés nem ördöngösség. Arra buzdítanálak, hogy az isten tudja mit tartalmazó és milyen ízű bolti kolbászok helyett töltsetek inkább saját kolbászt.

Megfelelő húst vagy húsokat kell hozzá választani, ledarálni és megfelelően fűszerezni. Mivel a saját kolbászba pontosan tudod, hogy mit teszel bele, a kolbászok közötti különbséget a húsokban és a fűszerezésben kell keresni.

A legnehezebb a történetben talán a juhbél beszerzése és az összekevert kolbász anyag beletöltése jelenti. A töltéshez kell, hogy legyen a családban vagy hagyományos töltő vagy olyan húsdaráló, aminek van rárögzíthető kolbásztöltője. Ha tényleg sokszor töltetek kolbászt, akár speciálisen erre a célra készített elektromos kolbásztöltőt is megfontolhattok.

Grillkolbász receptek

Kurkumás-korianderes és fokhagymás majorannás kolbász házilag

A recept szerzője itt két recept változatot is bemutat. Az első jelentősen eltért a szokásosnak mondható fűszerezéstől a kurkuma és a koriander párosításával.

A második recept változatban a fokhagyma és majoranna klasszikus házikolbász fűszernek számít, viszont itt tudatosan kimaradt a fűszerpaprika, ami a klasszikus receptekben szerepelni szokott.

Házi grillkolbász Szokytól

Ezt a receptet annak ajánlom, aki a hagyományos receptek mellett voksol. Emlékeim szerint nagyjából hasonlóan fűszerezték már nagyszüleim is a házikolbászt.

Magyaros grillkolbász

Mitől magyaros egy házikolbász? A magyar konyhában népszerű fűszerektől: fűszerpaprika, fokhagyma, majoranna, kömény. Ilyen értelemben a fenti, Szoky féle recept is magyaros.

A lenti receptben különlegességként megjelenik a szerecsendió íze. Kísérletezhetsz vele bátran, betartva az előírt mennyiséget, mert a szerecsendió egy meglehetősen intenzív fűszer.

Grillkolbász Ozsvárt Gábor kolbászműhelyéből

Az alábbi grillkolbász cikket azért ajánlom mindenkinek, mert a recepten kívül egy kolbászműhelybe is bepillantást enged, és az azért mégis más, mint ami az otthoni kísérletek során születik.

Érdekes például, hogy nem csak a disznóöléses sertésből készülhet a kolbász, hanem akár szarvas, bivaly, marha húsa is kerülhet a bélbe.

Mielőtt kolbászt töltenél, érdemes megismerned az itt olvasható sok kis tippet, praktikát.

Bajor grillkolbász Boros Valitól

Ebben a recept változatban felbukkan a zsálya és némi szalonna, és kiderül, hogy komoly kolbász töltő apparátus helyett akár a sok háztartásban megtalálható keksz kinyomó pisztoly is használható, ha grillkolbászt töltenél.

Gyakori hibák a kolbász grillezésekor

  • A kolbászt túl keményre töltjük, ami a bél kipukkadásához vezethet.
  • A kolbászt nem szurkáljuk meg tűvel a légbuborékok eltávolítására, ami a bél felpuffadásához és repedéséhez vezethet.
  • A kolbászt nem sütjük át alaposan, ami a hús romlásához vagy betegséghez vezethet.
  • A kolbászt nem megfelelő fűszerezésű vagy minőségű húsból készítjük, ami az íz és az állag romlásához vezethet.
prompt-engineering-kepzes-kezdoknek

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.