Eléreztünk a 7 napos séta kihívás második napjához. A mai napi feladatod aról szól, milyen kis egyszerű trükköket alkalmazhatsz és vezethetsz be, hogy a napi lépésszám szinte észrevétenül emelkedjen egyre magasabbra és magasabbra.

Kezdd például ezekkel:

13 kis trükk a napi lépéssszám észrevétlen emeléséhez

A feladatod, hogy a mai napon használj ezek közül amennyit csak tudsz:

 1. Menj gyalog munkába vagy a napi kötelező tevékenységeid közül ahová csak tudsz (boltba, az óvodába, iskolába, fodrászhoz, gyógyszertárba …)
 2. Ha a munkába járásnál nem opció a séta, mert mesze kell utaznod, szállj le pár megállóval korábban a buszról, troliról, villamosról és tedd meg az út végét gyalog.
 3. Ha autóval jársz dolgozni, mert nem opció a tömegközlekedés vagy a séta, ne közvetlenül a munkahelyed bejáratánál parkolj, hanem kicsit távolabb. És indulhat a séta.
 4. Ha lifttel is utazhatnál, használd inkább a lépcsőt.
 5. Ha egy épületben dolgoztok, email vagy telefon helyett sétálj oda a munkatársadhoz, és beszéljétek meg személyesen. Csodákat tehet az emberi kapcsolatokkal és a munkahelyi teljesítményekkel.
 6. Ne a székedben punnyadva telefonálj, hanem állj fel telefonáláskor, sőt sétálhatsz is közben, ha ezzel nem zavarod az egy légterű irodában a többieket.
 7. Igyál többet! Ez egyrészt a hidratálás miatt is fontos, másrészt, ha többet iszol, valószínűleg többször kell a mosdóba járnod. Ezt kihasználhatod a lépésszám növelésére, különösen, ha nem a legközelebbi mosdóba mész ilyenkor, hanem egy távolabbi, több lépéssel elérhető mosdóhoz sétálsz.
 8. Iktass be kis sétákat a napodba, akár otthon is. Állj fel a munka mellől, sétálj ki az erkélyre, a kávégéphez, nézz le, hogy van-e valami a postaládában, lépcsőzz fel a felső szintre, majd vissza. Keresd meg ezeket a kis lehetőségeket!
 9. Járj helyben, amikor páldául mosogatsz, főzöl, porszívózol …
 10. Amikor TV-t nézel, a csatornát ne a távirányítón válsd, hanem kelj fe, és menj oda a TV-hez, vagy…
 11. … sétálj a reklámszünetek közben.
 12. Ha kutyád van, menjetek plusz egy kört a környéken.
 13. Sétálj, miközben kedvenc podcastodat hallgatod.

Ha ezek közül csak párat bevezetsz a napi rutinodba, meg leszel lepve, mennyit emelkedik a napi lépésszámod.

Hozz létre saját kis trükköket a napi lépésszám növeléséhez

A legjobb módja új, gyaloglásssal, sétával kapcsolatos szokások bevezetésének, ha olyan tevékenységekhez kötöd, amit már egyébként is végzel.

A kihívás első napján emlékeztetőt állítottál be, hogy el ne felejts időnként felállni és sétálni.

Most gondold végig a napi rutinodat: mik azok a tevékenységek, amiket minden nap csinálsz, és ami eszedbe juttathatná, hogy fel kell állni, és kicsit sétálni?

Ha megvannak, próbáld meg tényleg bevezetni, hogy ezekkel akár csak pár lépéssel, de növeled a lépéseid számát.

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.