A grillezés egyik klasszikusa, a grillezett oldalas jó hangulatban készülhet a nyári szezonban a kerti grillen, de az év bármely egyéb időszakában, akár a konyhai elektromos grillsütőn is.

Nyugodtan felvehetjük az igazán férfias ételek sorába, bőven megelőzve ezen a listán a grillezett csirkét vagy akár a grillezett zöldségeket.

A disznóhús magában is ízletes, de egy jól eltalált páccal előkészítve, a kerti faszenes grillen elkészítve  tovább mélyíthető, fokozható az íze.

Kapcsolódó: grillezett húsok

Grillezett oldalas receptek

Grill könyv, ma apa főz

Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz

Paradicsomos, hagymás szósszal készített oldalas

Ebben a grill oldalas receptben a paradicsomé és a fokhagymáé a főszerep.

Első lépésben egy fokhagymás lében kell megfőzni az oldalast, a közben elkészítendő szószban pedig a paradicsom és a fokhagyma a domináns komponens.

A megfőtt oldalasra grillezés előtt kell felvinni a szószt, majd következhet a kerti móka, a grillezés.

Mézes, paprikás oldalas grillezve

Az előző, paradicsomos oldalasnál kissé édesebb ízvilágba csöppenhetsz a mézes, paprikás oldalas grillezésével.

Ebben a receptben is az oldalas előfőzésével kezdődik a folyamat. Közben készül egy mézes, paprikás pác, amibe a megfőtt oldalas szeleteket beleforgathatod vagy bekenegetheted vele.

A grillezés közben figyelj rá, hogy a méz miatt rövidebb grillezési időt, illetve már leégett, csak parázsló faszenet igényel.

Mézes, mustáros grillezett oldalas

Ez a grillezett oldalas recept szintén egy mézes ízkombináció, benne a mustár markánsabb íze is megjelenik.

Emellett a köret miatt is a figyelmedbe ajánlom. A javasolt parázsburgonya és egy könnyű saláta igazán fejedelmi étellel kecsegtet.

A mézes, mustáros pácot készítsd el a grillezés előtti napon, és pácold benne az oldalas szeleteket egészen a grillezésig. Ebben a receptben nem kell az oldalast előfőznöd, ezért egyszerűbb az elkészítése.

Ha szeretnéd, akár az otthoni sütőben is elkészítheted, nem kell feltétlenül grillezni.

Mennyi ideig kell az oldalast grillezni?

A válasz nagyban függ attól, hogy előfőzöd az oldalast vagy sem. Ha nem, akkor alacsony hőmérsékleten (100 fok) grillezve akár 1-1,5 órás sütésre is szükség van, miközben 20-30 percenként megfordítod a szeleteket a grillen.

Az előfőzött, és hozzá illő szósszal bekenegetett oldalasnak már nincs szüksége ilyen hosszú grillezésre. 15-20 perc alatt készre grillezhető.

A grill oldalasod kész, ha a belső hőmérséklete meghaladja a 60 fokot.

Hogyan kell előkészíteni az oldalast?

Az oldalast mosd meg, majd terítsd ki egy vágódeszkára.

Következő lépésként,a videón látható módon először távolítsd el a kiálló nagyobb zsíros részeket, majd a felső, zsíros hártyát.

Vannak, akik ezt követően egy éles késsel be is karcolgatják.

Ezt követően a recepttől függően következhet az előfőzés vagy pácolás vagy fűszerezés, ezzel előkészítetted az oldalast a grillezésre.

Meg kell főzni az oldalast grillezés előtt?

Ha szeretnéd lerövidíteni a grillezés idejét, az előfőzéssel megteheted, de a zamatos, illatos grill oldalas készítésének nem előfeltétele, hogy előtte megfőzd.

Pácolással, fűszerezéssel is készülhet a grillezett oldalas.

Hogyan, mennyi ideig kell pácolni az oldalast grillezéshez?

Ha a pácolást választod, előző nap készítsd el a pácot a recepted szerint és forgasd bele az oldalast.

Az ilyen jellegű húsokhoz 12-24 órás pácolás illik, figyelembe véve azt az ökölszabályt, hogy a só nagyjából 2,5 cm mélyre tud behatolni a húsba 24 óra alatt. A só mellett a páchoz adott többi hozzávaló alapvetően az ízesítést szolgálja.

Ha a sima fűszerezést választanád, milyen fűszerek illenek a grill oldalashoz?

A legegyszerűbb fűszer kombináció, ami az oldalashoz illik, a só + bors + összenyomott fokhagyma.

Mit csinál a mustár az oldalassal?

A mustár egy fajta záró réteget képez a fűszerek felett, és segít, hogy a fűszerek jobban behatoljanak a hús pórusaiba, plusz kissé ecetes jellege miatt ízesíti és puhítja is az oldalast.

Milyen bor illik a grillezett oldalashoz?

Az oldalashoz vörös bor fogyasztását ajánlom.

Egy jó Cabernet vagy Sirah tökéletesen passzolnak hozzá.

Kapcsolódó: Hogyan kell bort kóstolni?

Milyen köret illik a grill oldalashoz?

Lehet, hogy a következő listán meglep néhány tétel, de a grillezett oldalashoz jól illik köretként:

Grill könyv, ma apa főz

Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz

Gyakori kérdések – grill oldalas

Mennyi ideig kell grillezni az oldalast?

Míg a belső hőmérséklete 60 celsius nem lesz.

Milyen fűszer illik az oldalashoz?

Leggeyszerűbb oldalas fűszer a só + bors + fokhagyma

Grillezés előtt meg kell főzni az oldalast?

Nem szükséges, de rövidíti a grillezési időt.

Cím
recipe image
Recept neve
Mézes,- mázas grillezett oldalas
Megosztva
Előkészítési idő
Főzési idő
Összes elkészítési idő
Átlagos értékelés
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.