Pontosan mikor kezd hajtani a levendula? Ez a kérdés gyakran foglalkoztatja a kezdő és tapasztalt kertészeket is.

A levendula hajtásának ideje változó, általában májustól júliusig terjed. A pontos időpont a fajta és az éghajlat függvényében változik. Az angol levendula (Lavandula angustifolia) például május végén kezd virágozni, míg a francia levendula (Lavandula stoechas) már áprilisban hajthat.

A levendula növekedése

Az első hónapokban a levendula több gondozást igényel, hogy később bőségesen hajtson és virágozzon.

A levendula hidegtűrő növény, de a fiatal palánták érzékenyek lehetnek a késői fagyokra.

A levendula ültetésekor válassz napos helyet, ahol a növény naponta legalább 6-8 óra napfényt kaphat, hiszen a lenendula mediterrán növény, kell neki a sok napsütés.

A talajnak jó vízelvezetésűnek, meszesnek kell lennie. Ha agyagos a talaj, adj hozzá homokot, komposztot a jobb vízelvezetés és a jobb talaj struktúra érdekében.

Az első hónapokban rendszeresen, de mértékkel öntözz. A levendula nem szereti a túl nedves talajt, ezért hagyd, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon az öntözések között.

Az első hónapokban intenzíven fejlődik a levendula gyökérzete. Ez a földben történik, ezért nem látványos, de ne aggódj, először a gyökérrendszer megerősödése a fontos.

Az angol és francia levendula gondozásának összehasonlítása

Az angol (Lavandula angustifolia) és a francia (Lavandula stoechas) levendula egyaránt szereti a napfényt és a jó vízelvezetésű talajt, de vannak közöttük jelentősebb eltérések.

Az angol levendula hidegebb éghajlaton is jól érzi magát, míg a francia levendula melegebb környezetet preferál.

Az angol levendula általában korábban, májustól júniusig virágzik, míg a francia levendula virágzása később, júliustól augusztusig tart.

Mindkét fajta rendszeres visszametszést igényel a bőséges virágzás érdekében, de a francia levendula, mivel hosszabb és későbbi a virágzási időszaka, gyakrabban igényli a visszametszést.

Választásodkor vedd figyelembe a kerted fekvését, éghajlati viszonyait, és hogy mikorra időzítenéd a levendula virágzást és szüretet, de egyik sem lehet rossz választás.

Ha készen állsz a levendulád gondozására, élvezd lenyűgöző szépségét és illatát a kertedben.

Kapcsolódó tartalom: Mikor lehet ültetni a levendulát?

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.