Ha unod már a húsok grillezését vagy a család a fenntartható jövő érdekében szeretne elmozdulni a zöldséges ételek irányába, a grillezett cukkini az egyik legkedveltebb választás a nyári kerti partikon.
(Kapcsolódik : grillezett lazac, grillezett kukorica)
- Grillezett cukkini receptek
- Grillezett cukkini csónak
- 9 grillezési hiba, ami akár az egészségedet is veszélyezteti – letölthető PDF könyv
- Zöldséges grill nyárs cukkinivel
- Pácolt, grillezett cukkini
- Grillezett, parmezános cukkini
- Héjával vagy meghámozva grillezd a cukkinit?
- Meg kell-e sózni a cukkinit grillezés előtt?
- Mit tálalj a grillezett cukkinihez?
- Milyen bor illik a grillezett cukkinihez?
- Egészséges a grillezett cukkini?
- Mennyi kalóriát tartalmaz a cukkini?
Grillezett cukkini receptek
Grillezett cukkini csónak
Hozzávalók a cukkini csónakhoz
- 4 közepes cukkini
- 5 teáskanál extra szűz olíva olaj
- 2 evőkanál finomra aprított vöröshagyma
- 1 gerezd összenyomott fokhagyma
- fél csésze zsemlemorzsa
- fél csésze reszelt mozzarella sajt
- 1 evőkanál apróra vágott friss menta
- fél teáskanál só
- 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
Cukkini csónak elkészítése
- Hosszában vágd félbe a cukkiniket
- Szedd ki belőle a magokat és aprítsd össze
- Dörzsöld be olíva olajjal
- Egy serpenyőben kevés olajon süsd össze gyorsan a magokat a vágott vöröshagymával, majd további 1 percig az összenyomott fokhagymával.
- Add hozzá a zsemlemorzsát, és folytonos kevergetés mellett süsd, amíg kissé meg nem barnul a zsemlemorzsa (mint mikor gombóchoz pirítod, olyan színű legyen). Kb. 2 perc elég neki.
- Vedd le a tűzről.
- Keverd hozzá a mozzarellát, a mentát és a sót.
- Töltsd vissza a cukkinibe, majd szórd meg a reszelt parmezánnal.
- Grillezd a cukkini csónakokat közepes tűzön, lefedve, 8-10 percig, mígnem a cukkinik megpuhulnak.
Zöldséges grill nyárs cukkinivel
Egészséges, finom, kevés kalóriát tartalmazó étel a zöldséges nyárs.
Hozzávalók
- cukkini
- zöldpaprika
- lila hagyma
- gomba
- paradicsom
- olíva olaj
- só
- fapálcika vagy leveleitől megtisztított rozmaring ág
A zöldséges grill nyárs elkészítése
- Tisztítsd meg a zöldségeket
- Szeleteld fel
- Húzd őket váltakozva a nyársra
- Kend át a zöldségeket olíva olajjal, majd sózd meg ízlés szerint. Ha különlegesebb ízre vágysz, kicsit bedörzsölheted a rozmaringgal
- Kezdd el grillezni a parázs felett
- Időnként fordíts rajta és olajozd. 8-10 perc alatt elkészül.
Pácolt, grillezett cukkini
Hozzávalók
- friss cukkini
- extra szűz olíva olaj
- balzsam ecet
- só
- őrölt fekete bors
- összepréselt fokhagyma
A pácolt, grillezett cukkini elkészítése
- Egy kis edényben keverd össze az olíva olajat, a balzsam ecetet, a sót, a fekete borsot és a préselt fokhagymát.
- A megmosott cukkiniket vágd 1 cm-nél kevéssel vékonyabb karikákra
- A cukkini karikákat forgasd az elkészült pácba
- Tedd félre a maradék pácot
- Grillezd a pácolt cukkini karikákat, amíg megpuhulnak ( 3-4 perc)
Grillezett, parmezános cukkini
Hozzávalók a parmezános grillezett cukkinihez
- 4-6 kis cukkini
- 2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj
- másfél teáskanál friss, aprított oregano
- 2 evőkanál parmezán sajt
- só
- bors
A parmezános grillezett cukkini elkészítése
- Készítsd elő közepes hőmérsékletre a grill sütőt
- A megtisztított, félbe vágott cukkiniket dörzsöld be olíva olajjal
- Sózd, borsozd ízlés szerint
- Grillezd a cukkinit a belsejével lefelé 3-5 percig, amíg a grill rács nyomot nem hagy rajtuk
- Fordítsd a másik oldalára, és grillezd 2-3 percig
- Hintsd meg a reszelt parmezánnal és oregano-val
Héjával vagy meghámozva grillezd a cukkinit?
Ha cukkinit terveztek grillezni, mindenek előtt most meg a cukkiniket, majd vágd le mindkét végüket.
A nagyobb cukkiniknél ne fontolgass sokat.
Hámozd meg őket, és úgy folytasd a grillezési előkészületeket.
Miért?
A nagyobb cukkinik héja már keserű lehet. Ne kockáztass, hámozd meg!
A kisebb, fiatalabb cukkiniknél pedig a kérdés, hogy ha boltban vásároltad, kezelték-e wax-szal vagy sem annak érdekében, hogy tovább maradjon jó állapotban a polcokon. Ha waxolták, hámozd meg a cukkinit grillezés előtt.
Ha a kiskertedből származik, vagy tudod, hogy akitől kaptad, biztos nem kezelte tartósítóval, nyugodtan hagyd rajta a héját a cukkinin.
Meg kell-e sózni a cukkinit grillezés előtt?
A cukkini 95%-a víz.
Azért, hogy ne a grillezés során jöjjön ki belőle a sok víz, érdemes kissé besóznod a szeleteket, és max. 30 percig rajta hagynod, majd felitatni róla a nedvességet.
Ha sok sót használsz, azt kockáztatod, hogy az egésznek olyan íze lesz, mint a cukkini ízű sónak. Ilyenkor, ha próbálod a sós ízét csökkenteni, újabb víz hozzáadásával, az eredeti problémához jutsz vissza , a vízben gazdag cukkinihez.
Mit tálalj a grillezett cukkinihez?
A grill cukkinit ehetitek zöldség köretként grill húsokhoz.
Ha nem húsételhez fogyasztjátok, hanem a grillezett cukkini a fő fogás, jól illik mellé például a párolt rizs vagy a petrezselymes burgonya.
A teljesen zöldséges vonalon maradva pedig egyéb grillezett zöldségekkel is fogyaszthatjátok.
Milyen bor illik a grillezett cukkinihez?
Ha bort választanál az elkészült cukkinihez, harmonikus társra lelhet egy jó Sauvignon Blanc-ban.
Egészséges a grillezett cukkini?
Mind a nyers, mind a a grillezett cukkini tartalmaz folsavat, luteint, A és C vitamint, káliumot, amik fontosak az egészséged szempontjából.
Mennyi kalóriát tartalmaz a cukkini?
A kalória guru szerint, 100 g cukkini 17 kcal energiát tartalmaz.
Bátran vágj bele a grillezett cukkini készítésébe!





