Ha még nem kóstoltad, nem is hinnéd, mennyire finom tud lenni a grillezett spárga (vagy másik nevén aszparágusz).

A legjobb grill spárgát így készítheted el:

  1. Vágd le a spárga fás végét vagy törd le kézzel a végeit
  2. Csorgass rá kevés oliva olajat, és forgasd meg benne. 
  3. Sózd és borsozd ízlés szerint
  4. Melegítsd elő a grillt közepesen magas hőfokra, és tisztítsd meg a rácsot
  5. Helyezd a spárgát a rácsokra úgy, hogy merőlegesen legyenek, ne essenek át. 
  6. Grillezd lefedve 6-10 percig, fordítsd meg néha, amíg enyhén megpirulnak és megpuhulnak
  7. Tedd át egy tálra, és tálald melegen.
  8. Ha szeretnéd, még locsolhatsz rá olajat vagy citromlevet.

Grillezett spárga receptek

Grill könyv, ma apa főz

Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz

Grillezett spárga baconba tekerve

Az alapokon csak annyiban kell túllépned ennél a recept változatnál, hogy a spárgákat a fűszerezést követően betekered baconbe.

Grillezett spárgás saláta a Street Kitchen-től

Bár a grillezett spárga önmagában is megállja a helyét akár egy vegán grill vacsorán, akár valamilyen grill hús kiegészítőjeként, felhasználhatod saláta összetevőjének. Ebben a receptben mozzarellás salátát készíthetsz belőle.

Grillezett spárga csirkemellben

A baconba tekert grillezett spárga egyik tovább gondolásaként, bacon helyett használhatsz csirkemellet is. Csavard a spárgákat csirkemell szeletekbe, fűszerezd sóval, borssal, és már mehet is a grillre.

Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között?

A fehér spárga a föld alatt nő, így nem termel klorofillt, ami zöld színt adna neki. A zöld spárga a napfény hatására válik teljes egészében zölddé.

A fehér spárga lágyabb és enyhébb ízű, de meg kell hámozni, míg a zöld spárga erőteljesebb és frissebb ízű, és nem kell meghámozni. 

A zöld spárga több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér, ezért táplálkozás szempontjából értékesebb. Mindkét fajta spárga legértékesebb része a csúcsa.

Akár grillezett fehér, akár grillezett zöld spárgát készítetek, emelni fogja a grillvacsora különlegességét.

Mit egyél a grillezett spárgához?

A grillezett spárgát eheted magában egy vegán grill vacsorán, de akár más grillezett zöldségek (kukorica, lilahagyma, sárgarépa, paprika, cukkini, padlizsán) vagy grillezett gomba társaságában is.

Ha húsimádók vagytok, mehet a grillezett csirkemell vagy csirkecomb mell, de a grillezett sertéshúsoknak is jó kiegészítője, körete.

Nagyon finom például a következő kombinációkban:

Ehettek a meggrillezett spárgához házi majonézt, vagy valamilyen mártogatóst is.

Milyen ital illik a grillezett spárgához?

A grillezett spárgához általában könnyű, friss, fehér borok illenek, amelyek kiemelik a zöldség ízét és nem nyomják el azt. Jó választás lehet egy Savignon Blanc.

A borválasztásnál vedd figyelembe az étel elkészítési módját és a hozzáadott fűszereket is. Ha például citromlével vagy balzsamecettel ízesíted a spárgát, akkor savanykásabb borokat válassz. Ha pedig vajjal vagy hollandi mártással kínálod, akkor testesebb, krémesebb borokat részesíts előnyben.

További tippek a spárga grillezéséhez

  1. Ha más ételekkel grillezed a spárgát, hagyd a végére, hiszen hamar elkészül.
  2. Érdemes alufóliába csavarnod a spárgákat a grillezéshez, hpyg ne közvetlenü érje a hő.

Gyakori kérdések – grillezett spárga

Mennyi ideig kell grillezni a spárgát?

A spárga grillezési deiej függ a spárga vastagságától és a gril hőmérsékletétől, de 8-10 perc elég hozzá. Többször forgasd közben. Akkor finom, ha picit roppanós.

Milyen spárga a legjobb a grillzéshez?

Legjobb a közepes vastagságú spárga. A boltban válaszd az élénk zöld színűeket grillzéshez.

Grill könyv, ma apa főz

Neked válogatott grill receptek, legyen szó grill húsokról, halakról, zöldségekről vagy sajtokról.
Grill könyv, ma apa főz

A szerzőről

Sipos Ottó

a Családapa weboldal alapítója. Budapesten éli a családapák mindennapi életét. Kövesd a Facebookon, az Instagramon, és a Twitteren.